Meglepő dolgot találtak az agyban a kutatók
Ezen múlik, elhízol-e!
Sikerült azonosítani azokat a receptorokat, amelyek az elhízásért felelnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás leggyakoribb oka az egészségtelen táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód, de kutatók folyamatosan próbálják feltérképezni a túlsúly kialakulásának agyi okait.

Az UT Southwestern Medical Center szakembereinek tanulmánya a Nature Neuroscience című szakmai lapban jelent meg.

Ezek a receptorok befolyásolják a testsúlyt

A UT Southwestern Medical Center tudósainak a közelmúltban sikerült azonosítaniuk azokat az útvonalakat, melyek segítségével jobban érthető, miként szabályozza az agy a testsúlyt. Felfedezésük új - cukorbetegség és elhízás elleni - terápiák alapját jelentheti.

A dr. Joel Elmquist vezetésével végzett tanulmány rámutatott, hogy az úgynevezett melanokortin 4 receptorok befolyásolják azoknak a neuronoknak a működését, amelyek a vegetatív idegrendszeren keresztül szabályozzák a glükóz metabolizmusát.

Ennek révén pedig a szervezet energiafelhasználását, így befolyásolják a testsúlyt.

- Számos korábbi kutatás igazolta már, hogy melanokortin 4 kulcsszerepet játszik a szervezet energia-, illetve a glükózfelhasználásában, de a legfontosabb neuronok, amelyek szükségesek az idegi válaszok szabályozásához, eddig nem voltak meg. Voltaképpen ezek a sejtek szabályozzák a vércukorszintet, illetve azt, hogy mennyi zsírszövet van a testben - magyarázza dr. Joel Elmquist.

Mire képes a barna zsírszövet?

A barnazsír-szövet - a fehérrel szemben - segít elégetni a felesleges kalóriákat, és akár 20%-kal is képes felpörgetni a szervezet energiafelhasználását. Ezen kívül a hőháztartásban is komoly szerepet játszik: alapvető feladata a test melegen tartása. A kinti alacsony hőmérséklet hatására felpörgeti az anyagcserét, aminek következtében melegen tartja a belső szerveket, valamint beindul a súlyvesztés. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz róla.

Ezen múlik, elhízol-e

A kutatók egérkísérletekkel bizonyították, hogy ha kiiktatják a melanokortin 4 receptorokat, csökken a szervezet energiafelhasználása, és hosszabb távon elhízás, cukorbetegség alakul ki. Tehát a melanokortin 4 szükséges a glükózanyagcsere, az energiafelhasználás szabályozásához, így befolyásolja a testsúlyt. A dr. Joel Elmquist vezetésével végzett kutatás egy lépéssel közelebb visz az elhízás okainak megértéséhez, illetve olyan terápiák kidolgozásához, amelyek segítségével hatékonyan kezelhetők a súlyproblémák.

Ezt is szeretjük