Napi 2 evőkanál chiamag, és maguktól olvadnak a kilók
Így edd, ha fogyni akarsz!
Az apró magok sokat segítenek.

nagykep?cikkid=162747&kep=chia-mag-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chiamag az idei év nagy diétasztárja. Töretlen lelkesedéssel beszélnek róla a táplálkozástudósok és dietetikusok. Kedvező élettani és fogyókúrás hatásairól legendák keringenek, amelyeket azonban konkrét adatokkal támasztanak alá a maggal élők.

A chiamag rostdús, teljes értékű fehérjék vannak benne, tele van antioxidánssal és ásványi anyaggal. A chia tehát táplál, fogyaszt, és mellette egészséges is. Kísérletezz vele, és csempészd be a család étrendjébe!

Mi is az a chiamag?

A maja és azték indiánok kellemes felfedezése volt a chia, amely alapvető élelmiszer volt náluk, noha az újkorban csak a közelmúltban vált népszerűvé. A magnak erős nedvszívó jellege van, vízzel keverve pedig a duplájára duzzad, és zselés állagú lesz.

Mivel alapjában véve semleges az íze, édes és sós ételekhez egyaránt használható. Kiegészítésként bármilyen ennivalót meg lehet vele szórni, mert egy-két evőkanál is olyan hasznos tápanyagforrás, amelynek sokáig kitart az élénkítő és energizáló hatása.

Joghurtba, kefirbe és salátába szórva a legideálisabb, de gyümölcslevesekbe és levekbe is érdemes tenni belőle.

Hogyan fogyaszd még?

Remek házi pudingként

Pompás és élvezhető desszert készül a chiából, ha pudingot csinálsz belőle. Két csésze tejhez - amely az egészség jegyében lehet szója-, rizs- vagy kókusztej - fél csésze magot használj. Egy-két evőkanál kakaópor vagy reszelt csokoládé kell még hozzá, és pár csepp vaníliaaroma.

Édesítésként használj természetes formát, mézet vagy nyírfacukrot, sztíviát. Ezeket az alapanyagokat csupán össze kell turmixolni, és a hűtőbe rakni. Fél óra alatt sűrű lesz, és már kész is az egészséges chiapuding, amelyet gyümölccsel megszórva fejedelmi uzsonnaként tálalhatsz a családnak.

Igazi szuperélelmiszer a chiamag

Ha egyéb fantáziadús felhasználási lehetőségeket keresel, kattints a képnézegetőre. Olyan gusztusos, hogy garantáltan megkívánod!

Panírozni is lehet vele

Panírozáshoz használj teljes kiőrlésű Graham-lisztet vagy lenmaglisztet. Szórj bele chiamagokat, szezám- és lenmagot. Egy kis fokhagymaőrleménnyel és apróra vágott mandulával teheted pikánsabbá a keveréket.

Ha ezzel panírozod a natúr csirkét vagy a zöldségeket, alacsony kalóriatartalmú és káros koleszterinektől mentes lesz a vacsorád.

A csírája kész energiabomba

Ha csíráztatod a chiát, akkor is jól jársz vele. Kétujjnyi magot szórj egy lapos tál aljára, és önts rá vizet, hogy bőven fedje be. A vizet 12 óránként cserélni kell. 

Három-négy nap múlva már vitaminokkal tömött, rostokkal és vízzel teli szárakon ingó, sötétzöld csírákat szüretelhetsz. Ezek bármilyen salátához illenek, de enyhén karakteres ízükkel önmagukban is fogyaszthatóak.

Ezt is szeretjük