Az agydaganat és a mellrák kockázatát is növeli az elhízás: 9 kiló fogyás már sokat segíthet

Az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával is szoros összefüggést mutat.

GettyImages-94456546
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már sokan tudják, hogy az elhízás komoly egészségügyi kockázatokkal jár, a magas vérnyomás és koleszterinszint mellett súlyosabb következményei a szív- és érrendszeri problémák, de a kutatások szoros összefüggést találtak az elhízás és egyes ráktípusok, valamint az agydaganat kockázatának kialakulásában is.

A brit rákkutató szervezet, a Cancer Research UK adatai szerint a bél-, a vese-, a petefészek- és a májrák kialakulásában nagyobb szerepet játszik az elhízás, mint például a dohányzás. A túlsúly évente körülbelül 23 ezer rákos megbetegedést eredményez, például a májráknál 1300-at okoz az elhízás, 1200-at pedig a dohányzás - írja a BBC.

Kétszer annyi rákos daganatért felelős az elhízás

A The Lancet Diabetes & Endocrinology lapban publikált, 175 országból származó adatok szerint 12 különböző ráktípus összefüggését vizsgálták a magas BMI-vel és a cukorbetegséggel kapcsolatban. Megállapították, hogy kétszer annyi rákos daganatért felelős az elhízás, mint a diabétesz, a kettő együtt mintegy 800 ezer megelőzhető rákos megbetegedést okoz.

GettyImages-76661658

A nők esetében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy az elhízást rákos megbetegedés kövesse, amit a mellrák és a méhnyakrák kialakulásával hoztak összefüggésbe. A kutatás szerint, amelyben 180 ezer nő vett részt, közel 7000-nél azonosítottak emlőrákot. Azoknál az 50 év felettieknél, akik tartósan fogytak, és legalább kilenc kilótól szabadultak meg, kisebb volt az emlőrák kialakulásának kockázata. Persze az sem mindegy, mennyiből megy le a kilenc kiló, más, ha egy 130 kilós ember fogy annyit, és más, ha egy 80 kilós, de erre a kutatás nem tért ki részletesen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az elhízás az agydaganat kockázatát is növeli

Az elhízással kapcsolatban a két leggyakrabban előforduló agydaganatot, a meningióma és a glióma előfordulását is vizsgálták. Gundula Behrens, a német University of Regensburg kutatója és csoportja megállapította, hogy az elhízás 54%-kal növeli a meningióma kialakulásának esélyét. 

Behrens azt találta, hogy a túlsúlyos embereknél, akinél a BMI, vagyis a testtömegindex 25 és 29,9 között volt, 21%-kal, 30 vagy annál magasabb BMI-vel rendelkező páciensek esetében pedig 54%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki meningióma szemben azokkal, akiknek a testtömegindexük 25 alatt volt - írja a Medical News Today.

GettyImages-120062642

A kutató szerint a fizikai aktivitás sem elhanyagolandó. Azoknál a pácienseknél, akik beiktatják a rendszeres testmozgást az életükbe, 27%-kal lehet kisebb a meningióma kialakulásának veszélye.

Amennyiben valaki tenni szeretne az egészségéért, ne a drasztikus, gyors fogyókúrákban keresse a megoldást. A szakemberek szerint a normál testsúlyvesztés a fölösleg nagyságától függően heti fél-egy kiló. Azok a diéták, amelyek azt ígérik, hogy egy-két hét alatt akár 5-10 kilótól is megszabadulhatsz, hatástalanok, és komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Ezért nem fogysz egy dekát sem

Sokan úgy gondolják, a májbetegségek kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik fontos szerepet, pedig a zsírmájra az elhízás éppúgy veszélyt jelent. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük