Elhízás elleni szert állítanak elő a hétköznapi anyagból
Még mire jó a vegyület?
Ismerd meg Y. H. Percival Zhang kutatócsoportjának felfedezését!

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

Házi gyorssegély a kimerült bőrnek és hajnak – Így tüntesd el a nátha nyomait »

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A keményítő két fő komponensének egyikét állították elő cellulózból a Virginiai Műszaki Egyetem kutatói, akik szerint eljárásukkal értékes tápanyagforrássá változtathatnak olyan növényeket, illetve növényrészeket, amelyekre ez idáig nem tekintettek hagyományos élelmiszer-alapanyagként.

Ráadásul a vegyület segítséget nyújt az elhízás elleni harcban, amely világszerte egyre komolyabb egészségügyi következményekkel jár.

Cellulóz: a leggyakoribb szénhidrát a Földön

Az emberi étrend egyik legfontosabb alkotóelemének számító keményítő a napi kalóriabevitel 20-40%-át teszi ki - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

A növények vázanyagának nagy részét alkotó cellulóz a Földön előforduló leggyakoribb szénhidrát. Az új eljárás magában rejti annak lehetőségét, hogy segítségével táplálékot állítsanak elő bármely növényből, ezáltal csökkentve a trágyát, rovarirtót és nagy mennyiségű vizet igénylő, értékes földterületeken való növénytermesztés szükségét.

A Y.H. Percival Zhang vezette kutatócsoport által kidolgozott módszer így nagy segítség lehet az egyre növekvő - a becslések szerint 2050-re a kilencmilliárdot is elérő - globális népesség élelmiszerellátásában.

Elhízás elleni amilóz

Emellett a világszerte egyre nagyobb méreteket öltő elhízás ellen is hatékony segítséget kínálnak a tudósok. Zhang és csapata ugyanis olyan amilózt állított elő, amely bizonyítottan csökkenti az elhízás és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az új eljárás során a szakemberek kivonják a cellulózt például a növények nem fogyasztásra szánt részéből - például a kukoricaszárból -, és mintegy 30%-át amilózzá alakítják, míg a maradékból glükózt állítanak elő.

Szakemberek szerint hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ezzel az aránnyal Európában az ötödik helyet foglaljuk el az elhízási listán. Az első helyen Nagy-Britannia áll, a másodikon Málta, a dobogó harmadik fokán pedig Lettország áll. A további túlsúlyos országokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Nem kerül sokba az eljárás

A módszer, amely nem igényel drága felszereléseket, hőt vagy vegyszereket, és nem jár hulladéktermeléssel, bármely növényből nyert cellulózzal működik. A tanulmány eredményét a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölték.

Ezt is szeretjük