Add le a teljes túlsúlyodat Clean Eating diétával: ezt a 4 szabályt kell betartanod
Szoktasd át ízlelőbimbóidat az új étrendre!

antioxidans etelek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzetközi táplálkozás trendeket figyelve már most látszik, hogy a Clean Eating diéta ez egyik legkedveltebb és legegészségesebb fogyókúrás étrend lesz az idén.

Korábbi cikkünkben már írtunk a diétáról, ide kattintva mintaétrendet is találsz. Ezúttal néhány a Clean Eating néhány alapvető szabályára szeretnénk felhívni a figyelmedet. További információkat találsz még a Clean Eating.hu oldalon.

A Clean Eating diéta szabályai

Felejtsd el a túlságosan feldolgozott élelmiszereket!

Alapvető követelmény, hogy étrendedből kiiktasd a túlságosan feldolgozott élelmiszereket. Ints búcsút többek között a gyorséttermi ételeknek, a porleveseknek, a virslinek, gépsonkáknak, a chipseknek, a hagyományos süteményeknek.

Nassolnivalónak válasz natúr magvakat, gyümölcsöket, főételnek pedig lehetőleg házilag főzött - minél kisebb átalakuláson átesett - táplálékokat.

Egyél több friss táplálékot!

A hozzáadott ízfokozókban és egyéb adalékanyagokban bővelkedő étrendhez szokott ízlelőbimbók számára a természetes ízek gyakran halványnak, unalmasnak tűnnek. Ez azonban csak néhány napig-hétig tart. Ha kiiktatod a feldolgozott ételeket, és egyre több friss gyümölcsöt, zöldséget, nyers élelmiszert fogyasztasz, ízlelőbimbóid megszokják a természetes ízeket.

Nincs több hozzáadott cukor!

Nemcsak a nehezen kódolható E-számokkal jelölt ízfokozóknak kell a múlt homályába veszniük, a hozzáadott cukorral való viszonyodat is be kell szüntetned. Ez nem jelenti azt, hogy egy az egyben le kell mondanod az édes ízekről, hiszen a gyümölcsökben lévő fruktóz ugyanúgy életed része marad, akárcsak a tejtermékekben lévő tejcukor. Ha az élelmiszercímkén hozzáadott cukrot fedezel fel, ne tedd a terméket a kosaradba. Hogy mennyi idő alatt lehet leszokni a cukorról? Kattints korábbi cikkünkre!

Minimalizáld a sófogyasztást!

A félkész élelmiszerekbe a szakemberek által ajánlottnál jóval több só van - ami nem csak az ízvilág miatt, hanem a tartósítás szempontjából is fontos. Ha már sikerült kiiktatnod a túlságosan feldolgozott élelmiszereket, akkor is számításba kell venned, hogy a magyar konyha alapvetően sósabb, mint hogy egészségügyi szempontból ajánlható volna. A túlzásba vitt sófogyasztás pedig felborítja a szervezet vízháztartását, ami többek között hasi hízáshoz, valamint a keringési rendszert érintő megbetegedésekhez vezet. Minimalizáld tehát a sófogyasztást a korábbi cikkünkben olvasható irányelvek szerint.

Ezt is szeretjük