Meglepő, mi lehet 40 felett a demencia előrejelzője: átfogó kutatást tettek közzé
A demencia egy újabb korai jelzőjét fedezhették fel a kutatók a frissen publikált tanulmányban.

GettyImages-1393325084
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte több mint 55 millió ember él demenciával, évente pedig 10 millió fővel növekszik a számuk, ami aggasztó jelenség. Éppen ezért számos kutatásban vizsgálták már, mik lehetnek a demencia előrejelzői, amik segíthetnek a korai diagnózisban és az esetleges megelőzésben is.

Egy nemrég, 2022 decemberében megjelent tanulmányban a BMI-t vizsgálták a kutatók a demencia függvényében, és érdekes eredményre jutottak - úgy tűnik, a testsúly változása már akár a középkorú embereknél is előrevetítheti a jövőbeli szellemi teljesítmény hanyatlását.

A demencia kialakulása a BMI függvényében

Korábban, 2018-ban is publikáltak tanulmányt, melyben a testsúly és a demencia kialakulásának kapcsolatát vizsgálták, és e szerint hogyha az illető 40-50 éves korában túlsúlyos, az jelentősen növeli a kockázatot, ugyanez már nem igaz a 60-70 éves korra. Mindenesetre az új tanulmányban más szemszögből vizsgálták meg a problémát, és érdekes kapcsolatot találtak.

GettyImages-1190671452

A 39 éven át tartó kísérletet végző kutatók arra jutottak, hogy a BMI-változások mintázatai előre jelezhetik a demencia kockázatát. Az eredmény azért fontos, mert a korábbi tanulmányok csak a súlygyarapodás hatását vizsgálták, a stagnálást és a fogyást már nem. A BMI, azaz a testtömegindex, ami az egyén testtömegének és magasságának az arányát nézi, a legtöbb esetben jól mutatja, hogy sovány, normális testsúlyú, túlsúlyos vagy elhízott-e az illető. Az arányszám alapján sorolták be az alanyokat is.

A friss kutatás közel 40 évig tartott, ezalatt pedig 2-4 évente vizsgálták a résztvevők testsúlyát, és különböző súlymintázatokat vettek észre azoknál, akiknél később a demencia valamely típusa alakult ki. A középkorú, tehát 40-50 éves embereknél, hogyha csökkent a BMI, az a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával járt együtt. Ami ennél is érdekesebb, hogy egy olyan csoport mintázatát is megfigyelték, akiknek középkoruk elején megemelkedett BMI-jük, majd a második felében pedig csökkent, náluk még jelentősebb volt a demencia rizikója. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mérföldkövet jelenthet a demencia kutatásában az átfogó vizsgálat eredménye, hiszen a testsúly nyomon követése viszonylag egyszerű, akár egyéni szinten is ellenőrizhető.

A kutatás vezetője elmondta, hogyha valaki azt tapasztalja az életkor előrehaladtával középkorúként, hogy folyamatos súlynövekedés után váratlanul fogyni kezdett, akkor érdemes lehet kezelőorvossal konzultálni, hogy feltárhassák az okokat. A demencia egyes fajtáinál kifejezetten sokat segít a korai felismerés, mert léteznek olyan kezelések, amik hatékonyan befolyásolják a folyamatot ebben a szakaszban.

GettyImages-1333713837

Rhoda Au PhD, az anatómia és neurobiológia professzora és a tanulmány egyik szerzője szerint ugyan a demenciába tartozó betegségek nem teljesen elkerülhetetlenek, de ha sikerül feltárni a rizikókat, és olyan jelzőket, mint a testsúly, a BMI változásai, akkor korai beavatkozással módosítani lehet a betegség kialakulását és a progresszióját is. BMI tekintetében pedig hazánk is az élen jár, hiszen Európa tíz legelhízottabb országa közé tartozik Magyarország a WHO 2016-os adatai szerint, így érdemes odafigyelni az intő jelekre.

Az elhízással járó 6 bőrtünet

Az elhízás a szervezet egészére hat, különböző bőrtünetek utalhatnak a megnövekedett zsírszintre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük