Ezért hízol!

Egy eltitkolt felelős

Nem csupán a magas koleszterinszint vezethet elhízáshoz: a magas trigliceridszint legalább annyira hizlal, és jóval veszélyesebb.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg mindenki a koleszterinről beszél, a triglicerideket az orvosok és a tudományos közlemények szerzői egyaránt elhanyagolják, pedig az utóbbi időben hasznos hatásaik mellett egyre gyakrabban kerülnek szóba a károsak is.

Mik azok a trigliceridek?

Az emberi szervezetben előforduló zsírszerű vegyületeket lipideknek nevezzük. Közéjük tartozik többek között a koleszterin – ami azonban kémiailag nem is zsír, sokkal inkább a szteroidokhoz tartozik, ahová a kortizon is –, a lecitin és természetesen a trigliceridek.

A trigliceridek a tulajdonképpeni neutrális zsírok – zsírok, mint a vaj, a kiolvasztott zsír, valamint az olajok. A napraforgó- és az olívaolaj 80 vagy akár több mint 95%-ban trigliceridekből áll.

Amiért a triglicerid fontos

Védelmet nyújt

A bőralja zsírszövete védi a szervezeted a kihűléstől. A szervezet számára gazdaságosabb a hideg időszakokra úgy felszerelkezni, hogy némi zsírszövetet hurcol magával, semmint közvetlenül az anyagcsere-tevékenység fokozásával termelni hőt ahhoz, hogy a testhőmérsékletet állandó szinten tudja tartani. A zsírréteg emellett védelmet nyújt tompa sérüléseknél a zsírréteg alatt elhelyezkedő csontoknak és belső szerveknek.

Energiát raktároz

A mintegy tízkilónyi zsírszövet, ami egy normál súlyú felnőttre jellemző, körülbelül hetvenezer kcal energiát raktároz. Túlsúly esetén minden kilogramm túlsúly még plusz hétezer kcal-t jelent. Ezzel az energiaraktár segít kiegyenlíteni a tápláléktöbblet és -hiány időszakából adódó ingadozásokat. Többlet idején trigliceridek képződnek, és depózsírként raktározódnak, míg hiány esetén energiát szolgáltatnak.

És amiért káros

A szervezeted zsírkészletében feleslegben raktározott trigliceridek, melyek a táplálékból felvett kalória-, zsír- és finomított szénhidrát-többletből – például cukor, kevés ballasztanyagot tartalmazó finomliszt és a belőlük készült termékek – alakultak ki, túlsúlyhoz vezetnek, aminek következményeként olyan betegségek léphetnek fel, mint a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a veseműködés leállása, az epekövek és a nagyobb artrózis-kockázat.

A táplálék magas triglicerid- és ezzel egyidejűleg csekély ballasztanyag-tartalma – ez többnyire kéz a kézben együtt jár – bizonyítottan növeli a vastagbélrák gyakoriságát is.

Mit tehetsz?

A legújabb vizsgálatok szerint a trigliceridek magasabb szintje nagyobb jelentőségű, mint ahogyan ezt eddig feltételezték, így minden eddiginél jobban kell vigyáznod!

Csökkentsd a zsírbevitelt!

Egy átlagosan táplálkozó ember táplálékában a zsírtartalom 40% feletti. Azonban a 30%-os érték az ajánlatos. Túlsúlyos embereknél, vagy akik vérében magas a trigliceridek szintje, bőven alatta kellene maradni a 30%-nak. Mivel rendszerint senki sem tudja maga kiszámolni, milyen magas napi betevőjében a zsírok aránya, a zsírral mindig – ahol csak lehetséges – takarékoskodni kell. Ha egyedül a trigliceridek koncentrációja magas, ez még önmagában nem növeli olyan túlzott mértékben a kockázatot. Ám a magas trigliceridszint többnyire kapcsolatban áll a koleszterinemelkedéssel, a túlsúllyal, a mozgáshiánnyal és további rizikótényezőkkel.

Legyél kritikus a cukorral is!

Ajánlatos teljesen vagy majdnem teljesen lemondanod róla, mert a cukor a szervezetedben, energiatöbblet esetén a vérben, illetve a zsírraktárakban gyorsan trigliceridekké alakul.

Mondj le az alkoholról!

Magas trigliceridszint esetén ez – legalább átmenetileg – az értékek normalizálódásáig feltétlenül tanácsos. Az alkohol ugyanis növeli a trigliceridek koncentrációját a vérben, és megnehezíti a szükséges súlycsökkenést.

Vesd be az antioxidánsokat!

A zsírban gazdag táplálkozásnak egyidejűleg antioxidánsokban is bővelkednie kellene – például A-, E- és C-vitaminok, továbbá nyomelemként a szelén –, hogy a telítetlen zsírsavakat védjék az oxidációtól. Sajnos éppen a zsírbő koszt tartalmaz nagyon csekély mennyiségben antioxidánsokat, emiatt kétszeresen is kedvezőtlen. A táplálkozási ajánlásokat betartva, a zsírban gazdag élelmiszereket antioxidánsokban bővelkedőkre kell cserélned. Ezenkívül tanácsos a szervezetet antioxidáns táplálék-kiegészítőkkel ellátni.

Hívd segítségül az omega-3 zsírsavakat!

Az emberi szervezet omega-3 zsírsavat önmaga nem képes előállítani – ilyen típusú zsírsavak például az alfa-linolénsav és az esszenciális tápanyagok. Utóbbi viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a len-, a szója-, a búzacsíra-, a repce- és a dióolajban. További fontos omega-3 zsírsav az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav, melyek nagy mennyiségben találhatók a hideg tengerekben élő halakban – hering, makréla, lazac. Az omega-3 zsírsavakkal a trigliceridek 25–50%-kal csökkenthetők. Minél magasabb a kiindulási érték, annál jótékonyabb a hatás. A várható eredmény rendszerint négy héten belül jelentkezik, és hosszú távú szedés esetén állandó, tartós marad.

Az omega-3 zsírsavak érrendszeri betegségek rizikótényezőire gyakorolt kedvező hatásai alapján feltételezik, hogy az arterioszklerózist is képesek feltartóztatni vagy lassítani.

Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük