5 diéta, amit ne kövess!
Ha biztos fogyásra vágysz
Manapság minden negyedik ember szeretne megszabadulni túlsúlyától. Nem csoda hát, ha ennek érdekében furcsa módszereket is bevetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek bármit megtennének azért, hogy lefogyjanak. Szó szerint bármit. Virsli-diéta, mogyoróvaj, juharszirup - néhány a legelterjedtebb őrületek közül. Holott a megoldás sokkal egyszerűbb lehet.
Persze, könnyű azt mondani. Az amerikai felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és 41%-uk próbál meg lefogyni. Az átlagos cél pedig nem kevesebb, mint 18 kiló mínusz. Így nem meglepő, hogy sokszor egészen szokatlan, őrültségnek tűnő ötletekkel is be lehet törni a piacra.

Legtöbbször már az is elég, ha egy sztár népszerűsíti a diétát, illetve esküszik bizonyos módszerekre, máris milliók követik. Így lett híres például Beyoncé juharszirupból, citromléből és cayenne-borsból álló diétája.

A táplálkozástudományi szakértők szerint azonban nemcsak a diéták elnevezése mulatságos, hanem maguk a diéták is joggal érdemlik ki a „bolond” jelzőt. Ha valaki szélsőséges étkezési szokásokat vesz fel, természetes, hogy nagy valószínűséggel hamar lead néhány kilót - hiszen a legtöbb ételfajtát kizárja az étrendjéből -, azonban az ilyesmi egy életen át nem tartható, és legtöbbször az elveszített kilók is hamar visszacsúsznak. Hogy melyek azok a diéták, melyeknek nagyobb a füstje, mint a lángja? Például a következők.

A legkülönösebb diéták

1. A vércsoport-diéta

Nincs rá bizonyíték, hogy a különböző vércsoportokhoz tartozó embereknek más és más étrendet kellene követniük. Azt, hogy a diéta ennek ellenére is nagy népszerűségnek örvend, a szakértők azzal magyarázzák, hogy a fogyókúrázóknak szimpatikus a diéta személyes megközelítése.

2. Az asztrológiai diéta

Az asztrológiai diéta étrendjét a 12 csillagjegy alapján állították össze. A szakértők szerint, bár minden nagyon jól hangzik, a módszer lényegét semmilyen tudományos tény nem támasztja alá.

3. Az egytípusú diéta

Káposztaleves, grépfrút, ananász - az ilyen, csak egyféle ételből álló diéták örök kedvencek. A szakemberek szerint azonban súlyos tápanyaghiányhoz vezethet, ha valóban csak ezekből az ételekből áll az étrend. Lehet, hogy fogysz, de utána könnyen visszaszeded.

4. Drasztikus méregtelenítő diéta

Valamilyen oknál fogva sokan azt hiszik, hogy szervezetünk tele van mérgekkel, és a hosszú élet záloga, ha egyfolytában méregtelenítjük. Ehhez a mániához tartozik a drasztikusabb beöntés is. Bár nem árt, ha néha-néha besegítesz szervezetednek a salakanyagok eltávolításában, nem szabad átesned a ló túloldalára, és túlzott mértékben meggyötörnöd testedet. A túlzásba vitt méregtelenítés során ugyanis számos értékes anyagot is kiürítesz szervezetedből, emellett az sem túl egészséges, ha heteken keresztül alig eszel valamit. Iktass be egy-egy nap méregtelenítést, esetleg egy hetet, azonban egészséged érdekében ne ismételd meg túl gyakran, és az egyes méregtelenítő kúrák között hagyj hosszú szünetet.

5. A juharszirup-diéta

Jól hangzik, de palacsintát nem szabad hozzá enni, csak citromlevet és borsot, így ez nem az az étrend, amit valaki egész életében követni tudna. Ráadásul igen káros lehet gyerekek, serdülők vagy várandós nők számára.

És hogy mi a titok? Reggeli, kiegyensúlyozott, napi többszöri étkezés, egészséges, minőségi táplálékok, és sok mozgás. Felejtsd el a juharszirupot és társait!

Cikkünk az InforMed Magazin írása alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük