Autóval jársz munkába? Ennyi plusz kilót szedsz magadra egy év alatt!
Nemcsak gazdasági okok, hanem az alakod miatt is érdemes inkább a tömegközlekedést választani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennap autóval munkába járó emberek némileg több súlyt szedhetnek fel magukra, mint a vonatozást, buszozást vagy biciklizést választó társaik.

Mindez még akkor is igaz, ha szabadidejükben rendszeres testmozgást végeznek - figyelmeztet egy ausztrál tanulmány.

Így hizlal az autós közlekedés

- Még, ha valaki hatékony testmozgást végez is szabadidejében, annak a ténye, hogy mindennap autóval jár munkába, hatással van a súlygyarapodására - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Takemi Sugiyama, a melbourne-i Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet munkatársa.

Egy év alatt plusz fél kiló - testmozgás mellett is

Még azok az autóval közlekedő ingázók is átlagosan 1,8 kilogrammot szedtek fel négy év alatt, akik hetente legalább két és fél órányi rendszeres testmozgást végeztek. Ez a mennyiség nagyjából fél kilogrammal több, mint az, ami a munkahelyükre más módon bejutók vagy az otthonról dolgozók esetében volt megfigyelhető.

A 822 résztvevő közül csupán azoknak sikerült elkerülniük a súlygyarapodást, akik elegendő testmozgást végeztek, és a tanulmány ideje alatt nem autóval közlekedtek munkahelyükre. Az eredmények szerint azok is felszedtek pár plusz kilót, akik nem végeztek elegendő testmozgást, ám esetükben a súlygyarapodás mértéke nem volt összefüggésben a munkába járási szokásaikkal - derült ki az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban közölt tanulmányból.

Más is közrejátszhat a hízásban

- Az egyébként is javasolt mérsékelt fizikai aktivitással nem lehet kompenzálni a hosszú időszakon át való autós ingázás hatásait - mutatott rá Lawrence Frank, a vancouveri British Columbia Egyetem munkatársa, aki maga nem vett részt a tanulmányban. Mint hozzátette: valószínűleg más, a munkával összefüggő, ám a tanulmányban figyelmen kívül hagyott tényezők is közrejátszanak a súlygyarapodásban.

Óránként 6%-kal nő az elhízás valószínűsége

Korábbi tanulmányok már kimutattak összefüggést a naponta autóban töltött idő és a túlsúlyosság, illetve az elhízás kialakulása között. Egy 2004-es atlantai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy minden újabb órával, melyet valaki naponta az autójában tölt, 6%-kal növekszik az elhízás valószínűsége.

Ausztráliában a dolgozó felnőttek nagyjából 80%-a jár autóval a munkába, míg az Egyesült Államokban ez az arány 86%.

Ezt is szeretjük