Béltisztító, vízhajtó, emésztésjavító
Mi az?
A lapos has titka az egészséges emésztés és a gyors anyagcsere, amit könnyedén elérhetsz a következő három ízletes étellel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A felesleges aromaanyagokat és tartósítószereket tartalmazó ételek, éppen úgy, mint a nehéz és zsíros táplálékok, lelassítják anyagcseréd működését, az emészthetetlen kemikáliák és tápanyagok ugyanis ellehetetlenítik a gyors bélműködést, hiszen leterhelik emésztőrendszered, előbbiek pedig szinte bevonatot képeznek a bélfalakon. Amíg ezeket az anyagokat nem sikerül kiűznöd szervezetedből, ne is számíts látványos eredményre a fogyókúra terén.

A béltisztítás azonban segíthet, melynek folyamatát friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint a hántolatlan gabonafélékkel támogathatod leginkább, melyek természetes rostjaik révén letisztítják a beleidre rakódott felesleget.

A puffadás és vizesedés tüneteit is a természet ezen kincseivel küszöbölheted ki, hiszen víztartalmuk révén átmossák veséidet, ezzel is megszabadítva a szükségtelen vízmennyiségtől. A következő három értékes táplálékkal a salaktalanítás, a vízhajtás és az emésztésjavítás lépéseit is letudhatod.

Adzukibab, az ősi béltakarító

Az édes-savanykás ízű adzukibabot már időszámításunk előtt ezer évvel ismerték és alkalmazták a keleti kultúrákban. A vörös vagy szürkés színű babféle ma is kedvelt táplálék a japánoknál, hiszen számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonságát bebizonyították.

Elsősorban az emésztésre van pozitív hatással, hiszen megtisztítja a beleket, magas rosttartalma pedig kipucolja a salakanyagokat, ezért is az egyik legnépszerűbb táplálék a makrobiotikus diétát követők számára.

A nálunk is kapható adzukibab ezenfelül a vese és a mellékvese működését is fokozza, tehát elősegíti a vízhajtás folyamatát. Vértisztító hatással is bír, sőt, veseproblémák esetén is segítségedre lehet a különleges babféle: étkezések előtt fél órával igyál fél csésze adzukibablevet, melyet úgy készíthetsz el, hogy egy csésze babot öt csésze vízben egy órán keresztül, takaréklángon főzöl. A főzet fogyasztásával a vizesedés tüneteitől is megszabadulhatsz.

Árpa, a vízhajtó csodaszer

Az édes-sós ízű árpát fogyaszthatod mag formájában, de eheted a csíráját is, melyet Kínában gyógynövényként tartanak számon. Az árpa felgyorsítja a test víztelenítését, így elköszönhetsz a feleslegesen raktározott vízmennyiségnek köszönhető plusz kilóktól. Az árpa erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, rendben tartja a gyomor működését, illetve edzi a beleket. Rostgazdag felépítése fokozza a belek perisztaltikus mozgását, így élénkül az anyagcsere, és elmúlik a székrekedés is.

A teljes értékű, hántolatlan árpa, melyet néha a csíráztatható jelzővel jelölnek, enyhén hashajtó hatású, és sokkal táplálóbb, mint a közismertebb gyöngyváltozat: nagyobb a rosttartalma, kétszer annyi kalcium, háromszor annyi vas, illetve 25%-kal több fehérje van benne. Hashajtó tulajdonsága megszűnik, ha addig pirítod főzés előtt, míg illatos nem lesz.

Az árpát használhatod reggeli gabonaeledelként, illetve gabonakrémnek, a pirított, porrá őrölt árpából és forró vízből italt készíthetsz, az egész gabonaszemek forrázatát pedig teaként is fogyaszthatod. A tea és az ital egyaránt enyhíti a nyári hőséget és a kimerültséget, megkönnyíti az emésztést, ezenkívül pótkávénak is alkalmas. Napi háromszor egy evőkanálnyi csíráztatott árpa elfogyasztásával jelentősen csökkentheted koleszterinszintedet, így megelőzheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.

Citrom, a fanyar emésztésserkentő

A hűsítő hatású citrom a mediterrán italok és ételek kedvelt összetevője. A savanyú ízek kedvelői ehetik önmagában, de fogyaszthatod limonádéként, halételek és saláták kiegészítőjeként is. A citrom rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, minek révén erősíti védekezőképességedet, emellett pedig előmozdítja fogyókúrád sikerét is.

A látványos súlycsökkenést részben emésztésserkentő, anyagcsere-pörgető hatása váltja ki, hiszen ez a déligyümölcs rostjainak és magas víztartalmának köszönhetően növeli az emésztés hatékonyságát, gyorsítja az epeképződést, illetve javítja az ásványi anyagok felszívódását. Megsemmisíti a bomlásért felelős baktériumokat a szájban és a belekben egyaránt, ezért a lehelet tisztítására is hatékonyan felhasználhatod.

Fertőtlenítő, mikrobaellenes, nyálkaoldó hatása révén hasznos táplálék vérhas, megfázás, influenza esetén, ezenkívül idegnyugtató, valamint hasznos a rendszerint folyadékhiánnyal kísért torokfájás, a görcsök és a cukorbetegség esetén is.

A citromot majdnem mindig kiválthatod a kevésbé permetezett zöldcitrommal. A citrom és a zöldcitrom négyszer több citromsavat tartalmaz, mint a narancs, és legalább háromszor annyit, mint a grépfrút, ezért ne fogyaszd ezeket a gyümölcsöket, ha gyomorsavtúltengésben vagy gyomorfekélyben szenvedsz. A citromsav felhígítja a vért, ezért bánj vele óvatosan sápadt arcszín és nyelv, álmatlanság, ingerlékenység, soványság esetén. Először egyél naponta egy citromot - vagy idd meg a levét -, majd szükség szerint növeld az adagot a kívánt hatás eléréséhez.

Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

indiai
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Adj le 5 kilót az indiai diétával!

kenyer
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

A zsírbontó Simmons-diéta

Ezt is szeretjük