A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük
A magas koleszterinszint és a súlyfelesleg között van összefüggés. A következő táplálékok mindkettő csökkentésében a segítségedre lehetnek.

árpaleves
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koleszterin nem egy ördögtől való vegyület, fontos szerepe van a sejtek felépítésében és a hormonok, például az idesorolható D-vitamin előállításában, továbbá a zsírok emésztéséhez szükséges epesav alkotóeleme. Minden emberi sejtben megtalálható, nagyrészt a májban termelődik, egy kisebb részét pedig állati eredetű élelmiszerekkel, a táplálkozás során vesszük magunkhoz. 

Tény, hogy a magas koleszterinszint viszont számos krónikus egészségügyi probléma előidézője lehet, károsítja az ereket, rontja a vérkeringést, növeli a szívbetegségek rizikóját. Így a leleten látott emelkedett értékekkel mindenképp foglalkozni kell, a kezelés sarkalatos pontja az átgondolt étrend. 

Egészséges ételek koleszterincsökkentéshez

A testsúly és a vérzsírok, azaz a trigliceridek és a koleszterin kapcsolata is ismert. A súlytöbblet megváltoztatja a zsíranyagcserét, valószínűsíti a köznyelvben rossz koleszterinnek nevezett, alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis az LDL-koleszterin magas szintjét. Az optimális testsúly elérése és megtartása segíthet a vérzsírok mennyiségének normalizálásában. A cél a hasznos HDL-koleszterin emelése és az LDL csökkentése.

Mindez a fizikai aktivitáson, a kiegyensúlyozott táplálkozáson, a dohányzásról való leszokáson keresztül lehetséges - utóbbi a hasznos koleszterinre hat negatívan. Olykor pedig gyógyszeres kezelésre is szükség van. Míg az erőteljesen feldolgozott, telített zsírokban bővelkedő élelmiszerek kerülendők, a következő táplálékok a változatos, egészséges étkezés részét képezve támogatják a fogyást és a koleszterincsökkentést is. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük