Egészségesnek hitt omega-3: így okoz durva elhízást a kutatók szerint

Bizonyos esetekben az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak is vezethetnek elhízáshoz.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos kutatás igazolta már, hogy a telítetlen zsírok, illetve az omega-3 zsírsavak jóval egészségesebbek a telített zsíroknál, ráadásul kiérdemelt helyük van a táplálkozásban. Ha az étrended nem tartalmazna zsírt, akkor bizonyos vitaminok képtelenek lennének felszívódni, és az anyagcseréd sem működne megfelelően. Egy újabb kutatás szerint azonban az omega-3 zsírsavak fogyasztása bizonyos esetekben veszélyes elhízást okozhat.

Nem minden elhízás egészségtelen

Egy nemrég befejezett kutatás kapcsán Philippe Froguel professzor, a londoni School of Public Health at Imperial College tanára a Science Daily magazinnak elmondta, hogy a hízás nem minden esetben számít egészségtelennek.

A szervezet a bevitt zsírt, amit nem tud felhasználni, ideális esetben zsírcellákban raktározza. Ha további zsírt viszel be, akkor további raktárokat hoz létre, amiket aztán a test könnyen és gyorsan eléget, amikor hirtelen pluszenergiára van szüksége. Ilyen bőr alatti zsírpárnáik vannak a szumóbirkózóknak is, akiknek a súlya jóval száz kilogramm fölött is lehet, anélkül, hogy ez veszélyt jelentene az egészségükre.

Nagyobb a baj akkor, amikor a szervezet nem újabb zsírcellákat hoz létre, ehelyett a fölösleges háj a belső szervekre, a szívre és a májra kezd lerakódni. Ez történik akkor, ha egészségtelen telített zsírokat fogyasztasz, ám Froguel és csapata szerint egy különös mutáció következtében az omega-3 zsírsavak is kiválthatnak hasonló reakciót.

Egy fehérje hiánya okozza a bajt

Froguel és kutatócsapata egy fehérje, az úgynevezett GPR120 és az elhízás, illetve az azzal járó egyes szövődmények közötti összefüggést vizsgálta. A GPR120 nevű fehérje a bél, a zsírcellák és a máj felszínén található, és egyfajta zsírszenzorként működik: az a feladata, hogy észlelje a bevitt zsírokat, és reagáljon rájuk. Leegyszerűsítve: ez a fehérje játszik szerepet abban, hogy a fölösleges zsírok a megfelelő helyekre - tehát a zsírcellákba, és ne a belső szervekre - kerüljenek.

Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amikor az étrendedbe túl sok rossz zsír kerül, a GPR120 olyan hormonokat aktivál, amelyek csökkentik az étvágyadat, ha pedig a zsírcellák telítődnek, szintén ez a fehérje ösztönzi a szervezetedet arra, hogy további cellákat hozzon létre. Azokat a zsírokat, amelyeket ilyen cellákba raktározol, később könnyebben elégetheted, így kisebb a krónikus elhízás esélye.

Az a kutatók számára is világos volt, hogy ha az említett fehérje mennyisége csökken, akkor a szervezet is rosszabbul reagál majd a zsírok bevitelére, egy egérkísérlet során azonban meglepő további eredményekre jutottak.

Az omega-3 zsírsavak veszélye

Azok a kísérleti egerek, amelyeknél mesterségesen csökkentették a GPR120 szintjét, majd magas zsírtartalmú diétára fogták őket, hízni kezdtek, magas lett a vérnyomásuk, hajlamosabbá váltak a májbetegségekre, és inzulinproblémák is jelentkeztek náluk. Mindez pedig fokozottan igaz volt, amikor a rossz zsírok helyett omega-3 zsírsavakat adtak nekik.

A GPR120 fehérje hiánya mellett az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend hasonló reakciókat váltott ki az egereknél, mint amikor az egészséges példányokat rossz zsírokkal teli táplálékon tartották. Tehát elképzelhető, hogy akiknek túl alacsony a GPR120-szintje, azoknál az egészségesnek hitt omega-3 zsírsavak nagyobb mértékű és egészségtelenebb elhízást eredményezhetnek.

Aki hajlamos a hízásra, ne egyen omega-3-at?

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy a további eredményeknek köszönhetően kifejleszthetnek majd egy gyógyszert, amivel orvosolhatják a túl alacsony GPR120-szintet, azt azonban senkinek sem javasolják, hogy öndiagnózis alapján cserélje le a telítetlen zsírokat telítettekre.

Az elhízásnak a szervi problémákon kívül számos más oka is lehet - például életmód- vagy étrendbeli hibák. A fehérjehiányt csak orvosi vizsgálattal lehet megállapítani, és ez esetben sem a rossz zsírok fogyasztása, hanem a zsírban szegény étrend lehet a megoldás.

Ezt is szeretjük