Napi 1 kocka csoki felér 30 perc izomerősítéssel: nem varázslat, tudomány
Diéta során sem kell lemondanod a csokoládéról, ha megfogadod a kutatók javaslatait.

etcsoki 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azonnal a csokoládéra gondolnak, valahányszor szóba kerülnek a kalóriadús ételek, ami nem véletlen, hiszen a mértéktelen csokihabzsolás könnyen plusz kilókhoz vezethet.

A csokoládé esetében ráadásul nemcsak a kalóriák jelentenek bajt, hanem a hozzáadott cukor, mely hamar felszívódik, megdobja a vércukorszintet, majd az visszaesik, ezért megéhezel, így az édesség az étvágyat is növeli. Nem úgy az étcsokoládé, ami hasonlóan erősíti az izmokat, mint az edzés. Legalábbis egy, a Journal of Physiology szaklapban megjelent kutatás szerint.

Így segíti az izommunkát napi 1 kocka étcsokoládé

Amerikai kutatók egérkísérleteket végeztek, melynek során két csoportra választották a rágcsálókat. Az első tagjaival naponta kétszer epikatehint, egy, a kakaóban található flavonoidot etettek, míg a másik csoport eközben taposómalomban edzett naponta 30 percet.

Moh Malek, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy az az epikatehinnel etetett egerek ugyanolyan teljesítményt értek el a 15. nap végére, mint tréningező társaik.

A vegyület ugyanis növelte a sejteket energiával ellátó sejtszervecskék, az úgynevezett mitokondriumok számát az izomsejtekben. Éppen úgy, ahogy az edzésnél történik. Azok a középkorú egerek pedig, amelyek egyszerre edzettek és mellé epikatehint is kaptak, jobb fizikai állapotban fejezték be a kísérletet, mint amelyeknél csak az egyik módszert alkalmazták.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Öregedés során a vázizmokban csökken a mitokondriumok száma, ami befolyásolja a fizikai teljesítményt, az izmok energiatermelését és teherbírását Az epikatehinről bebizonyosodott feltételezéseink, miszerint azok növelik a mitokondriumok számát, alkalmazhatjuk arra is, hogy az izmok öregedéséből származó hatásokat mérsékeljük - vélekedik Malek. Kutatócsoportjuk egyébiránt a későbbiekben humán tesztekben is ellenőrizné az epikatehin hatását.

A kutató hozzátette, hogy ha valaki élni szeretne az étcsokoládé teljesítményfokozó hatásával, mindenképp magas kakaótartalmú, 70-80%-os édességet válasszon, ne tejcsokoládét. És a legfontosabb: ne lépje túl a napi 5 grammos, azaz 1 kocka ajánlott fogyasztási mennyiséget.

A sportteljesítményt is fokozza

2015-ben a Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent egy érdekes kutatás, melyben a csokoládé teljesítményfokozó hatását vizsgálták kerékpárversenyzőknél. Bár az eredmény reprezentatívnak nem tekinthető, mert a kísérlet mindössze 8 sportoló részvételével készült, a 2 hetes megfigyelési időszak végén a kutatók megállapították, hogy jobban teljesítettek azok, akik naponta 1,5 kocka étcsokoládét fogyasztottak.

Fehérjedús ételek zabkásához

A zabkása jó választás a szénhidrát kontrollált beviteléhez, hiszen ha reggelire nagyobb mennyiséget fogyasztasz belőle, akkor a szervezet a szénhidrátot csaknem teljes egészében hasznosítja, és nem raktározza el zsírként úgy, mintha este ennéd. Egy adag zabkása 8-10 gramm fehérjét tartalmaz, ám bizonyos összetevőkkel némileg felturbózhatod az arányt. Ez egyrészt segíti a diétádat, másrészt biztos lehetsz benne, hogy délig sem leszel éhes.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük