Ezért hízol el: a rejtett veszély

Tegyél ellene!

A túlsúly egyik legfőbb oka mélyebben rejtőzik, mint gondolnád. Tudj meg többet a preadipocytákról, és tegyél ellenük!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlsúly gyakran nem a rendszertelen, túlzásba vitt táplálkozásból vagy a mozgáshiányból fakad - rengeteg oka lehet, amiről nem is tudsz. Ezek közül az egyik legnagyobb veszélyt a preadipocyták, azaz a raktározó sejtek jelentik. A preadipocyták kialakulhatnak a csecsemő- és gyermekkori helytelen táplálkozás során, de akár örökletesen is.

Jelenlétük emellett azért is jelent nagyobb, ugyanakkor rejtett problémát, mert csak évek múltán válnak láthatóvá. Így lehet az, hogy sok lány fiatalon nádszálvékony, a kor előrehaladtával azonban jelentős súlyfeleslegre tesz szert, és ugyanez tapasztalható szülője vagy gyermeke esetében is.

Preadipocyták - a rejtett veszély

A túlsúlyos férfiak és nők tulajdonképpeni problémája a preadipocytákban, azaz rejtett vagy előzsírsejtekben rejlik. A természet előrelátóan mindenkinek juttatott belőle, mintegy póthátizsákként az extra zsíradagokra, mondván, bármikor szükség lehet rá.

Még a karcsú emberek is 60 milliárd ilyen sejttel rendelkeznek. A preadipocyták a bőr alatti szövetben és a szervek körül találhatók, de csupán a milliomodnyi gramm századrészét, vagyis gyakorlatilag semmi zsírt nem tartalmaznak. Mégis sokaknak okoznak bosszúságot. Hosszabb távú helytelen táplálkozás és magatartás esetén ugyanis fokozatosan megtelnek, szélsőséges esetben akár 50 kilogramm zsírt is felvehetnek.

A bosszantó örökség

A nyugati világ embere ma már semmilyen módon nincs a preadipocytákra utalva. Ezek már csak azon régmúlt idők maradványai, amikor még valószínűleg a hideg vidékekre is előrenyomultunk, és emiatt több védő zsírrétegre volt szükségünk.

Néhány százmillió év alatt azonban nem nagyon változtak a gének és a sejtprogram, mivel pedig életmódunk nagyban átalakult, vagyis az emberek jó része nem mozog eleget, emellett táplálkozásával sem csupán elengedhetetlen energiaszükségletét elégíti ki, a preadipocyták alattomosan fenyegetik mindazokat, akik nem tesznek a genetikai örökség ellen.

A csecsemők világra jöttük pillanatában elvileg egyenlő mennyiségű zsírsejttel rendelkeznek.

De, ha mindig megkapják a cumisüveget, amikor nem maradnak csöndben, később pedig sok édességet ehetnek, akkor az előzsírsejtek mind nagyobb mértékben telnek meg, és annál több zsírsejtet, azaz adipocytát fejlesztenek.

Míg ezek ekkor üresek, ha a későbbiekben nem táplálkoznak megfelelően, drasztikus mértékben láthatóvá válnak. Ezért is elengedhetetlen a megfelelő életvitel.

Mit tehetsz?

Ha egyáltalán nem eszel zsiradékot, akkor elgyengülsz, kimerülsz, végül megbetegszel. Ezt úgy kerülheted el, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradékot a megfelelő időben és a többi bioanyaggal egészségesen kombinálva juttatod szervezetedbe. Fogyassz telítetlen zsírokat - halat, hidegen sajtolt növényi olajokat, magvakat -, emellett csak teljes őrlésű lisztből készült pékárut egyél, emellett növényi fehérjét, sovány húsokat, sok zöldséget, illetve gyümölcsöt.

Igyekezz minél természetesebben táplálkozni, emellett a már meglévő zsírsejtek méretét mozgással is csökkentheted.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A legjobb, ha mindennap szánsz fél órát tested karbantartására, de hetente legalább háromszor eddz tudatosan!

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

kokorszaki
  • +15 kiló
  • diéta a tartós fogyásért

Így adj le 15 kilót!

gorog
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

Így add le teljes túlsúlyodat!

kaposztas
  • káposzta
  • villámdiéták

6 nap, 3 kiló

Ezt is szeretjük