Átalakítja a fehér zsírt barna zsírrá: átfogó kutatás készült a béta-karotinról

A béta-karotin fogyókúrás hatásai közé tartozik, hogy még a fehér zsírt is át tudja alakítani barna zsírrá.

GettyImages-621665528
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A béta-karotin egy olyan tetraterpének közé tartozó karotin, ami a szervezetben retinollá, azaz A-vitaminná bomlik, mely tápanyag a szem őrzőjeként is ismert.

Ez a zsírban oldódó vitamin nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, különböző rákos megbetegedések rizikóját csökkentheti, az olajok, mint az olívaolaj vagy az olajos magvak segítik a felszívódását.

A béta-karotin hatása a fogyásra

Béta-karotin számos élelmiszerben megtalálható, többek között az édesburgonya, a zöld leveles zöldségek, a sárgarépa, a saláta, a kaliforniai paprika, a sárgadinnye, a sárgabarack, a brokkoli és a borsó is bővelkednek benne, de étrend-kiegészítő formájában is elérhető. Napi ajánlott bevitele 6-15 milligramm, de maximum 20 milligramm.

GettyImages-1364036765

Nem csoda, hogy egyre népszerűbb a fogyasztása azok körében, akik alakformálásba kezdtek. Egy 2019-ben végzett átfogó kutatás szerint a béta-karotin által generált retinsav gátolhatja a zsírsejtek kiválasztódását. Helyette lipolízist idéz elő, ami elősegíti a zsírsejtek barnulását. A barna zsír pedig, ellentétben a fehérrel, nem elhízást okoz, hanem épp a kalóriaégetésben játszik szerepet. 

Ennek a mélyen a szövetek között, a szervek környékén elhelyezkedő zsírnak már 50-60 grammja el tud égetni napi több száz kalóriát. A béta-karotin hivatalosan is a retinsav "fiziológiai forrása", tehát közvetetten ezt a folyamatot segíti elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A béta-karotin energia-anyagcserére gyakorolt hatását már régóta vizsgálják. A hatására termelődő likopin és az abból származó likopénsav gyengíti a zsírsejtekben lévő gyulladásokat, és szintén aktiválja a retinsavreceptorokat - amikről már korábban kiderítettek, hogy a barnazsírsejtek kialakulását segítik elő.

Egy 2011-es tanulmányban a béta-karotin fogyasztása csökkentette a zsírszövetek méretét, de csak abban az esetben, hogyha A-vitaminná alakult. Tehát magának a karotinnak a felhalmozódása nem befolyásolja a elhízást, mégis hasznosulása esetén képes redukálni a testzsírszázalékot.

Az elhízás okai

Az elhízás a kalóriabevitel és az energia felhasználásának aránytalanságából adódik, ilyenkor a trigliceridek felhalmozódnak, amiből fehér zsírszövetek alakulnak ki. A genetikai hajlam mellett a túlsúly fő tényezői közé a helytelen étkezési szokások és a fizikai inaktivitás tartoznak. Érdekes, hogy már mindössze 5%-kal több kalória bevitele egy év alatt 5 kilogramm zsírszövet lerakódását okozhatja.

GettyImages-513540630

A gyümölcsök és a zöldségek bioaktív tulajdonságaiknak köszönhetően elősegíthetik a fogyást, jótékony hatással bírnak a szénhidrát-anyagcserére, a karotin pedig az előbb részletezett tulajdonságainak hála támogathatja a fogyási folyamatokat.

A 8 legerősebb fogyókúrás víz

Bizonyos alapanyagokból nagyon ízletes, fogyást támogató ízesített vizeket lehet készíteni.

A 8 legerősebb fogyókúrás víz: támogatják a zsírégetést, segítik az emésztést

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük