Icipici bélbaktérium gátolja a zsír felszívódását: új, fogyást segítő módszert találtak a kutatók
Új bélbaktérium segíthet a súlykontrollban.

mikrobiom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi bélflórát körülbelül ezer baktériumfaj alkotja, befolyással vannak az emésztésre és a tápanyagok felszívódására, ezért az egyensúlyuk fontos az egészség megőrzéséhez. A tudósok egy újabb törzset találtak, amely segíthet elkerülni az elhízást.

Egy amerikai, Utah állambeli egyetem egy olyan bélbaktériumot talált, ami az egereknél meggátolja az elhízást, a tudósok ebből azt feltételezik, hogy az új baktérium sikerrel használható az embereknél is a súlykontrollhoz. A baktériumtörzs neve Clostridia.

Hogyan fogyaszthat a Clostridia?

A kutatás azt találta, hogy az egerek bélrendszerében rengeteg a Clostridia, de azok a példányok, melyek immunrendszere nem elég erős, elveszítik ezeket, ahogy öregszenek. Így pedig az egerek még egészséges étrend mellett is meghízhatnak. Azonban ha a baktériumot visszajuttatják a szervezetükbe, az állatok újra lefogynak.

Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy a Clostridia baktériumok segítségével lehetséges lehet meggátolni a hízást, mert azok gátolják a bélrendszer zsírfelvevő képességét. A kutatók arra is rájöttek, hogy azok az egerek, melyeknek kísérlet céljából csak Clostridia volt a szervezetében, nemcsak soványabbak voltak, hanem csökkent a szervezetükben a CD-36 gén szintje is, amely gén a test zsírsavfelvételét befolyásolja.

A tudósok jelenleg azon dolgoznak, hogy izolálják azt az 1-2 molekulát, amelyet a Clostridia baktériumok termelnek, és fel tudják használni azt a cukorbetegség és elhízás elleni orvosságokban.

A kutatás még egy fontos felfedezést tett, mégpedig azt, hogy azok a kísérleti példányok, melyeknek az immunrendszere nem működik egészségesen, még normális étrend mellett is könnyen meghízhatnak. Ez az eredmény az emberekre vetítve is fontos üzenetet hordoz. Bár az összefüggés okára nem derült pontos fény, az szinte biztos, hogy a legyengült immunrendszer és a súlygyarapodás között kapcsolat van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az immunrendszer egészségét elsősorban egészséges - vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag -, kiegyensúlyozott táplálkozással, valamint sok mozgás segítségével lehet tartósan megőrizni, így elsősorban erre kell törekedni.

Fogyasztó vitaminok

Egyes vitaminok nemcsak az immunrendszer egészségének megőrzésében segítenek, de közvetve vagy közvetlenül hozzájárulnak a fogyáshoz is. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük