10 étel, amiben alig van szénhidrát: ideálisak ketogén diétához
Ha kerülni akarod a szénhidrátokat, az alábbi finomságok ideálisak, hiszen nulla vagy csak minimális mennyiséget tartalmaznak.

lazac
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos fogyókúrás étrendek hatékonysága a szénhidrátfogyasztás erős korlátozásában rejlik. Többek között ilyen a ketogén diéta is, ami segít nagy lökést adni a fogyókúrának.

A szervezet ideális esetben energiatermelésre használja a szénhidrátokat, a felesleget viszont a máj glikogén formájában, nagy mennyiségű vizet megkötve raktározza, ami a hastájéki úszógumi kialakulásában közrejátszik. Ennek leolvasztására alkalmas a ketogén étrend, mely szénhidrátok csökkentésével stimulálja a májat a tartalékok felhasználására, míg a fehérjék és zsírok bevitele gondoskodik az éhségérzet elmulasztásáról.

Ketogén ételek diétához

Ketózisnak nevezik azt a folyamatot, amikor a máj a glikogénraktárak felhasználásából nyeri energiáját. De ahhoz, hogy ez folyamatos legyen, nagyon oda kell figyelni a szénhidrátbevitelre. Ketogén diéta alatt például naponta összesen 15-25 gramm szénhidrát megengedett.

Szemléltetésképp 100 gramm fehér kenyérben 50 gramm szénhidrát van, vagyis tényleg meg kell válogatni az elfogyasztott ételeket. Az alábbiakban csak minimális mennyiségű a szénhidrát, mégis laktatóak, magas tápértékűek, így nagyszerűen passzolnak a ketogén étrendbe.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük