Gátolhatja a hasi elhízást, csökkenti a testzsírt: így segíti a fogyást az E-vitamin

Az E-vitamin pozitív hatást gyakorol az anyagcserére, még a hasi elhízás kialakulását is gátolhatja.

E-vitamin hatása a fogyásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az E-vitamin gyakorlatilag egy gyűjtőnév, erőteljes antioxidánsok csoportjából áll, szám szerint 8-ból, amik védik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, és nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez.

Ez a fontos vitamin különböző élelmiszerekben, köztük magvakban, diófélékben, zöldségekben található meg, de étrend-kiegészítő formájában is kapható, ajánlott beviteli mennyisége 15-30 milligramm/nap.

Az E-vitamin hatása a fogyásra

Gátolhatja a hasi elhízást

A hasi elhízást okozó metabolikus szindrómában szenvedő betegek körében végzett átfogó vizsgálat szerint az E-vitamin pozitívan befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét.

GettyImages-932171840

A tanulmányból, melyben több kísérletet is górcső alá vettek, az derült ki, hogy a vitamin hatóanyagai javítják az inzulinérzékenységet, ezzel elősegítve a glükóz hasznosulását a sejtekben, mindezek mellett csökkenti az oxidatív stressz okozta gyulladások kialakulását, ami máskülönben elhízáshoz, akár cukorbetegség kialakulásához is vezethetne. Egészséges szintjével olyan hastájéki zsírosodást okozó prediabéteszes állapotok előzhetőek meg, mint a már előbb említett metabolikus szindróma.

A nem alkoholos zsírmáj ellen véd

Kutatások szerint az E-vitamin segíthet a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen, illetve a betegség tüneteit is enyhítheti. Egy 2021-ben végzett kísérlet során felfedezték, hogy nagyon hatékonyan támogatja a máj egészségét, csökkenti a vérzsírszintet és a májban lezajló zsírfelhalmozódást is. A vizsgálat alatt megfigyelték, hogy a vitamin hatására olyan májenzimek szintje csökkent, melyek májgyulladást vagy májkárosodást jeleznek.

Csökkenti a testzsírt 

Ez a vitamin bizonyítottan jótékony hatást gyakorol a test vérzsírszintjére. Egy kísérlet során az egyik legjobb forrását, a rizskorpát használták a kutatók, ami kiemelkedő tokoferoltartalommal bír, és a károsnak titulált LDL-koleszterin-szintet mérsékli. De nemcsak a vérzsírt befolyásolja, hanem a teljes zsírtömeget és a haskörfogatot is csökkenti, ami a benne lévő tokotrienol vegyületnek köszönhető - noha erre vonatkozó humán tanulmányok még nem készültek, az eredmény biztató.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összefüggést találtak a vitamin hiánya és a túlsúly között is. Kórosan elhízott férfiak és nők szervezetében szignifikánsan alacsonyabb volt az E-vitamin-szint - a kutatásban a magas testtömeggel kapcsolatos szövődményekre gyakorolt hatását vizsgálták. Az inzulinrezisztenciában szenvedő betegeknél, akik szőlőmagolajat fogyasztottak nyolc héten keresztül, csökkentek a szervezetben lévő gyulladások, és enyhültek az IR tünetei is.

Segíti az izmok működését

Az izmok működését, regenerálódását is elősegíti az E-vitamin, mindezt úgy, hogy a sejtek plazmamembránjára hat. Ahogy a test összes sejtjét, az izomsejteket is körülölelik ezek a membránok. Egy 2015-ös kutatás szerint az E-vitamin segíthet az izmok egészségének megőrzésében és épülésében sejtmembránjavító hatása miatt, így növeli az állóképességet, és gátolja az izomgyengeség kialakulását.

GettyImages-974257850

Kiemelkedő forrásai közé tartoznak a növényi olajok, a diófélék, magvak, mint a napraforgómag, a mandula, a mogyoró és a fenyőmag, ezenkívül a zöld leveles zöldségek, a zabpehely, az avokádó, a tenger gyümölcsei és a margarin is bővelkedik benne.

Így juthatsz E-vitaminhoz

Olyan ételeket soroltunk fel, melyek bővelkednek E-vitaminban.

Rendbe teszi az anyagcserét, mégsem eszünk belőle eleget: így juthatsz hozzá ehhez a fontos vitaminhoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük