Az édesítőszerek hatása a vércukorra és az inzulinszintre: mennyivel jobbak a cukornál?
Elmondjuk pontosan, mi történik velük a szervezetben.

edesitoszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha fogyni szeretnél, nem csak azért érdemes távol tartanod magadat a cukortól, mert sok benne a kalória. Amit a köznyelv cukornak nevez, az finomított szénhidrátokból, mono- és diszacharidokból áll, melyek gyors felszívódású szénhidrátok. Ez azt jelenti, hogy a vékonybélben egyszerű cukrokra bontva gyorsan felszívódnak, bekerülnek a véráramba, ahol megemelik a vércukorszintet.

Nem sokkal később a vércukorszint ismét visszaesik, amitől farkaséhes leszel. A cukor ezért durván növeli az étvágyat. A cukrot más édes anyagokkal helyettesítve azonban ez a hatás elkerülhető anélkül, hogy le kellene mondanod az édes ízről.

Az édesítőszerek hatása

Az édesítőszerek közül most a cukoralkoholokról lesz szó, amik szintén szénhidrátok, de más a szerkezetük. Ebből adódik, hogy édesek, akárcsak a cukor, de nagy előnyük vele szemben, hogy az emésztőrendszer nem képes őket lebontani és hasznosítani, ezért a vizelettel úgy távoznak, hogy közben nem nyer belőlük a test kalóriát, sőt a vércukorszintre sem gyakorolnak nagy hatást.

edesito

A cukoralkoholok legtöbbjével akkor találkozhatsz, ha elolvasod egy cukormentes élelmiszer összetevőit, míg az eritrit, a szorbitol és a nyírfacukorként közismert xilitol magukban is kaphatóak.

Ezeket az édesítőszereket a cukorral két mérőszám alapján lehet összehasonlítani. A glikémiás index azt mutatja meg, mennyire emelik meg a vércukorszintet, míg az inzuinindexből kiderül, hogy a vércukorszintet szabályozó inzulinhormon mennyisége mennyire emelkedik a vérben az evés után következő két órában. Mivel mindkét mértékegység a cukorhoz viszonyít, ezért a cukor glikémiás indexe és inzulinindexe is 100. Mutatjuk, mennyivel jobbak ennél a cukoralkoholok.

  • Eritrit – glikémiás index: 0, inzulinindex: 2.
  • Izomalt – glikémiás index: 9, inzulinindex: 6.
  • Maltitol – glikémiás index: 35, inzulinindex: 27.
  • Szorbitol – glikémiás index: 9, inzulinindex: 11.
  • Xilitol – glikémiás index: 13, inzulinindex: 11.
  • Glycerol – glikémiás index: 5, inzulinindex: 7.
  • Mannitol - glikémiás index: 2, inzulinindex: 5.

A glikémiás index 55 alatt számít alacsonynak, amiből kiderül, hogy a cukoralkoholból készült édesítőszerek sokkal kevésbé növelik az étvágyat, mint a cukor.

Hasonlóképpen működik a nem cukoralkoholokból álló természetes édesítőszer, a stevia is, ennek azonban hiába nulla a glikémiás indexe, mégis inzulinválaszt ad rá a szervezet, ezért kutatások is kimutatták, hogy növelheti az étvágyat.

A mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz, a szacharin vagy az aszpartám szintén nullás glikémiás indexszel rendelkeznek, ám ezek esetében is előfordulhat, hogy mégis éhségfokozó hatásuk van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan érdemes fogyasztani?

Ez alapján úgy tűnhet, hogy a legjobb, ha cukoralkoholokra cseréled a cukrot. Mégis javasolt, hogy legalább a gyümölcsök természetes cukrairól semmiképpen se mondj le, sőt időnként egy nagyon kevés méz vagy kristálycukor is belefér. Cukorból összesen az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta maximum hat teáskanálnyit szabadna bevinni, vagy maximum a napi energiabevitel 5%-át fedezni. Arra azonban figyelj, hogy ezt ne folyadékban oldva fogyaszd el, hiszen úgy semmi nem lassítja a felszívódását. Egy rostdús, szilárd táplálék mellett azonban sokkal enyhébb lesz a hatás.

Ha ezen felül továbbra is édes ízeket kívánsz, használhatod az édesítőszereket. Arra azonban figyelj, hogy van, amelyik hasmenést okoz, vagy más mellékhatása van nagy mennyiségben. A napi ajánlott maximális mennyiségekről mindig tájékozódj előzetesen.

Alacsony a glikémiás indexük

A következő szénhidrátforrásoktól akkor sem kell tartanod, ha éppen fogyókúrázol. Alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően lassan szívódnak fel a véráramba, és hosszan biztosítják az egyenletes vércukorszintet, amivel együtt a jóllakottság érzése is tovább tart.

Ezt is szeretjük