Napi 2 evőkanál chiamag, és maguktól olvadnak a kilók
Így edd, ha fogyni akarsz!
Az apró magok sokat segítenek.

nagykep?cikkid=162747&kep=chia-mag-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chiamag az idei év nagy diétasztárja. Töretlen lelkesedéssel beszélnek róla a táplálkozástudósok és dietetikusok. Kedvező élettani és fogyókúrás hatásairól legendák keringenek, amelyeket azonban konkrét adatokkal támasztanak alá a maggal élők.

A chiamag rostdús, teljes értékű fehérjék vannak benne, tele van antioxidánssal és ásványi anyaggal. A chia tehát táplál, fogyaszt, és mellette egészséges is. Kísérletezz vele, és csempészd be a család étrendjébe!

Mi is az a chiamag?

A maja és azték indiánok kellemes felfedezése volt a chia, amely alapvető élelmiszer volt náluk, noha az újkorban csak a közelmúltban vált népszerűvé. A magnak erős nedvszívó jellege van, vízzel keverve pedig a duplájára duzzad, és zselés állagú lesz.

Mivel alapjában véve semleges az íze, édes és sós ételekhez egyaránt használható. Kiegészítésként bármilyen ennivalót meg lehet vele szórni, mert egy-két evőkanál is olyan hasznos tápanyagforrás, amelynek sokáig kitart az élénkítő és energizáló hatása.

Joghurtba, kefirbe és salátába szórva a legideálisabb, de gyümölcslevesekbe és levekbe is érdemes tenni belőle.

Hogyan fogyaszd még?

Remek házi pudingként

Pompás és élvezhető desszert készül a chiából, ha pudingot csinálsz belőle. Két csésze tejhez - amely az egészség jegyében lehet szója-, rizs- vagy kókusztej - fél csésze magot használj. Egy-két evőkanál kakaópor vagy reszelt csokoládé kell még hozzá, és pár csepp vaníliaaroma.

Édesítésként használj természetes formát, mézet vagy nyírfacukrot, sztíviát. Ezeket az alapanyagokat csupán össze kell turmixolni, és a hűtőbe rakni. Fél óra alatt sűrű lesz, és már kész is az egészséges chiapuding, amelyet gyümölccsel megszórva fejedelmi uzsonnaként tálalhatsz a családnak.

Igazi szuperélelmiszer a chiamag

Ha egyéb fantáziadús felhasználási lehetőségeket keresel, kattints a képnézegetőre. Olyan gusztusos, hogy garantáltan megkívánod!

Panírozni is lehet vele

Panírozáshoz használj teljes kiőrlésű Graham-lisztet vagy lenmaglisztet. Szórj bele chiamagokat, szezám- és lenmagot. Egy kis fokhagymaőrleménnyel és apróra vágott mandulával teheted pikánsabbá a keveréket.

Ha ezzel panírozod a natúr csirkét vagy a zöldségeket, alacsony kalóriatartalmú és káros koleszterinektől mentes lesz a vacsorád.

A csírája kész energiabomba

Ha csíráztatod a chiát, akkor is jól jársz vele. Kétujjnyi magot szórj egy lapos tál aljára, és önts rá vizet, hogy bőven fedje be. A vizet 12 óránként cserélni kell. 

Három-négy nap múlva már vitaminokkal tömött, rostokkal és vízzel teli szárakon ingó, sötétzöld csírákat szüretelhetsz. Ezek bármilyen salátához illenek, de enyhén karakteres ízükkel önmagukban is fogyaszthatóak.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük