"Le kéne tenni a fánkot," avagy hogyan hízlal tovább a cikizés
Mit okoz, ha valakit csúfolnak a súlya miatt? Ellentétes a hatása, mint azt legtöbben gondolják.

zaklatas
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Le kéne tenni a fánkot", " nem kéne annyit zabálni" - nem kell sokat keresgélni, hogy az ember ilyen és ehhez hasonló kommenteket találjon a plus size modellek képei alatt. Azonban ellentétben sok internetes zaklatóval, a fenti megjegyzések leírói sokszor azzal takaróznak, hogy amit tesznek - hogy szándékosan bántanak másokat -, azért teszik, hogy fogyásra sarkallják a szerintük egészségtelen súlyú embereket. Nos, azt mostanra már kutatások is bizonyítják, hogy nincsen igazuk.

A jelentős túlsúly mögött a legtöbb esetben valamilyen betegség áll - ez azonban nem mindig fizikai. Az oka kereshető a szorongásban, feldolgozatlan lelki traumákban vagy kezeletlen étkezési zavarokban, és amennyiben a túlsúlyhoz lelki gondok is járulnak, a gúnyolódás csak még tovább ronthat a helyzeten.

Hogyan hizlal a csúfolás?

Az elutasítás és a kiközösítés stresszt generál, a tartós stressz hatására pedig növekszik a szervezet kortizoltermelődése. Ez a stresszhormon számos folyamatra hatással van, így többek között az étvágyat is növeli. Ezenkívül stressz hatására a zsírraktározás aránya is megnő. A csúfolástól tehát nemhogy fogyókúrába kezdene valaki, éppen az ellenkezője történik. Ezt a jelenséget a tudósok is megfigyelték.

bullying

Egy 93 enyhén túlsúlyos nő körében végzett kísérlet során az alanyokat túlsúly miatti kirekesztésnek tették ki, és azt találták, hogy emiatt a nők több kalóriát fogyasztottak, és kevésbé irányították azt is, hogy mennyit esznek. Egy másik 73 alannyal végezett kísérletben azok, akik megnéztek egy túlsúlyos embereket megbélyegző videót, 3-szor többet ettek utána, mint azok, akikkel egy átlagos videót nézettek meg.

Más kutatások is azt találták, hogy a gúnyolódás és a hízás között egyértelmű a kapcsolat. Egy több mint 6000 fős kutatásban például a nem elhízott alanyok, akiket a súlyuk miatt diszkrimináltak 2,5-ször nagyobb eséllyel híztak el a következő évek során, míg azok az elhízott emberek, akiket megbélyegeztek a túlsúlyuk miatt, 3,2-szer nagyobb eséllyel maradtak túlsúlyosak, mint azok, akiket nem.

A gúnyolódás és a szóbeli bántalmazás nem csak a súlygyarapodáshoz járulhat hozzá. Súlyosbíthatja, vagy közrejátszhat a depresszió, szorongás és számos étkezési zavar kialakulásában. Így örök és mély nyomot hagy az elszenvedőben. Tehát szinte soha nem vezet pozitív eredményre. Azok pedig, akik azzal mentegetik magukat, hogy így szeretnének másokat fogyásra ösztönözni, valójában éppen az ellenkezőjét teszik, rontják az illető esélyeit arra, hogy elérjen egy egészséges súlyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogyás intuitív étkezéssel

Az intuitív étkezés az egyik legújabb irányzat, ami segíthet a fogyni vágyóknak. Nem őrült diétákra biztat a módszer, hanem arra, hogy tudatosan, odafigyelve egyél. Mindössze 10 alapelvre kell odafigyelni hozzá, ezek pedig a következőek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük