Így előzd meg a rákot!
Életmentő fogyókúra
Nemcsak esztétikailag előnytelen, ha túlsúlyos vagy, de növeli a rákos megbetegedések kockázatát is! Most segítünk!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A jóléti társadalmakban az elmúlt két évtizedben a túlfogyasztás következtében folyamatosan nőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya. A becslések szerint egymilliárd túlsúlyos ember él a világban: ez az adat azért is megdöbbentő, mert eddig az éhezők voltak nagyobb arányban: a mostani adatok szerint 800 millióan nem jutnak elég élelemhez, míg 200 millióval többen annyit esznek, hogy az már egészségüket veszélyezteti. Ez nemcsak az elhízottak életminőségét rontja a túlsúly miatt kialakult komplexusok miatt, hanem komoly veszéllyel van az egészségükre is.

Az elhízás és a rák

De ki is számít kövérnek? Ezt a testtömeg-indexed alapján tudhatod meg. Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, akkor valószínűleg egészségtelenül étkezel, és keveset mozogsz, ezért érdemes elkezdened az életmód-változtatást.

Hiszen az egészségtelen étkezés és az inaktív életmód egyrészt magas koleszterinszinthez vezet, ami a szív- és érrendszeri betegségek kiváltó oka, másrészt az elhízás jelentősen megnöveli többek között a következő rákos megbetegedések kockázatát is.

 • Mellrák: a menopauza utána a kövér nők kockázata másfélszer nagyobb, mint a normális testtömegűeké. Az emlőrák gyors növekedéséért felelős hormon, az ösztrogén menopauza előtt a petefészekben, utána pedig a zsírban is termelődik. Ezért a túlsúlyos nőknek akár kétszer annyi ösztrogént is tartalmazhat a szervezetük. Másrészt a zsíros emlőkben sokkal nehezebb észrevenni a daganatot. Kiemelten veszélyeztetettek azok, akik hasra híznak.
 • Méhrák: a súlyfelesleggel küszködő nők kockázata kétszer-négyszer nagyobb, hogy méhtestrákjuk fejlődjön ki, mint a normál testsúlyúaké. Kimutatták, hogy ezen megbetegedések 40%-áért a kövérség a felelős a jóléti társadalmakban.
 • Veserák: a tanulmányok következetesen kapcsolatot találnak a veserák bizonyos formája és a kövérség között a nőknél. A kockázat kettő-négyszerese az egészséges testsúllyal rendelkezőkhöz képest.
 • Nyelőcső- és gyomorrák: a túlsúlyos emberek egészséges társaikhoz képest kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak nyelőcsőrákot, a gyomorszáj-ráknak kisebb kockázata van.

Hogyan előzd meg az elhízást, és csökkentsd a rák kockázatát?

Fontos, hogy a testtömeg-indexed az ideálisnak tartott 18,5-25 közötti tartományban legyen. Ha most meghaladja testsúlyod ezt az értéket, akkor hamar kezdj testsúlycsökkentésbe. Ezt elkezdheted azzal, hogy minden étkezés előtt átgondolod, valóban szüksége van-e szervezetednek ennyi élelmiszerre, illetve azt, hogy mennyire hasznosak számodra. Hiszen gondolkodás nélkül megehetsz egy kiló gyümölcsöt, de a kolozsvári szalonnából már 20 deka is káros lehet. Jó mankó lehet a fogyásban, hogy egy kiló súlyvesztéshez körülbelül 7000 kalóriát kell megspórolnod. Ha egy hét alatt az ideális mennyiséget, azaz fél kilót szeretnél fogyni, akkor naponta 500 kalóriánál kevesebbet kell fogyasztanod, mint amennyit elhasználsz. A legjobb, ha 250 kalóriával csökkented a napi kalória-bevitelt, és minden nap lemozogsz 250 kalóriát.

Hogyan kezdd el a fogyókúrát?

 • Ne higgy semmilyen csodaszerben vagy csodamódszerben! Egy járható út van, ha kitartó vagy, és elszánod magad az életmód-változtatásra!
 • A fogyókúrád során 1200-1500 kalória energiatartalmú étrend javasolt, melyben 30% a zsír, a fehérje 15-20%-ot, a szénhidrát 50-55%-ot képvisel.
 • Mielőtt bármilyen komolyabb megszorítást tartalmazó diétába vagy erőteljes mozgásban kezdesz, kérd ki háziorvosod véleményét!
 • A divatdiéták, az Atkins-, a tojás- vagy a káposztaleves-diéták, bár rövidtávon látványos eredményt hozhatnak, egyoldalúságukkal komoly hiányállapotok kialakulásához vezetnek. További veszélyük a jojó-effektus. A táplálkozási szokások tartós megváltoztatása nélkül a kilók rendre visszajönnek.
 • A sikeres fogyókúra alapja a jól megtervezett étrend, a rendszeres, megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. Komolyabb súlyfelesleg esetében fordulj kineziológushoz, de gyógyszeres segítség is rendelkezésedre áll, végső esetben pedig gyomorgyűrűs műtétre is lehetőség van!

Cikkünk Dr. Cornides Ágnes, a SpringMed Kiadó gondozásában megjelent Ami rajtunk múlik - Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

sparga
 • diéta a tartós fogyásért
 • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

pita
 • diétakörkép
 • villámdiéták

4 intenzív, de könnyű villámdiéta

Ezt is szeretjük