Enyhíti a hasi görcsöket, megszünteti a puffadást és kihajtja a felesleges vizet: az édeskömény 4 áldásos hatása
Az édeskömény fűszerként és diétás alapanyagként is megállja a helyét.

GettyImages-1151058003
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozó fűszer, amelynek áldásos hatásait már az ókori egyiptomiak és rómaiak is ismerték. Az ősi gyomorerősítőnek is nevezett illatos, az ánizsra hajazó zöldségféle gumója sok étel alapanyagául szolgál, magjaiból pedig gyógyhatású főzetet lehet készíteni.


Az édeskömény remekül beépíthető a tudatos és egészséges életmódváltásba, leginkább saláták és köretek alkotóelemeiként, de gyógyhatású főzet is készíthető belőle hasfájás, puffadás, görcsök ellen.

Az édeskömény 4 áldásos hatása

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növény vasban, kalciumban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban gazdag, ezenkívül a A-, B-, valamint C-vitamint, ásványi sókat, karotint és növényi illóolajokat is tartalmaz. 

GettyImages-98275570

Puffadásgátló és görcsoldó

Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ezáltal kedvezően hat az emésztőrendszerre is. Nem véletlenül készítenek főzetet belőle hasfájós babák részére, mivel az édeskömény magjai megnyugtatják a gyomrot és enyhítik a puffadást, galaktogén tulajdonságai révén pedig az anyatej termelését is serkentik.

Erős antioxidáns

Az édeskömény magocskáinak értékes hatásai a bennük lévő antioxidánsokból és erős növényi vegyületekből származnak. Több mint 87 illékony vegyületet tartalmaz, köztük polifenol antioxidánsokat, rozmarinsavat, klorogénsavat, kvercetint és az apigenint, amelyek olyan flavonoidok, amelyek rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásaik miatt jelentősek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkenti az éhséget

Az édesköménymag nemcsak egy különleges ízvilágot adhat a receptekhez, de csökkentheti az étvágyat is. 

Kilenc egészséges nő bevonásával végzett kutatások szerint azok, akik két gramm édesköménymagból készült teát fogyasztottak ebéd előtt, lényegesen kevésbé érezték magukat éhesnek és kevesebb kalóriát fogyasztottak étkezés közben, mint azok, akik placebót kaptak. A vizsgálatok kimutatták, hogy az  anetol, az édeskömény-illóolaj egyik fő összetevője állhat a növény étvágycsökkentő tulajdonságai mögött.

GettyImages-1218188655

Kihajtja a felesleges vizet

Az édeskömény vízhajtó káliumot is tartalmaz, amely segít eltávolítani a nátriumot a szervezetből, ami magas vérnyomást okozhat. Szívvédő hatással is bír, mivel jót tesz a vérereknek is, ezen tulajdonsága miatt az izomműködést is támogatja, valamint segít leküzdeni a puffadásos tüneteket is. 

Hogyan fogyaszd az édeskömény?

A jellegzetesen ánizsos ízű édeskömény egészen különleges zamatot ad a sült csirkének, a céklasalátának, de akár ínycsiklandó krémleves is készíthető belőle. Párolva halételek mellé is kiváló. 

GettyImages-1283216266

Így készíts édesköményteát

Az édesköménytea elkészítéséhez egy teáskanálnyi enyhén összezúzott magot forrázz le egy bögre forrásban levő vízzel, hagyd tíz percig állni, majd szűrd le és ihatod is. Naponta legfeljebb három csészével fogyassz belőle. 

A 10 legerősebb zöldség hasi görcsök és puffadás ellen

Puffadás és görcsök esetén egy jól megválasztott zöldséges étel is enyhíti a panaszokat.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük