Nem csak a zsírleadást stoppolja, de az éhséget is növeli a D-vitamin hiánya: hogyan és miért érdemes fogyasztani?
Sokan nem is tudják, hogy a fogyókúrájukat éppen a D-vitamin hiánya teszi tönkre.

GettyImages-1227088253
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, a sejtek, szövetek és izmok regenerációjához. Míg a vízben oldódó vitaminokat csak rövid ideig képes tárolni a szervezet, ezért napi szinten fontos az utánpótlásuk, addig a zsírban oldódó vitaminok a bevitt zsírokkal együtt a bélben szívódnak fel, fő feladatuk bizonyos fehérjék képzésének a serkentése, valamint befolyásolják az egész immunrendszer működését is.

Ilyen például a zsírban oldódó D-vitamin, aminek nem csupán az a feladata, hogy szabályozza a kalciumháztartást, és részt vegyen a csontépítésben, feladata ennél összetettebb. Sokan talán nem is tudják, hogy a fogyókúrájukat éppen a D-vitamin hiánya teszi tönkre, mi több, bizonyos betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a veseelégtelenség, a csontok leépülése, a daganatos vagy asztmás megbetegedések is összekapcsolhatóak a D-vitamin-hiánnyal.

A D-vitamin szerepe a fogyókúrában

A D-vitamin valójában a D1-, D2-, D3-vitaminból alakul át. Szervezetünket többféle módon juttathatjuk ehhez a vitaminhoz, legkönnyebb nyáron, amikor is napfény hatására termelődik a szervezetben, de táplálkozás révén vagy étrend-kiegészítők formájában is bevihető. Mindezek ellenére a magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban.

GettyImages-496763858

A zsírban oldódó vitamin hiánya nemcsak az anyagcserét stoppolja, ezzel pedig megakasztja a fogyókúrát, de a zsírleadást is szabotálja.

Egy kutatásban ötven túlsúlyos nőt vizsgáltak. A kísérleti alanyokat két csoportra osztották, míg az egyik csoport hat héten keresztül placebót, addig a másik csoport 50 ezer nemzetközi egységnyi D-vitamint kapott. A kutatók nézték a koleszterin-triglicerid szintet, a BMI-t, a csípő- és derékkörtérfogatot, és megállapították, hogy a D-vitamin-fogyasztóknál mind a testtömegindex, mind a triglicerid- és koleszterinszint alacsonyabb lett, ugyanakkor nem mutatkozott jelentős eltérés a derék és csípő körtérfogatát illetően.

Egy másik tanulmányban 218 túlsúlyos nőt vizsgáltak egy év alatt. A nők fele placebót, másik fele D-vitamin-kiegészítést kapott. Megállapították, hogy azok a nők, akik D-vitamint fogyasztottak, átlagosan 3,2 kilogrammal többet veszítettek, mint a kontrollcsoport tagjai. A kutatások alapján tehát megállapítható, hogy D-vitamin-pótlással beindul a súlyvesztés.

A cikk az ajánló után folytatódik

A D-vitamin hiánya a leptin termelődésére is hatással van, ez pedig fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere-szabályozásban. Az éhséghormonnak is nevezett leptin a test fehér zsírszöveteiben termelődik. A fogyókúra során, amikor zsírt veszít a test, csökken a leptin mennyisége is a szervezetben. Ez vészjelzést küld az agy számára az éhezésről, melyre válaszként az lelassítja az anyagcserét, majd növeli az éhséget. A D-vitamin pótlásával a leptinszint is normalizálódik. 

Hogyan pótold a D-vitamint?

A felnőttek napi D-vitamin-adagját 1500-2000 nemzetközi egységben határozzák meg, ehhez az év nagy részében táplálékkiegészítőt is szedni kell, mert pusztán természetesen, élelmiszerekből nem fedezhető ekkora mennyiség. D-vitamint tartalmaz a lazac, a tonhal, a szardínia, a tej és tejtermékek, a gomba, a tojás vagy a máj. A legbiztosabb és legtermészetesebb forrása mégis a napsütés.

GettyImages-1243289756

A nyári napsütést ezért kifejezetten érdemes kihasználni a D-vitamin-raktárak feltöltésére. A szervezetünkben az UV-B sugarak hatására termelődik a vitamin. Napi 15-20 perc napon való tartózkodással már jelentősen növelni lehet a D-vitamin-mennyiségét a szervezetben.

8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat

Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük