Az elhízás a rák időzített bombája?
A legújabb kutatások szerint az elhízás és a rák kialakulása között szoros összefüggés van. Valóban ennyire súlyos a helyzet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutatási eredmények

Az elhízás és a rákbetegségek kialakulása között észlelt összefüggés két nemzetközi tanácskozásnak is központi témája volt a közelmúltban. Berlinben az európai egészségügy jövőjéért aggódó kutatók figyelmeztettek a veszélyre, Párizsban pedig a gasztroenterológusok látták aggasztónak e szempontból az európai helyzetet. A Rákkutatási Világalap kutatói szerint ketyeg a rák időzített bombája, és a robbanást a globális méreteket öltő elhízás gyújthatja be, ugyanis a globalizáció, az elhízás és a rák véleményük szerint egymással szorosan összefüggő fogalmak és jelenségek.

A kutatások szerint a rák előfordulása egyenes arányban nő a népesség kóros mértékű elhízásával, holott mind az elhízás, mind egyes tumorfajták megelőzhetőek. Napjainkban a társadalmi változás, a szociális geográfia, amely függetlenné vált a nemzeti határoktól, az egész életre, így az egészségre is kihat.

A tudósok feladata azt vizsgálni, hogy a globalizáció milyen szerepet játszik a kövérséget eredményező kockázati tényezők ilyen aggasztó mértékű elterjedésében. Emellett a nemzeti gazdaságok számára is nagy terhet jelent a kövérség miatt kialakuló szövődmények kezelése, mivel az egészségügyi ellátás költségeinek egyre nagyobb hányadát ez teszi ki.

Az európaiak egészségesebbek?

A gasztroenterológusok is arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy minden második európai ember túlsúlyos, minden ötödik pedig kórosan kövér. Ám világjelenségről van szó, amelynek két fő oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya. A túlsúlyos emberek átlagban háromszor-négyszer gyakrabban és intenzívebben szenvednek depressziótól és szorongástól, mint normális súlyú polgártársaik. Nehezebben kapnak állást, az orvosok gyakran nem kezelik őket elég körültekintően, és többnyire rosszul érzik magukat a bőrükben.

Hasonló a helyzet az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol 1985 óta figyelik, gyűjtik az adatokat arról, hogy a lakosság mekkora hányada túlsúlyos, kövér, kórosan elhízott. 1998-ban már ez utóbbi kategóriába tartozott a lakosság több mint ötöde. Arányuk 2001-ben felkúszott a 25% fölé, 2005 óta egyes amerikai államokban 30% feletti a kórosan kövér emberek száma.

Tegyél az elhízás ellen!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rák megelőzésében, kivédésében, majd a korán megkezdett kezelés utáni rehabilitáció idején több tényezőnek is óriási szerepe van. A szellemi-testi aktivitás, a fizikai munka, a testmozgás, az egészséges táplálkozás, az optimális testsúly elérése, majd kellő karbantartása – testsúlykontroll – egymástól függetlenül is hasznos, eredményt ígérő elemek. Ha pedig az említett tényezők együttesen vannak jelen életmódodban, garantáltan nagyobb eséllyel lesz minőségi az életed, nő meg élettartamod, lesznek jobbak az életkilátásaid.

Az egészségügyi ellátók számára nagy kérdés és kihívás, hogy 2010-ben hány európai lesz kórosan túlsúlyos. Mivel az elhízás és bizonyos rákfajták egyaránt megelőzhető betegségek, nagy felelősség hárul a népegészségügy illetékesei mellett a szülőkre, nevelőkre is, hogy minél fiatalabb kortól kezdődően, a lehető legszélesebb körben győzzék meg családtagjaikat, a környezetükben élőket, a lakosságot az egészséges életmód követésének fontosságáról.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük