Ez a gén tehet róla, hogy nem tudod abbahagyni az evést
Kísérleti stádiumban van a gyógyszer
A Saint Louis-i orvosi egyetem kutatói különös dologra jöttek rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az étvágyadat sok tényező formálhatja: a gyerekkori étrendeden, az életmódodon, a szokásaidon, a mozgásigényeden, illetve a természetesen adottságaidon is múlik. Míg vannak, akik bizonyos ételeket túl zsírosnak találnak, és emiatt kevesebbel is beérik az ilyesféle hizlaló falatokból, mások valamiért kifejezetten ízletesnek érzik ezeket a táplálékokat.

Hogy az ízlelésért a nyelv különböző területei a felelősek, azt a tudósok már régen felismerték, most azonban közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy miért különbözik egyes emberek ízlése. Ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerültek a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízás orvoslásához is.

Egy génvariáns okozza a különbséget

A Saint Louis-i orvosi egyetem kutatói azt vizsgálták, miért éreznek bizonyos emberek zsírosabbnak egyes ételeket, míg mások vígan falatozzák ugyanazt a sült csirkét vagy krumplit - anélkül, hogy zavarná őket az étel zsiradéktartalma.
A kutatók azt feltételezték, hogy a CD36 nevű gén egy bizonyos mutációja egyeseket érzékenyebbé tesz a zsiradékok ízlelése iránt, míg másokat nem zavar az ételek összetétele.

Nada A. Abumrad a kutatásról

- Végső célunk, hogy megértsük: az, ahogyan a zsíros ízeket érezzük, miként befolyásolja azt, hogy milyen ételeket választunk, és hogy ez miképpen hat az egyes emberek zsírbevitelére - magyarázta doktor Nada A. Abumrad, az elhízással foglalkozó Robert Atkins kutatóintézet tudósa.

- Az egyik, amit a mostani kutatás során tisztáztunk, hogy az elfogyasztott zsiradék mennyisége befolyásolja a zsíros ízek érzékelését. Vagyis az, aki több zsíros ételt fogyaszt, kevésbé lesz érzékeny erre az ízre, ezért jóval nagyobb mennyiséget kell elfogyasztania belőle, hogy jóllakjon.

Háttérben a CD36

Ám nem a már kialakult étrend az egyetlen, ami befolyásolja az ízlelést. A tanulmány szerint azok, akiknél nagyobb mennyiségben fordul elő a CD36-os fehérje, érzékenyebben reagálnak a zsíros ízre. A vizsgált személyek közül az, akinek a szervezetében a legtöbb CD36 volt jelen, nyolcszor olyan érzékeny volt a zsírra, mint az, akinek körülbelül 50%-kal kevesebb CD36 volt a szervezetében.

Háromcsészés kísérlet

A tudomány jelenlegi állása szerint a nyelven a négy alapízt - az édest, a sóst, a keserűt és a savanyút - más-más területeken érezzük. A zsíros íz nem tartozik az alapízek közé, a kutatók mégis úgy vélték, hogy a CD36-os receptor segítségével az ember képes megállapítani pusztán az íz alapján bizonyos ételek zsírtartalmát.
Hogy elméletüket a gyakorlatban is igazolják, 21 olyan embert vontak be egy kísérletbe, akiknek a testömegindexe 30 fölött volt - tehát elhízottnak számítottak. Közülük néhányan olyan genetikai variánssal rendelkeztek, ami nagyobb mennyiségű CD36 termelését engedte meg, míg másoknál a CD36 szintje kifejezetten alacsony volt.

A vizsgált személyek három kis csészét kaptak: egy egyikben olaj volt, a másik kettőben az olajhoz hasonló állagú, de zsírmentes anyag. Hogy a színek és szagok ne befolyásolják a kísérletben résztvevőket, a szobát, amiben a kutatás zajlott, piros színnel világították meg, és a résztvevők csipeszt viseltek az orrukon. Miután mindhárom csésze tartalmát megkóstolták, a kutatók arra kérték a résztvevőket, nevezzék meg, melyik csésze tartalma különbözött a többiétől. A kísérletet több alkalommal is megismételték, és azok, akiknek magasabb volt a CD36 szintje, sokkal nagyobb eséllyel ismerték fel az olajat.

Megváltoztatható az ízlés?

A kutatás mostani eredményei alapján tehát a kialakított étrend és a génvariáció együttesen befolyásolják azt, hogy valakinél mekkora mennyiségű zsír elfogyasztása alakul ki a jóllakottság érzése. Egy újabb kutatás során már megváltoztatták egerek génállományát, akik ezután jóval kevesebb magas zsírtartalmú ételt ettek az eléjük rakott táplálékból, mint korábban.

A kutatók szerint a gyakorlat a jövőben akár embereken is alkalmazható lesz, így speciális étrenddel és gyógyszerrel befolyásolható lesz az ízlés. A hizlaló táplálékokról maguktól fognak lemondani azok, akik most még nem tudnak ellenállni a kalóriadús fogásoknak.

Te szereted a zsíros ételeket?

Ezt is szeretjük