Mi történik a testeddel, ha abbahagyod az edzést? Így változik meg hónapról hónapra
Az inaktív életmód az állóképességre és a teljesítményre is negatívan hat.

GettyImages-535861527
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tudják, hogy a rendszeres sportolásnak milyen jótékony hatásai vannak a testre és lélekre, azt azonban kevesebben, mi történik a szervezettel, ha valaki hosszú időre felhagy a testmozgással és az edzésekkel.

Amikor az ember edzeni kezd, a testmozgás hatására a szívizom megerősödik, nő a tüdőkapacitás, gyorsabban pumpálja a vért a test, és könnyebben szállítja az oxigént a munkát végző izmokba. Edzés során a szív szaporábban ver, a pulzus pedig megugrik, a szervezet elkezdi felhasználni energiaként a zsírsejtekben levő lipideket. Ha valaki hosszú időre szünetelteti az edzést, az nemcsak az izmokra, de az állóképességre, a teljesítményre és persze a szervezetre is negatívan hat majd.

Ez történik, ha abbahagyod az edzést

Az alábbiakban sorra vesszük, hogyan változik meg a szervezete és teste annak, aki hetekre, hónapokra kiiktatja az életéből a rendszeres testmozgást.

GettyImages-665438886

10 nap után

Az első másfél hétben nem történik jelentős változás az izomtömeg és a testsúly tekintetében, ugyanakkor egy 2016-os kutatás rámutatott arra, hogy az agyban már egy hét eltelte után változások indulnak meg: intenzív edzés nélkül az agy vérkeringése csökken, beleértve a hippokampuszt, ami a tanulásért és az emlékezetért felelős régiója. Nem véletlen, hogy a testmozgást az agy karbantartójának nevezik, hiszen kutatások bizonyították már, hogy javítja a memóriát is.

3 hét után

Jeffrey Horowitz, a Michigani Egyetem professzora szerint az izomsejtekben található mitokondriumok, azaz a testmozgás során az energia előállításban és elraktározásában szerepet játszó sejtecskék száma csökken. Kísérletükben maratoni futókat kértek arra, hogy hetente legfeljebb két órát gyakoroljanak a korábbi nagy intenzitású, napi edzésekhez képest. Megállapították, hogy az inaktív időszak rossz hatással van a keringési rendszerre, négy hét után a sportolóknál jelentősen csökkent a test vérellátása, az oxigénfelvétel szintje pedig 9%-kal csökkent, ezáltal a futás is sokkal nehézkesebbé vált. Többük rossz közérzetről panaszkodott.

A cikk az ajánló után folytatódik

5 hét után

A Journal of Strength and Conditioning Research közzétett kutatásában olyan versenyképes úszókat vizsgáltak, akik öthetes szünetet tartottak. Nyolc úszónak mérték a testösszetételét, az anyagcseréjét és a lipideik számát. A testtömeg, derékméret és a testzsír 12%-kal növekedett, az anyagcsere pedig párhuzamosan lassulást mutatott ebben az időszakban. A sebesség, az erő és gyorsaság 25-30%-kal is csökkent pár hét leforgása alatt.

3 hónap után

3 hónap elteltével az izomméret 1/3-dal csökken. Minél kisebb az izmok aránya a zsírhoz képest, annál lassúbb az anyagcsere, amely emésztési panaszokat és pluszkilókat eredményez. 12 hét elteltével sokkal fáradékonyabbnak, kimerültebbnek és ingerültebbnek érezheted magad, ami az állóképességet és a teljesítményt is negatívan befolyásolja.

GettyImages-1140559735

Természetesen mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, de ha teheted, inkább egy rövid, intenzív edzést végezz heti egy-két alkalommal ahelyett, hogy teljesen abbahagyd a mozgást. Nemcsak a tested, de az egészséged is meghálálja.

Kalóriaégető sportok nyárra

Mutatjuk, milyen mozgásformákat válassz, ha a kalória- és zsírégetés, izmosodás a célod!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük