Duplázd meg a zsírégetést!
Így fogyj az L-karnitinnel
Az L-karnitin a szervezet zsíranyagcseréjének motorja, így bevitele a karcsúságot is biztosítja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérben keringő zsír nem önszántából jut el a mitokondriumokba, a sejtek energiaégető kamráiba, következésképpen lennie kell valaminek, ami eljuttatja oda. Ezt az anyagot nevezik L-karnitinnek. Ez az egyszerű, ám fontos fehérjeanyag gyakran hiányzik a túlsúlyos emberek szervezetéből, amire mindig akkor derül fény, amikor a pácienseket adipositasszal, vagyis elhízással kezelik a klinikákon.

Mi az az L-karnitin?

Az L-karnitin egy protein, mely az anyagcserében lizint és metionint állít elő az aminosavakból.

Ennek során mindössze néhány szénatom cserélődik ki, ami nem okoz gondot a májadnak. Mivel az állatoknál ugyanúgy zajlik le ez a mechanizmus, az állati eredetű táplálék sok karnitint juttat a szervezetbe. Karnitinban különösen gazdag a szív, a máj és a vázizomhús. Nem kell azonban okvetlenül húst fogyasztani.

A tejtermékek, a zöldségek, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, sőt, a gyümölcsök is tartalmaznak karnitint. A vegetáriánusok naponta átlagosan 100-300 milligramm karnitinhez jutnak hozzá. Ez bőségesen elegendő, hiszen egészséges étkezésüknek köszönhetően maguk is sok karnitint termelnek.

A szervezet karnitingyára

A természet semmit nem bíz a véletlenre. Gondoskodik arról, hogy tested maga is elő tudjon állítani bizonyos létfontosságú molekulákat - arra az esetre, ha nem kapná meg azokat a táplálékból.

Ezen anyagok közé tartozik a koleszterin és a karnitin is. Mivel a zsírfaló karnitin több területen is rendkívül fontos szerepet játszik, a bél nagyon gyorsan leadja a vérnek, amivel átfolyik a májon, majd ismét a vérkeringésbe érkezik. Amikor veséd megszűri a vért, a benne lévő karnitin 90%-át adja vissza neki.

Ezután a karnitin már nyugodtan elküldheti a zsírt a hasból, a csípőből, a fenékből és a combokból az energiaégető kamráknak. Ami még nagyon fontos: a karnitin hulladékeltávolítóként hat. A zsírmaradványokat azonnal eltávolítja a mitokondriumokból.

A zsíranyagcsere megfelelő működése elengedhetetlen a fogyás szempontjából. Ha többet akarsz tudni róla, nézd meg videónkat!

A karnitin segítői

Teljesen magára utalva a karnitin sem tud megbirkózni hatalmas feladatával, támogatásra van szüksége. A C-vitamin elengedhetetlen a vérből a mitokondriumokba vezető zsírutca felépítéséhez - ez is magyarázza, hogy miért vagy olyan fáradt C-vitamin-hiány esetén.

A karnitin ugyanolyan fontos barátja a vas nevű nyomelem. A vasfüggő enzimek szintén támogatják a karnitint, ezért nem hiányozhatnak táplálkozásodból soha az olyan vastartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek vagy a tojás.

Egyél naponta többször friss, lehetőleg savanykás gyümölcsöt, például kivit, citrusfélét, almát, szedret. Jók a zöld színű zöldségek is, például a spenót, a brokkoli vagy a mángold, de kiváló a paradicsom, a zöld, a piros vagy a sárga paprika, az összes káposztaféle, a répa, a cukkini, a fejes saláta, valamint a rebarbara is.

Állj át a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre, továbbá egyél mindennap - a legjobb délelőtt - teljes kiőrlésű magvakból összeállított müzlit - fél csészével - tönkölybúzával, zabbal, árpával, hajdinával, rozzsal vagy búzával. Kitüntetett szerepe van az aszalt tönkölynek és a fényezetlen rizsnek is.

A felsorolt élelmiszerek mindegyike növeli a szervezet karnitintermelését. Rendszeresen kerüljön az asztalra kecske- és juhsajt, illetve sovány túró is.

Ha azonnal, kész fehérjeanyagként szeretnéd elfogyasztani a karnitint, erre a legjobb az ürü-, a juh- vagy a bárányhús, illetve a vörös vázizomhús - 60-80 gramm. Egyél hozzá zöldséget, valamint étkezés előtt és után idd meg egy fél citrom levét.

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül, frissen, fürgén című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

csoki torta
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

A fogyásgátló, hizlaló hármas

fagyi sutivel
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Ezért hízol el: a rejtett veszély

muffinok
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Ezért nem tudsz lefogyni

Ezt is szeretjük