Mi történik a testeddel, ha 30 napig nem eszel cukrot? Nem csak a zsigeri zsír tűnik el, ha kiiktatod
Iktasd ki a mesterséges cukrokat az étrendedből, jótékony hatásait pedig hamar megtapasztalhatod.

GettyImages-1270389123
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás olyan krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás, a zsírmáj kialakulása, a diabétesz, a vérrögképződés, a szívbetegségek fokozott kockázata vagy a bőr idő előtti öregedése, így érdemes minél tudatosabban csökkenteni ennek mennyiségét.

A finomított cukrok olyan gyors felszívódású szénhidrátok, amelyeket gyártási eljárásuk során általában növényekből vonnak ki, méghozzá úgy, hogy elveszítik rost-, vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalmukat, így csak felesleges kalóriákat juttatsz a szervezetedbe.

Melyek a finomított cukrok?

Nemcsak a finomított cukor tartozik a gyors felszívódású szénhidrátok közé, de a méz, a szirupok, a gyümölcslevek, gabonapelyhek, péksütemények, sőt a tejben található tejcukor, valamint a finomított gabonák is, amelyek keményítőtartalma az emésztés során glükózzá alakul.

GettyImages-149317551

Az American Heart Association nők számára naponta 25 gramm, férfiaknak 36 gramm hozzáadott cukrot javasol maximum, ami nagyjából 6-9 teáskanálnyi adagnak felel meg, ez nők esetében napi 100, férfiak esetében napi 150 kalóriát jelent. Ezt a mennyiséget azonban nagyon könnyű túllépni, mivel számos feldolgozott élelmiszerben rejtve maradhat a pontos mennyiség. Egy kis odafigyeléssel azonban jelentősen csökkentheted a napi cukorbeviteledet, ha pedig bátrabb vagy, akár egy 30 napos cukormentes kihíváson is részt vehetsz, amelynek során csak a természetesen előforduló - gyümölcsökben található - cukrokat részesíted előnyben. A gyümölcsökben található glükózt - szőlőcukrot - és fruktózt - gyümölcscukrot - már csak azért sem érdemes kiiktatni, mivel a gyümölcsök rostjaik, valamint gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén járulnak hozzá a szervezet és az emésztés megfelelő működéséhez, ezáltal a fogyáshoz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Mi történik a testeddel, ha kiiktatod a cukrokat?

Amikor csökkented a cukorbeviteledet, eleinte fáradtságot, ingerlékenységet vagy akár fejfájást is tapasztalhatsz, sőt sóvárogsz is majd az édes ízek után, mégis, ha sikerül túllendülnöd pár nap után, akkor a tested hamar meghálálja, amit érte teszel. A cukrok helyett olyan tápanyagokra összpontosíts, mint a teljes kiőrlésű élelmiszerek, lassú felszívódású szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, valamint fehérjék és egészséges zsírok.

Csökkenthető a zsigeri zsír mennyisége

A hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereknek alapjáraton magasabb a kalóriatartalma, ugyanakkor kevés tápanyagot, például fehérjét vagy rostokat tartalmaznak. A magas cukorbevitel a hasi háj legveszélyesebb formájához, a zsigeri zsír kialakulásához, azaz a szervek elzsírosodásához vezet. A finomított cukrok kiiktatásával egy tanulmány szerint csökkenthető ennek mennyisége, ezáltal a vér- és nyirokkeringés is megfelelően működik majd.

GettyImages-1092548998

Egy 47 emberben végzett vizsgálat szerint azoknak, akik hat hónapig napi egy liter cukorral édesített üdítőt ittak, szignifikánsan magasabb volt a zsigerizsír- és a trigliceridszintjük, mint azoknak, akik ugyanannyi alacsony zsírtartalmú tejet, vizet vagy szódát ittak.

Egy másik kísérletben 41 elhízott, magas cukortartalmú étrendet követő gyermeket vizsgáltak, és megállapították, hogy a cukortartalmú étrend mindössze kilenc napig tartó leredukálásával 3,4%-kal csökkent a zsírmáj, és javult az inzulinrezisztencia.

Csökkenthető a magas vérnyomás

A cukor amellett, hogy vérbe kerülve hirtelen és extrém módon megdobja a vércukorszintet, a hasnyálmirigyet fokozott inzulintermelésre készteti, hogy kivonja a cukrot a vérből, ennek eredményeképpen leesik a vércukorszint, és a hirtelen jött energialöket farkaséhségbe csap át, nem beszélve arról, hogy kedélyállapotunkra is hatással van, hirtelen hangulatingadozásokat okoz, hiányában sokkal ingerültebbé, idegesebbé válhatsz. A megemelkedett vércukorszint sejtkárosodást okozhat, az artériák és a szív keményebben dolgozik, ami miatt fokozatosan leterheli az egész keringési rendszert, növelve számos betegség kockázatát. A cukor elhagyása ilyen módon segít csökkenteni a magas vérnyomást, a szívbetegségek, a szívrohamok, a stroke és más súlyos koszorúér-betegségek kockázatát.

GettyImages-477392310

Javul a bőr és a fogak állapota

A szájüregben lévő baktériumok lebontják a cukrot, és savat termelnek, ami károsíthatja a fogakat, fogszuvasodást idézve elő. A finomított cukrok az Insider cikke szerint súlyosbíthatják az olyan bőrbetegségeket, mint az ekcéma vagy pikkelysömör. A bőr feszességét és rugalmasságát többek közt a kollagén és az elasztin garantálja, azonban a cukor szétroncsolja a molekuláikat, és kiszívja a sejtekből a nedvességet. A cukrok elhagyásával egy hónap után a bőrödön is érezheted a pozitív változást.

Hogyan kezdj hozzá a cukrok elhagyásához?

A cukormentes étkezést fokozatosan érdemes elkezdeni, először megfelezve a megszokott adagodat, így csökkentve a hirtelen elvonással fellépő tüneteket. Például reggelire a zacskós zabkása helyett főzz kis szemű zabpelyhet, vagy a délutáni desszertet váltsd ki gyümölcsturmixra. A cukor elhagyásakor az első napokban ingerlékeny lehetsz, a test így alkalmazkodik az alacsony glükózszinthez, de egy hét után energikusabbnak érzed magad, csökken a hangulatingadozások gyakorisága, a stressz, sőt az étvágy is kisebb lesz, így könnyen súlycsökkenés jöhet létre.

A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

Ha a diéta során megválogatnád, milyen gyümölcsöket fogyassz cukortartalmuk szerint, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttük számodra a legideálisabbakat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük