Nemcsak fogysz, a stressz-szinted is durván lecsökken, ha így edzel: a kutatókat is meglepte
Különböző módon reagál a szervezet attól függően, hogy egyedül vagy csoportosan edzel.

edzes 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek rendkívül sokfélék, így teljesen természetes, hogy mindenki másfajta edzésformára esküszik: valaki szívesebben sportol egyedül, míg mások nagyobb örömüket lelik csoportos foglalkozásokban.

Ez teljesen rendjén van, egy, a Journal of the American Osteopathic Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint viszont a csoportos edzés nemcsak a testképet, az életminőséget is jelentősen megváltoztathatja.

Csökkenti a stresszt a csoportos edzés

A kísérlet során 69 orvostanhallgatót vizsgáltak, akiknek 12 hetes programban kellett részt venniük. Három csoportra osztották őket, az első csoport tagjai közösen, hetente egyszer 30 percet edzettek. A másodikban egyedül sportoltak, a harmadikban pedig egyáltalán nem. 

A megfigyelés idején az önkéntesekkel havonta egy alkalommal a mentális-emocionális-fizikai egészségükre vonatkozó kérdőívet is kitöltettek. A kutatók a kísérlet végére megállapították, hogy, bár az egyedül edzők kétszer több időt töltöttek mozgással, az életminőségükben nem történt komolyabb változás. A csoportos órák résztvevőinél ehhez képest a töredékére, 26%-ra esett a stressz-szint. A mért adatok még őket is meglepték.

Több boldogsághormon termelődik csoportos edzés során

Legalábbis erre a megállapításra jutottak az Oxfordi Egyetem munkatársai, a Biology Letters from the Royal Society szaklapban publikált tanulmányukban. A kísérlet során a helyi férfi evezőcsapat-válogatott 12 tagjának fájdalomtűrő képességét vizsgálták egyéni, illetve csoportos edzés után.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 24 éves átlagéletkorú versenyzőket hatos csoportokra osztották, majd 45 perces gyakorlatokat kellett végrehajtaniuk először közösen, aztán egyedül. A két edzés között a sportolók karjára automata, extra mandzsettával ellátott vérnyomásmérőt tettek, és, miután bekapcsolták, arra kérték őket, szóljanak, ha kellemetlennek érzik. 

Érdekes módon a fájdalomtűrő képesség az egyéni és a csoportos tréning után egyaránt növekedett, mégis, az alanyok sokkal jobban tűrték a szorítást közös testmozgást követően. Robin Dunbar, az Oxford Egyetem kognitív és evolúciós antropológia tanszékének vezetője szerint, bár az edzés alapból megemeli a szervezet endorfinszintjét, társas tevékenységeknél ez még inkább fokozódik. A több endorfin pedig jobban elnyomja a fájdalmat. 

2018 nagy fogyásai

Van, aki a testsúlya felétől szabadult meg. Van, aki a szorongása, a depressziója és a policisztás ovárium szindrómája ellenére is sikerrel járt. A legtöbben teljesen természetesen dobták le hatalmas túlsúlyukat, de akad olyan is, aki bypass-műtéten esett át, és épp arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy műtét ide vagy oda, a fogyás akkor is a helyes táplálkozáson és a sok mozgáson múlik. Inspiráló előtte-utána átváltozásokat mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük