A 3 leghatékonyabb emésztésserkentő fűszer

Óriás képgalériával!

Pörgesd fel anyagcserédet fűszerekkel, melyekkel az ízek világát is élvezheted.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ételek fűszerezése ősi hagyományokra tekint vissza. A régi időkben némely fűszer tartósító funkciót látott el, mások pedig a luxust és a gazdagságot képviselték. A mai gasztronómia számára már teljesen természetes elvárás a gazdag fűszerhasználat, a különféle nemzetek konyháinak keveredése pedig sohasem tapasztalt, sokrétű ízvilágot eredményezett.

A fűszerek segítségével ráadásul nemcsak a kulináris élvezeteknek hódolhatsz, de karcsúsodhatsz is, ha a megfelelő változatokkal egészíted ki étrended. A következő három aromás különlegesség serkenti emésztésed, ezáltal anyagcserédet, emellett pedig szervezeted salaktalanításában is szerepet játszik.

A csípős élvezet: chili

A chili trópusi eredetű, csípős ízű fűszernövény, amit már időszámításunk előtt is használtak ételek ízesítésére. Hazánkba Amerika felfedezése után érkezett, népszerűsége pedig egyre nő a magyar konyhákban is. A chili felhasználása rendkívül sokoldalú, hiszen nem csak fűszerként, hanem zöldségként és gyógyhatású készítmények alapanyagaként is feltűnik.

A chili hatásos fogyasztószerként is ismert, ugyanis gyorsítja az anyagcserét, fő hatóanyaga, a kapszaicin emésztésserkentő hatással rendelkezik, és megtisztítja bélrendszeredet a káros salakanyagoktól. A kapszaicin meggátolja zsírsejtjeid további gyarapodását, illetve csökkenti véred koleszterinszintjét, ezáltal védi szíved és érrendszered egészségét.

A chilit külsőleg is alkalmazhatod: pakolásokat, krémeket készíthetsz belőle, melyek fokozzák a vérbőséget az adott területen, így a makacs narancsbőrrel is leszámolhatsz. Orvosi kutatások szerint a kapszaicin  hatására az agy boldogságérzetet okozó endorfinokat termel, egyes vizsgálatok pedig rákellenes hatását is bebizonyították - ezek szerint a kapszaicin gátolja a karcinogén anyagok funkcióit és a rákos sejtek növekedését. A fogyás érdekében fogyassz valamely ételhez mindennap egy csipet chilit, viszont ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba használatát, mert azzal árthatsz is emésztésednek.

Az ízletes vízhajtó: petrezselyem

A petrezselyem a magyar ételek egyik leggyakrabban használt fűszere, melynek kellemes illata és íze már önmagában is elegendő ok arra, hogy rendszeresen fogyaszd. Segítségével ráadásul felgyorsíthatod a fogyást, ugyanis olyan természetes hatóanyagokkal rendelkezik, melyek kihajtják a felesleges vízmennyiséget szervezetedből.

A leghatékonyabb zsírégető fűszerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A visszatartott víz távozásával tested vízháztartása és veséid működése is normalizálódik, emellett néhány kilótól is villámgyorsan megszabadulhatsz. A petrezselyemnek felhasználhatod a levelét, a gyökérét és a termését is. A gyökér tartalmazza azokat a ftalidokat, melyek a vízhajtó hatásért felelősek, a petrezselyem levele pedig rengeteg C-vitamint és folsavat rejt magában, melyek szintén pozitívan hatnak az anyagcserére, és megerősítik immunrendszeredet is. A petrezselyem a kumarinoknak nevezett fitokemikáliáknak is gazdag forrása, melyek erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek, így segítségükkel megelőzheted a rákos sejtek kialakulását.

A fűszernövényt hatékony emésztésserkentőként is alkalmazhatod - ha napi 25 grammnyi petrezselyemmel ízesíted ételeidet, a maximumra kapcsolhatod anyagcserédet. Tegyél petrezselymet a salátákba, a rizses ételekbe, a levesekbe, a szószokba, illetve az öntetekbe. A főzés sem roncsolja hatóanyagait, de a legerősebb hatást akkor érheted el, ha frissen fogyasztod.

Az egzotikus emésztésserkentő: gyömbér

A gyömbér Ázsiából származó, jellegzetes ízű fűszernövény, mely egyrészt az egzotikus ételek ízesítője, másrészt pedig a népi gyógyászat egyik hatékony eszköze. A gyömbér külső-belső tisztító hatását már az ókori indiaiak is felfedezték, ami számodra is nyilvánvalóvá válhat, ha beilleszted diétás étrendedbe az erős aromával rendelkező növényt.

A gyömbér édeskés ízét a benne lévő illóolaj-származékoknak köszönheti, melyek a gyökérben keletkeznek. A gyömbér legfőbb hatóanyaga a kurkumin, mely elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb emésztést azáltal, hogy serkenti az emésztőenzimek felszabadulását, melyek lebontják a különféle szénhidrátokat és zsírokat. A kurkumin segítségével megszüntetheted puffadásos tüneteidet, sőt, bélflórád egészségét is támogathatod.

A gyömbér fitokemikáliái gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, emellett onkológiai kutatások azt is bizonyították, hogy a fűszer megakadályozza a vastagbélrák kialakulását - azokon az ázsiai területeken például, ahol bőven fogyasztanak belőle, minimális az ilyen típusú megbetegedések száma.

Az ázsiai konyha ételeiben nyersen is használhatod, viszont porított változatát számos salátával, levessel, illetve húsfélével párosíthatod. Naponta három milligramm gyömbér fogyasztásával megkönnyítheted a plusz kilók leadását, de ezt a mennyiséget nem érdemes túllépned, hiszen erőteljes íze miatt egészen kis adagban is ízletes és hatékony.

Cikkünk Lyndel Costain Szupertápanyagok kézikönyv című műve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

vercsoport
  • vér
  • diéta a tartós fogyásért

Melyik típusba tartozol?

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük