Tárolod a zsírt, vagy elégeted? A metabolikus főkapcsolón múlik a kutatók szerint
Tudod, hogy miért jobb a bézs-, mint a fehérzsír-szövet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája, amely több mint 500 millió embert közvetlenül érint a világon - hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás következtében többek között olyan betegségekkel kell számolni, mint a szív- és érrendszeri problémák, a kettes típusú cukorbetegség, valamint a rák.

A Massachusetts Institute of Technology, illetve a Harvard Medical School azzal kapcsolatos eredményeiket, hogy a táplálkozástól függetlenül milyen metabolikus folyamatok húzódnak meg az elhízás hátterében, a közelmúltban jelentették meg.

Tárolod a zsírt, vagy elégeted?

Kutatók már 2007-ben felfedezték azt az FTO névre keresztelt génszakaszt, amely rámutatott az elhízott és a normál testsúlyú emberek közötti genetikai különbségre. Azt a metabolikus főkapcsolót azonban, amellyel az FTO gén és a fehér zsírszövet közötti érintkezés aktivizálható, csak most találták meg.

Fehér-, barna-, bézszsír-szövet

Felfedezésükkel a kutatók célja, hogy a fehér zsírt úgymond kevésbé hagyják ellustulni, elősegítsék, hogy gyorsabban égjen el, váljon energiává - hasonlóan a barnazsír-szövethez.

A barnazsír-szövet fő funkciója, hogy melegen tartsa a testet, ám felnőtt emberek szervezetében már jóval kisebb arányban mutatható ki, mint például az újszülöttekében. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A kutatók céljukat most egy köztes típusú, bizonyos bézs színű zsírral érhetik el, amely sok szempontból hasonlít a fehér zsírra, ám - a barna zsírhoz hasonlóan - gyorsabban alakítható energiává.

Metabolikus főkapcsoló a zsírégetés mögött

A fent említett metabolikus főkapcsolón múlik, hogy milyen könnyen alakul ki a testben a bézs színű zsír. Amikor a kutatóknak sikerült átbillenteniük a kapcsolót, növelni tudták azoknak a korai zsírsejteknek az arányát, amelyek nem fehér, hanem bézs színű zsírsejtekké alakultak.

A hosszú távú terv olyan, a  fogyást elősegítő gyógyszer kifejlesztése, amellyel a test nagyobb zsírraktárai programozhatóak lesznek, és az egyensúlyt az inkább energiafogyasztó, gyorsabban elégethető bézs zsír javára billentik.

Előbb ezen a területen kutakodj!

A fentiektől függetlenül azonban tudjuk, hogy az elhízás hátterében elsősorban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Tehát elsőként életednek ezen két területét érdemes megvizsgálnod. Amennyiben viszont úgy érzed, hogy nem eszel sok finomított szénhidrátban gazdag táplálékot, sok rostot viszel be a szervezetedbe, illetve rendszeresen sportolsz, alakod mindezt mégsem tükrözi igazán, meglehet, hogy az anyagcsere-működésed inkább raktározó üzemmódban dolgozik.

Ezt is szeretjük