Ezért nem fogysz egy grammot sem!
3 gyakori étkezési hiba, ami hízáshoz vezet
Hiába a kalóriaszámlálás, ha ezeket a hibákat elköveted, nem fogsz fogyni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Odafigyelsz, mit eszel, számolod a kalóriákat, mégsem mozdul a mérleg nyelve. Ha már hosszú ideje hiába próbálsz lefogyni, lehet, hogy te is elköveted a leggyakoribb étkezési hibák egyikét, amelyek gátat vetnek a súlyvesztésnek. Ha az alábbiak közül rád is jellemző valamelyik tulajdonság, itt az ideje, hogy változtass a rutinon, különben nemcsak a súlyod, de az egészséged kárát látja majd helytelen étkezési szokásaidnak.

Állandó rohanás

Egy tárgyalás és egy prezentáció között még éppen van időd arra, hogy az út közben bedobott reggeli után az ebédet is legyűrd. Ez azonban korántsem a legjobb megoldás, ha szeretnél lefogyni, vagy akár csak a jelenlegi testsúlyodat akarod megőrizni.  Ha túl gyorsan eszel, egyrészt jó néhány plusz kalóriát belapátolsz, mire az agyadból a gyomrodba ér az üzenet, hogy nincs szükség több ételre.

A helyzetet tovább rontja, hogy ha sietve eszel, nem rágod meg rendesen az ételt és szinte egészben nyeled le a falatokat, ami alaposan megterheli az emésztést, és jócskán lelassítja az anyagcserét és a tápanyag-felszívódást is.

Ezért, ha szükséges,  inkább kelj 20 perccel korábban, és mindig hagyj magadnak legalább fél órát az ebéded elfogyasztására is. Jelölj ki fix időpontokat az étkezéseknek, és igyekezz ezekhez tartani magadat, a munkád beosztásakor pedig vedd figyelembe őket.

Ez az első hetekben talán nehézségeket okozhat, de hamar hozzászoksz majd a rendszerhez, ami ezután természetes lesz.

Az is segíthet, ha étkezéskor minden falat után leteszed az evőeszközt vagy a szendvicsedet, és csak akkor veszed ismét a kezedbe, ha már lenyelted a falatot - ezzel az egyszerű trükkel megakadályozhatod, hogy automatikusan lapátolj, hiszen így minden újabb falat lenyelése tudatos döntés eredménye lesz.

Kihagyott kalóriák

Kevesebb kalória - gyorsabb fogyás. A párhuzam vitathatatlan, ahogyan az is, hogy bármilyen diétás csodamódszert is követsz, és bármilyen zsírégető szerrel egészíted is ki az étrendedet, ha alapvetően nem változtatsz rajta, illetve nem csökkented az elfogyasztott kalória mennyiségét, nem fogsz jelentős és tartós fogyást elérni.

Sokak számára tűnik kézenfekvőnek ezért a reggeli kihagyása - a nagy kapkodásban úgyis csak néhány falatra lenne elég időd, enélkül pedig már délig is kihúzod valahogyan, nyertél egy kis időt és még egy jó adag szénhidrátot is sikerült kihagynod.

Csakhogy a kalóriák mellett a testsúlynak egy másik fontos támpontja is van, ez pedig az anyagcsere. Ha a hosszú éjszaka után az ébresztőóra berregésére ébredsz, és azonnal bele is veted magadat a rohanásba anélkül, hogy energiával tankolnád fel a tested, az anyagcseréd nem fog beindulni, ellenben a következő étkezéskor a tested eszeveszett raktározásba kezd, hogy legyen elég tartaléka arra az esetre, ha ismét hosszabb időre megvonnád tőle a táplálékot.

Ha egészségesen és véglegesen szeretnél lefogyni, hagyj időt magadnak a megfelelő összetételű reggeli elfogyasztására - ezzel nemcsak a túlsúlytól szabadulhatsz meg, de jó néhány betegség kockázatát is csökkentheted.

Reggelizz!

Ha szeretnél még többet megtudni arról, miért vezet hízáshoz a kihagyott reggeli, nézd meg videónkat, és hallgasd meg szakértőnk véleményét!

A napot összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag étellel érdemes indítanod. Ha a korai órákban édes ízekre vágysz, egyél gyümölcsöt, hiszen az ebben található fruktóz fokozatosan emeli meg a vércukorszintedet, majd sokáig egyenletesen tartja azt, a cukrozott péksüteményekkel és müzlikkel ellentétben. A teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a különböző kásák és zsírszegény tejtermékek is részei lehetnek egy egészséges, diétás reggelinek.

Nagy kicsapongások

Ha nagyobb túlsúlytól szeretnél megszabadulni, akkor nemcsak néhány napig, de valószínűleg hosszú hetekig kell önkontrollt gyakorolnod, ha pedig hajlamos vagy a hízásra, akkor sajnos egész életedben oda kell figyelned arra, hogy mikor, mit és mennyit eszel - bár kétségtelen, hogy ezt nemcsak az alkatod, de az egészséged is meghálálja.

Persze a tudatos táplálkozás nem aszkétaéletet jelent, és nincs is abban semmi rossz, ha egy családi ünnepség vagy munkahelyi esemény során te is eszel egy kis szeletet a tortából, de nem szabad a ló túlsó oldalára esned. Néhány falat a krémes finomságból még nem a világ vége, de ne kezdj el minden mindegy alapon habzsolni vagy pezsgőt vedelni, mondván, a mai diétának már úgyis annyi, majd holnap leböjtölöd a kicsapongást.

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szokott szervezetet különösen megviseli a nem várt cukorbomba, amitől az egekbe szökik, majd ugyanolyan tempóban vissza is zuhan a vércukorszinted, amit aztán a másnapi koplalás is a padlón tart. Ez nemcsak az anyagcserédet zavarja meg alaposan, de az egészségedre is kifejezetten káros. Ha diétázol, tűzz ki magad elé reális célokat, és jelölj ki olyan szabályokat, amiket be tudsz tartani. Ne érezz bűntudatot, ha egyszer-egyszer engedsz a csábításnak, de csak annyi pluszt engedj meg magadnak, ami miatt nem érzed úgy, hogy másnap vezekelned kellene.

OLVASD EL EZT IS!

ok
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

A túlsúly 8 legkomolyabb oka

Ezt is szeretjük