"Ha úgy néznék ki, mint te, megölném magamat" - A válasz frappáns, de nem biztos, hogy pozitív
A The Comments Project nagyon sok vitás kérdést vet fel.

laura delarato cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Laura Delarato 30 éves. A Refinery 29 oldal videoproducereként sikeres karriert tudhat magáénak, szabadidejében pedig szívesen használja az Instagramot, vagy társkeresőzik, ám molett nőként itt sokszor durva, bántó kommentekkel szembesül.

Mivel Laura nem szerette volna, hogy ezek a bántó megjegyzések határozzák meg az életét, elindította a The Comments Projectet, mely egy saját fotósorozat, ahol a hozzászólókat Laura azzal szeretné szembesíteni, kit is sértegetnek.

The Comments Project

Laura projektje számára azok a kommentek jelentették a kiindulási alapot, amelyeket a társkereső oldalakon kapott. Kiderült ugyanis, hogy nagyon sokan nem egyszerűen egy párkapcsolatra vágyó nőként, hanem egy kövér nőként, azaz fétisként tekintenek rá.

sitting & surviving

Laura (@lauradelarato) által megosztott bejegyzés,

Ezek a hozzászólások hamarosan minden szociálismédia-felületen elkezdték elérni Laurát, aki úgy döntött, hogy a sértéseket erőteljes képekké változtatja át. Laura szerint a kommentek nemcsak lekicsinylőek, de megalázóak, és tárgyiasítják is a testét, ami mind azt a célt szolgálja, hogy uralkodni lehessen a nők felett. Ez azonban egy olyan üzenet szerinte, ami rossz, éppen ezért nem is lehet elmenni mellette szó nélkül.

Válaszul Laura szeretné a szexualitás és a kövérség látszólagos ellentmondását eloszlatni: egy molett nő is lehet vonzó, viselhet szexi fehérneműt, és nem csak a hasonlóan plus size férfiak tetszését nyerheti el. Laura nem szeretné, hogy a kövérség egy lenéző szó legyen.

A válaszreakció

Akadtak olyanok, akik biztosították Laurát arról, hogy a projektje számukra nagyon sokat jelent, és sikerült erőt meríteniük abból, hogy a fiatal nő milyen frappáns választ talált a szexizmust, a fetisizálást és a testszégyenítést képviselő kommentekre. Mások azonban egyáltalán nem találták ennyire pozitívnak a képeket.

Laura fotói ugyanis számos nagyon fontos és aktuális kérdést felvetnek. A The Comments Project mondanivalójában fontos felvetés, hogy hiába az internet biztosította arctalanság, a hozzászólók mégsem egy monitort, hanem egy érzelmekkel rendelkező embert sértegetnek. Az, hogy valaki nem ért egyet a másik életvitelével, még nem jelenti azt, hogy joga lenne olyan bántó dolgot leírni, mint ahogy a fenti képen olvasható: "ha úgy néznék ki, mint te, megölném magamat".

when I look in the mirror, I see the ultimate hot as fuck #plussize dream girl who can squat 180lbs, deadlift 240lbs, warrior pose with the best of them, run a 8-10 minute mile, dresses like a champ, dates like a queen and who values kindness above all • • • comments and personal attacks like this come from an ignorant understanding of health, size, and the misconception that having a larger body means you can't take care of yourself. • • • There is a lot of thin privilege in posting a food photo, eating in public, or just being confident — because if you're plus size, those simple moments are under scrutiny • • • Sadly, people still ask me if I ate junk food as a kid, if I workout, if I know my top is sheer, or where I get my confidence from. Answers: No...my grandmother would kill me, 5 days a week plus I'm a Getty Image fitness model, yes...sheer is life, and from the confidence store right on Go Fuck Yourself street • • • next time you want to come at me with some comment about my health, go to school, get your medical degree, start a practice, call me for a check up, and tell me that I need more sunlight because vitamin D deficiency is the only health problem I currently face • • • if you don't see me the way I see myself then that is tragic for you. XOXOXOX, your goddamn dream girl 🖤

Laura (@lauradelarato) által megosztott bejegyzés,

A sértések között azonban nem egy nemcsak arra hívja fel Laura figyelmét, hogy hogyan néz ki, de az egészségével kapcsolatban is feltételezik azt, hogy gyenge, illetve a nő cukorbeteg. Laura sajnos ezt a kérdést mindössze annyival válaszolja meg, hogy a D-vitamin-hiányt leszámítva köszöni, semmi baja, és akár 110 kilót is képes megemelni. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Valakit a testsúlya miatt bántani egyáltalán nem etikus, és valóban, a molett nőknek is minden joguk megvan ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ennek ellenére tagadhatatlan, kutatások által bizonyított tény, hogy a túlsúly növeli egyes betegségek kockázatát, így nagyon is valós egészségügyi problémát jelent. Erre udvarias módon felhívni valakinek a figyelmét nem sértés vagy testszégyenítés, főleg nem akkor, ha maga teszi ki a képeket, és várja a véleményeket. Azoknál ugyanis, akik saját életmódbeli döntéseik miatt híznak el, hasonló, tudatosan vállalt kockázatról van szó, mint azoknál, akik a folyamatos egészségügyi figyelmeztetések ellenére a dohányzást választják.

Amikor a fogyás az életet jelentheti 

Így növeli a magasabb BMI a különböző rosszindulatú, gyakran halálos, rákos megbetegedések kockázatát. Ez a kutatás rádöbbent, hogy a testsúly sokkal többről szól, mint a szépség.

Ezt is szeretjük