Csak napi 15 perc! Ez a leghatékonyabb fogyókúrás módszer a szakértők szerint
Ha van naponta negyed órád erre, sikeres lesz a fogyás.

no-fogyas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon napjainkban minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, a felnőtteknek pedig több mint fele küzd valamilyen szintű súlyproblémával. Európa legelhízottabb nemzete vagyunk. A túlsúly az esztétikai problémán túl szoros összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az ízületi problémákkal, a daganatos betegségek kialakulásával.

A fogyókúrának viszont sokan megfelelő táplálkozási ismeretek hiányában vágnak neki, aminek eredménye a várt siker elmaradása vagy a gyors visszahízás. A Vermonti Egyetem vizsgálata szerint a hatékony fogyókúra alapja a táplálkozási önellenőrzés, melyet azonban sokan túl időigényesnek tartanak. Jean Harvey és csapata bizonyították, hogy a fogyási napló vezetése közel sem olyan macerás, mint azt sokan hiszik.

A fogyás leghatékonyabb módszere

A Vermonti Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett tanulmány az első, mely számszerűsíti az étrend-önellenőrzés tényleges időtartamát. A vizsgálat során a kutatók 142 résztvevő önellenőrzési szokásait vizsgálták 24 héten keresztül. A kutatási alanyok hetente konzultáltak dietetikussal a vizsgálat ideje alatt.

fogyokuras-app

A résztvevők a hat hónap során rögzítették aktuális napi étkezésüket, a kalória-, zsír- és szénhidrátbevitelüket. Azok a résztvevők, akik testtömegük 10%-át vesztették el a 24 hét alatt - a csoport legsikeresebb tagjai -, átlagosan napi 23 percet töltöttek internetes önellenőrzéssel a vizsgálat első hónapjában. A rutinnak köszönhetően azonban a hatodik hónapra ez az idő 14,6 percre csökkent.

Étrend-önellenőrzés: napi 15 perc

- Az emberek tartanak ettől a módszertől, mert úgy vélik, hogy túl macerás módja a fogyásnak, de a kérdés az, hogy valójában mennyi időt is vesz igénybe ez az önellenőrzés. A válasz pedig, hogy egyáltalán nem sokat - mondta Jean Harvey, a Vermonti Egyetem Táplálkozási és Élelmiszer-tudományi Tanszékének elnöke, a tanulmány vezető szerzője.

Ahhoz tehát, hogy a súlyvesztés valóban sikeres legyen, bizonyos szintű táplálkozási ismeretek birtokában kell lennie a fogyni vágyónak. Ebben segítenek a fogyókúrás appok, melyekkel könnyen kiszámítható a napi kalória-, szénhidrát- és zsírbevitel. Már az is rengeteget segíthet, ha valaki étkezési naplót vezet, és lelkiismeretesen és pontosan felírja, hogy mit fogyasztott, így elég hamar kiderül, hogy merre keresendő a fogyás megoldása. A kutatásnak köszönhetően pedig már az is látható, hogy mindössze napi 15 perc ráfordítást igényel az ily módon végzett önellenőrzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket az appokat próbáld ki, ha fogyni akarsz!

Az olyan online étrendmegfigyelő alkalmazások, mint a MyNetDiary Calorie Counter, a My Diet Coach vagy a MyFitnessPal, mindenki számára elérhetőek, ingyenesen letölthetőek. Az alábbi képeken többet is megtudhatsz róluk.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük