Az agydaganat és a mellrák kockázatát is növeli az elhízás: 9 kiló fogyás már sokat segíthet
Az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával is szoros összefüggést mutat.

GettyImages-94456546
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már sokan tudják, hogy az elhízás komoly egészségügyi kockázatokkal jár, a magas vérnyomás és koleszterinszint mellett súlyosabb következményei a szív- és érrendszeri problémák, de a kutatások szoros összefüggést találtak az elhízás és egyes ráktípusok, valamint az agydaganat kockázatának kialakulásában is.

A brit rákkutató szervezet, a Cancer Research UK adatai szerint a bél-, a vese-, a petefészek- és a májrák kialakulásában nagyobb szerepet játszik az elhízás, mint például a dohányzás. A túlsúly évente körülbelül 23 ezer rákos megbetegedést eredményez, például a májráknál 1300-at okoz az elhízás, 1200-at pedig a dohányzás - írja a BBC.

Kétszer annyi rákos daganatért felelős az elhízás

A The Lancet Diabetes & Endocrinology lapban publikált, 175 országból származó adatok szerint 12 különböző ráktípus összefüggését vizsgálták a magas BMI-vel és a cukorbetegséggel kapcsolatban. Megállapították, hogy kétszer annyi rákos daganatért felelős az elhízás, mint a diabétesz, a kettő együtt mintegy 800 ezer megelőzhető rákos megbetegedést okoz.

GettyImages-76661658

A nők esetében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy az elhízást rákos megbetegedés kövesse, amit a mellrák és a méhnyakrák kialakulásával hoztak összefüggésbe. A kutatás szerint, amelyben 180 ezer nő vett részt, közel 7000-nél azonosítottak emlőrákot. Azoknál az 50 év felettieknél, akik tartósan fogytak, és legalább kilenc kilótól szabadultak meg, kisebb volt az emlőrák kialakulásának kockázata. Persze az sem mindegy, mennyiből megy le a kilenc kiló, más, ha egy 130 kilós ember fogy annyit, és más, ha egy 80 kilós, de erre a kutatás nem tért ki részletesen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elhízás az agydaganat kockázatát is növeli

Az elhízással kapcsolatban a két leggyakrabban előforduló agydaganatot, a meningióma és a glióma előfordulását is vizsgálták. Gundula Behrens, a német University of Regensburg kutatója és csoportja megállapította, hogy az elhízás 54%-kal növeli a meningióma kialakulásának esélyét. 

Behrens azt találta, hogy a túlsúlyos embereknél, akinél a BMI, vagyis a testtömegindex 25 és 29,9 között volt, 21%-kal, 30 vagy annál magasabb BMI-vel rendelkező páciensek esetében pedig 54%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki meningióma szemben azokkal, akiknek a testtömegindexük 25 alatt volt - írja a Medical News Today.

GettyImages-120062642

A kutató szerint a fizikai aktivitás sem elhanyagolandó. Azoknál a pácienseknél, akik beiktatják a rendszeres testmozgást az életükbe, 27%-kal lehet kisebb a meningióma kialakulásának veszélye.

Amennyiben valaki tenni szeretne az egészségéért, ne a drasztikus, gyors fogyókúrákban keresse a megoldást. A szakemberek szerint a normál testsúlyvesztés a fölösleg nagyságától függően heti fél-egy kiló. Azok a diéták, amelyek azt ígérik, hogy egy-két hét alatt akár 5-10 kilótól is megszabadulhatsz, hatástalanok, és komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Ezért nem fogysz egy dekát sem

Sokan úgy gondolják, a májbetegségek kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik fontos szerepet, pedig a zsírmájra az elhízás éppúgy veszélyt jelent. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük