3 tünet, ami jelzi, hogy az eritrit nem tesz jót - Hiába nincs benne kalória
Gyomorpanaszokat okozhat a lakosság egy részénél az eritrit.

eritrit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra és az egészséges életmód egyik sarkalatos kérdése, hogy mivel helyettesítse az ember a finomított, fehér cukrot, hiszen a túlzott cukorfogyasztás rossz hatással van a vércukorszintre, valamint hosszútávon inzulinrezisztenciát is okozhat. Erre jelentenek megoldást az olyan cukorpótlók, mint amilyen az eritrit is.

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, amely nem tartalmaz szénhidrátot, és a kalóriaértéke is nulla, így az egyik legjobb választásnak számít a fogyókúrázók körében. Szemben más cukoralkoholokkal, a lebontás 90%-a is a vékonybélben megy végbe, így kevesebb emésztési gondot, bélirritációt okozhat, mint mondjuk, a xilit. Azonban az emberek 20%-a mégis tapasztalhat kellemetlen tüneteket eritrit hatására.

Az eritrit veszélyei

Az eritrit jó alternatíva a cukorra, de megvannak a hátulütői, ahogy a többi cukoralkoholból készült édesítőszernél sincsenek még hosszú távú hatást vizsgáló kutatások, így az eritritről sem tudhajuk, hogy mit okoz a béltraktusban.

has-fajas
Fotó: Moyo Studio / Getty Images Hungary

Ez fokozottan érinti az IBS-ben - irritábilisbél-szindrómában - szenvedőket. Az ő bélrendszerük gyengébb, ezért általánosságban olyan diétát érdemes követniük, amelyben kevés a gyorsan fermentálódó élelmiszer.

Bár az eritrit önmagában nem okozhat panaszokat, ha bármilyen gyümölccsel egy időben vagy időszakaszban fogyasztják, gátolhatja a fruktóz felszívódását a vékonybélben, amelyből így több jut a vastagbélbe, és a fermentálódás során keletkező gázok puffadást, görcsöket okozhatnak. 

Bár ez így kifejezetten különleges esetnek hangzik, valójában nem az, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozásnak részét képezik a gyümölcsök, melyekből ideális esetben naponta kéne fogyasztani, és ha egy adott háztartásban főleg eritrittel édesítenek, kifejezetten gyakori vendég lehet a gyümölcs és az édesítőszer közös ténykedéséből születű gyomorgörcs. Ilyen esetben érdemes másik édesítési alternatívát keresni, vagy odafigyelni rá, hogy az eritrit és a fruktóz ne kerüljenek egyszerre az emésztőrendszerbe.

Ezt használd cukor helyett

A különböző cukorhelyettesítők különböző főzési folyamatokra használhatóak, és más-más hatással is bírnak. Nézd meg, mi mire jó, vagy mivel helyettesítheted az eritritet, ha nem bírja a gyomrod!

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük