Mikor égeti gyorsan a kalóriákat a test? A cirkadián ritmus megmutatja, mikor pöröghet fel a zsírégetés
A kutatók rájöttek, mikor a legjobb edzeni.

edzes-delutan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy érdemes áttenni az edzéseket, és leszokni a reggeli futásról? Egy új tanulmány azt állítja, megtalálta az ideális időpontot az edzéshez.  A nemrégiben a Current Biologyban megjelent, szűk körben végzett kutatás szerint az ember teste más arányban éget kalóriát a nap különböző szakaiban. Az pedig, hogy mikor éget a legtöbb zsírt, a belső órájától függ.

A napi biológiai óra, az úgynevezett cirkadián ritmus felelős azért, mikor vagyunk éberek, mikor álmosodunk el, és mikor éhezünk meg. Számos biológiai folyamatunk rendeződik a belső óránk köré, és úgy néz ki, az egyik ilyen folyamat a kalóriaégetés.

Mikor égeti a legtöbb kalóriát a tested?

A kutatók úgy találták, hogy a test közel 10%-kal több kalóriát éget késő délután és kora este, mint mondjuk az éjszaka közepén, ez közel 130 kalóriányi különbözetet jelent nyugvó helyzetben, tehát akkor, amikor az ember nem teszi ki különösebb fizikai megterhelésnek magát.

edzes-este

Ahhoz, hogy erre fényt derítsenek, a kutatók érzékelőkkel láttak el 7 önként jelentkezőt, akiknek folyamatosan figyelték a törzsi testhőmérsékletét, mivel minél magasabb valakinek a testhőmérséklete, annál több kalóriát éget éppen a teste. Ahhoz, hogy a cirkadián ritmust ne befolyásolja külső tényező, a résztvevők alvásritmusát szép fokozatosan eltolták, persze, mindezt laboratóriumi körülmények között, hogy a napfény se lehessen hatással az eredményre.

A tanulmány azt találta, hogy az alanyok testhőmérséklete nyugalmi állapotban akkor volt a legmagasabb, amikor a biológiai órájuk estefelé járt, így ekkor égettek a legtöbb kalóriát. Ezzel szemben a legkevesebbet nagyjából 12 órával ezután, a kora reggeli órákban.

Arra azért a tanulmány elemzői is felhívják a figyelmet, hogy a 7 fős résztvevő csoport koránt sem tekinthető reprezentatívnak, azonban az eredmények ettől függetlenül kifejezetten érdekesek, és rámutatnak arra, hogy a kora reggeli edzés talán nem a legjobb választás, viszont a délutáni fitneszórák hatásosabbak lehetnek, mint azt az ember korábban gondolta. Ez természetesen akkor érdekes, ha valaki amúgy lemozogja a maga heti három alkalmát. Aki ennnél kevesebbet mozog, annak mindegy, mikor teszi, csak tegye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Hátformáló gyakorlatok

A háton található hurkácskák akár inzulinrezisztenciára vagy magas tesztoszteronszintre is utalhatnak, és persze, nem is esztétikusak. Azonban mindössze napi 20 percre és két súlyzóra van szükséged, és könnyedén eltüntetheted őket.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük