Sokáig eltelítenek, segítik a fogyást: 8 egészséges finomság, ami elűzi a kajarohamokat
A kisétkezéseknek a diéta során sem kell unalmasnak lenniük! Egészséges, laktató opciókat mutatunk.

GettyImages-1173527649
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szigorú diéta alatt gyakran jelentkeznek kompenzáló falásrohamok, amelyek szabotálhatják a súlyvesztést. Biztos sokan átéltek már hasonlót: próbálták visszafogni a fogyasztásukat, majd olyan éhségérzet tört rájuk, hogy mindent meg tudtak volna enni, ami csak a kezük ügyébe került.

A hasonló jelenetek is jelzik, hogy a szervezet éheztetése nem megoldás. Az okosan összeállított étrend jóllakatja az embert, így kevésbé áll fenn a félreevés kockázata. 

Laktató kisétkezések

A jóllakottságérzet nem csak a mennyiségtől függ, az egyes élelmiszerek másként befolyásolják a telítettséget. Azok az ételek, amik sokáig távol tartják az éhséget, általában fehérjében, rostokban gazdagok, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Azt is megfigyelték, hogy minél kevésbé feldolgozottak, annál laktatóbbak. A dietetikusok többsége a napi ötszöri, ám kisebb adagokat ajánlja - természetesen egyéni eltérések előfordulhatnak.

Nagyon sok múlik az úgynevezett kisétkezéseken, tehát a tízórain és az uzsonnán, ha ezek táplálóak, a következő étkezés során kisebb adag is elég lehet. Az egészséges, adott esetben fogyókúrás étrend is akkor jó, ha változatos és ízletes fogásokból áll, ez alól a napközbeni harapnivalók sem kell, hogy kivételt jelentsenek. Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása is nagyon fontos, a cukormentes üdítők helyett a legjobb a víz és az anyagcserét is felpörgető zöld tea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük