Hány kilót szabad fogyni egy hónap alatt? Ennyi az egészséges a dietetikusok szerint
Ilyen tempójú fogyásnál a leadott kilók jó eséllyel később se térnek vissza.

GettyImages-56901875
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pluszkilók nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú hónapok, és évek alatt kúsznak fel. Ahhoz, hogy egészséges keretek között szabaduljon meg tőlük valaki, ehhez is időre van szükség.

Ma már számos diéta közül válogathat az ember, amelyek gyors fogyással kecsegtetnek, ezeknek azonban számos hátulütője lehet. Hiszen aki rapid módon szabadul meg a súlyfeleslegtől, annál hiába szaladnak le a kilók, az eredmény nem lesz tartós, mi több, a leadott kilók gyorsan visszatérnek: ezt nevezik jojóeffektusnak. Ha visszatérsz a diéta után a korábbi életviteledhez, a kiéheztetett szervezet és a masszív koplalás elkerülhetetlenül a kilók gyorsabb visszakúszásához vezet, mivel a kóros kalória- vagy tápanyagmegvonás miatt a szervezet éhező módba lép, és nekiáll energiát raktározni.

 Hány kilót szabad fogyni egy hónap alatt?

Sokan szeretnének akár 10 kilótól is megszabadulni egyetlen hónap leforgása alatt, ez azonban csak hatalmas - akár 50 kilós - súlyfeleslegnél valósulhat meg. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ táplálkozási szakértői és dietetikusai szerint a pluszkilók gyors leadása elkerülhetetlenül a kilók visszakúszásához vezet, a tartós eredmény elérése érdekében csak fokozatosan érdemes fogyni.

GettyImages-958730548

A szakemberek az optimális fogyást ezért heti 0,5-1 kilóban állapítják meg, ez egy hónap alatt 2-4 kilót jelent. Ilyen tempóban lehet úgy fogyni, hogy a leadott kilók jó eséllyel később se térjenek vissza.

Tegyük fel, ha valaki heti szinten fél kiló zsírtól szeretne megszabadulni, 4500 kalóriadeficitre lesz szüksége, hiszen ennyi kalóriát tartalmaz fél kiló zsír. Egy napra lebontva ez nagyjából 643 kalória mínusz elérését jelenti, a többletkalória egy része táplálkozásból, a másik része testmozgásból adható le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy átlagos testtömegű felnőtt napi kalóriaigénye 2000 kilokalória, amennyiben súlyfelesleggel rendelkezik valaki, ez 2500 kilokalória/nap is lehet. A fogyáshoz tehát napi 1357-1857 kalóriabevitelre van szükség. A nők számára a fogyókúrázáshoz minimum 1200 kalóriát, míg a férfiak esetében 1500-1800 kalóriát szoktak javasolni alsó határként. Ha ennél lejjebb mész, amellett, hogy jóval nehezebb lesz a hiánybetegségeket elkerülni, az anyagcsere is lelassul, így megáll a fogyás.

GettyImages-160477287

Ha heti egy kiló mínuszt célzol meg, ebben az esetben 9000 kalóriának kell hiányoznia, ami napi szintre lebontva is egy elég magas szám - 1285 kcal -, ennyi kalóriadeficitet kell teremtened. Szerencsére nem kell mindezt az ételekből fedezned, számos nagyszerű sport közül válogathatsz, amelyek rengeteg, óránként akár 700-800 kalóriát égetnek.

Hogyan adj le biztosan 10 kilót? A személyi edző étrendjét és otthoni edzéstervét mutatjuk

Ha úgy érzed, az utóbbi időben kicsit elszaladt veled a ló, Vágó Evelin személyi edző, sportrehabilitációs tréner segítségével könnyen leszámolhatsz a zavaró pluszkilókkal, néhány hónap alatt akár tíz kilótól is megszabadulhatsz!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük