Mi történik a testeddel, ha abbahagyod az edzést? Így változik meg hónapról hónapra

Az inaktív életmód az állóképességre és a teljesítményre is negatívan hat.

GettyImages-535861527
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tudják, hogy a rendszeres sportolásnak milyen jótékony hatásai vannak a testre és lélekre, azt azonban kevesebben, mi történik a szervezettel, ha valaki hosszú időre felhagy a testmozgással és az edzésekkel.

Amikor az ember edzeni kezd, a testmozgás hatására a szívizom megerősödik, nő a tüdőkapacitás, gyorsabban pumpálja a vért a test, és könnyebben szállítja az oxigént a munkát végző izmokba. Edzés során a szív szaporábban ver, a pulzus pedig megugrik, a szervezet elkezdi felhasználni energiaként a zsírsejtekben levő lipideket. Ha valaki hosszú időre szünetelteti az edzést, az nemcsak az izmokra, de az állóképességre, a teljesítményre és persze a szervezetre is negatívan hat majd.

Ez történik, ha abbahagyod az edzést

Az alábbiakban sorra vesszük, hogyan változik meg a szervezete és teste annak, aki hetekre, hónapokra kiiktatja az életéből a rendszeres testmozgást.

GettyImages-665438886

10 nap után

Az első másfél hétben nem történik jelentős változás az izomtömeg és a testsúly tekintetében, ugyanakkor egy 2016-os kutatás rámutatott arra, hogy az agyban már egy hét eltelte után változások indulnak meg: intenzív edzés nélkül az agy vérkeringése csökken, beleértve a hippokampuszt, ami a tanulásért és az emlékezetért felelős régiója. Nem véletlen, hogy a testmozgást az agy karbantartójának nevezik, hiszen kutatások bizonyították már, hogy javítja a memóriát is.

3 hét után

Jeffrey Horowitz, a Michigani Egyetem professzora szerint az izomsejtekben található mitokondriumok, azaz a testmozgás során az energia előállításban és elraktározásában szerepet játszó sejtecskék száma csökken. Kísérletükben maratoni futókat kértek arra, hogy hetente legfeljebb két órát gyakoroljanak a korábbi nagy intenzitású, napi edzésekhez képest. Megállapították, hogy az inaktív időszak rossz hatással van a keringési rendszerre, négy hét után a sportolóknál jelentősen csökkent a test vérellátása, az oxigénfelvétel szintje pedig 9%-kal csökkent, ezáltal a futás is sokkal nehézkesebbé vált. Többük rossz közérzetről panaszkodott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

5 hét után

A Journal of Strength and Conditioning Research közzétett kutatásában olyan versenyképes úszókat vizsgáltak, akik öthetes szünetet tartottak. Nyolc úszónak mérték a testösszetételét, az anyagcseréjét és a lipideik számát. A testtömeg, derékméret és a testzsír 12%-kal növekedett, az anyagcsere pedig párhuzamosan lassulást mutatott ebben az időszakban. A sebesség, az erő és gyorsaság 25-30%-kal is csökkent pár hét leforgása alatt.

3 hónap után

3 hónap elteltével az izomméret 1/3-dal csökken. Minél kisebb az izmok aránya a zsírhoz képest, annál lassúbb az anyagcsere, amely emésztési panaszokat és pluszkilókat eredményez. 12 hét elteltével sokkal fáradékonyabbnak, kimerültebbnek és ingerültebbnek érezheted magad, ami az állóképességet és a teljesítményt is negatívan befolyásolja.

GettyImages-1140559735

Természetesen mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, de ha teheted, inkább egy rövid, intenzív edzést végezz heti egy-két alkalommal ahelyett, hogy teljesen abbahagyd a mozgást. Nemcsak a tested, de az egészséged is meghálálja.

Kalóriaégető sportok nyárra

Mutatjuk, milyen mozgásformákat válassz, ha a kalória- és zsírégetés, izmosodás a célod!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük