A túlsúly és a D-vitamin összefüggése: ha fogyni akarsz, ennyit kell bevinned naponta
A fogyáshoz jó egyszerre többféle D-vitamin-forráshoz is folyamodni.

d-vitamin tartalmu etelek
Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

A 35 éves modellt tinilánynak néznénk smink nélkül – Miranda Kerren nem fog az idő »

Fogott egy kést, és kettévágta a korrektoros tubust: sokat spórolt vele »

Kritizálják a kommentelők a szupermodell alakját – Olyan, mint a nádszál »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az emberi szervezet csak akkor használja fel saját zsírtartalékait, ha az étkezések biztosította kalória nem fedezi az energiaszükségletét. Éppen ezért a fogyásnak nincsen csodaszere, ami lehetővé tenné, hogy akkor is karcsúsodj, ha mellette bármit eszel. Akadnak azonban olyan tápanyagok, melyek segítik a zsírégetés összetett folyamatát.

A D-vitamin nemcsak sok-sok betegség kockázatát csökkenti, de megfelelő bevitele szorosan összefügg a normális testsúly kialakításával is. Ezt kutatások is alátámasztják, melyek azt is meghatározták, nagyjából mennyi D-vitamint érdemes bevinni naponta. 

D-vitamin fogyáshoz

A D-vitamin-hiány nagyon gyakori a túlsúlyos embereknél. Az összefüggést az orvosok a hipotalamusz működésével magyarázzák, mely az agy egy apró, többek közt a hormonrendszer szabályozásával foglalkozó része. Az agyalapi mirigy rendszere a D-vitamin alacsony szintjét érzékelve megnöveli azt a testsúlyt, aminek tartására berendezkedik, és ennek megfelelően vezényli az éhséghormonok működését. Éppen ezért közvetetten a D-vitamin-hiány megnövekedett étvággyal jár.

feherje2

A D-vitamin másik fontos testsúlyt alakító hatása a mikrotápanyag sejtszintű szerepével függ össze. Itt ugyanis megakadályozza a zsírsejtek növekedését és öregedését. A vitamin testsúlyra gyakorolt hatását több tudományos kutatás is alátámasztotta.

  • A Nutrition Journalben egy 12 hetes, nők körében végzett fogyáskísérlet alapján megjelent tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin-szint emelésével jobban csökken a zsírtömeg.
  • Egy 2012-es kutatás során a D-vitamint és a kalciumot egy táplálkozáskiegészítőben adták. Ez nem növelte a fogyás mértékét, ám a zsírveszteségnek nagyobb része történt a veszélyes, hason megjelenő viszcerális zsírból.
  • Az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain 2010-ben már arról lehetett olvasni, hogy a D-vitamin a fogyókúra során számos, az egészségügyi állapotról visszajelzést nyújtó marker értékét javította, így a trigliceridszint és a gyulladást jelző TNF-alfa marker is csökkent.

Mindez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a D-vitamin őrült mennyiségű fogyasztása képes egyben megoldani a fogyókúrát, sőt, még az egészségi állapoton is javít. A megfelelő adaggal azonban hatékonyan támogathatod az étrendedet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a D-vitamin túladagolható, így csakis a javasolt mennyiségeken belül szabad fogyasztani. A bevitel fedezésére jó források a következők.

  • Az emberi szervezet képes a D-vitamin szintetizálására. A termelő folyamatok beindításához azonban napfény, UVB-sugárzás kell. Naponta 10-15 perc fedetlen kézfejjel és arccal már sokat segít, ám a mértéktelen napozás felesleges és káros. A szolárium hatására nem termelődik D-vitamin, mert itt főleg UVA-sugarak érik a bőrt.
  • A D-vitamin leggazdagabb természetes forrásai a zsíros halak, így érdemes heti egy-két alkalommal lazacot, makrélát beiktatni az étrendbe, ám emellett kisebb mennyiség előfordul a tojásban, a gombában, a sajtban és növényi olajokban is.
  • Az étrend-kiegészítő termékek legtöbbje D3-vitamint tartalmaz, melyet az emberi szervezet jobban fel tud venni ilyen módon, mint a D2-vitamint. Ezt megtalálod gyakran más mikrotápanyagokkal - kalciummal, cinkkel, magnéziummal - kombinálva a patikák polcain.

Amennyiben gyakran fogyasztasz D-vitamin-tartalmú ételeket, és rendszeresen elegendő időt töltesz napon, úgy körülbelül 1000-2000 NE - nemzetközi egység - D-vitamint javasolt az étrended kiegészítésére bevinned. Más esetekben és télen sem javasolt azonban 3000 NE fölé menni. A D-vitamin túladagolásának jele lehet a viszketés, hányinger, hasmenés, fogyás, idegesség és a túlzott szomjúság. 4000 NE rendszeres bevitele már nem ajánlott, 10000 NE pedig már túladagoláshoz vezethet.

A D-vitamin-szint ellenőrzéséhez orvos adhat beutalót vérvételre, mely vizsgálatot a vitaminkészítmény bevétele előtt kell elvégezni. Ha ez alapján kapsz a vitaminra vonatkozó pontos utasításokat, akkor mindenképpen azokat tartsd be.

Demencia ellen

A következő ételek nemcsak alakbarátok, de az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében is bizonyos fokig segíthetnek. Mutatjuk, mely ételekből lenne jó rendszeresen fogyasztani!

Ezt is szeretjük