Nélkülük nem megy a fogyás: beindítja a zsírégetést ez a 3 vitamin és ásványi anyag
Némely vitaminok és ásványi anyagok bizonyítottan támogatják a fogyást.

GettyImages-1325708742
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúrás tanácsok között gyakran taglalnak különböző csodás súlyvesztést előidéző szereket, amiknek a hatása már túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Valóban nem létezik olyan szer, amitől varázsütésszerűen leolvadnának a kilók - legalábbis tartós fogyást biztosan nem eredményeznek. Viszont olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal lehet, sőt, érdemes is operálni, amik bizonyítottan támogatják a súlyvesztést.

D-vitamin kalciummal

Mind a D-vitamin, mind a kalcium fogyasztása kapcsán összefüggést találtak a szakértők a fogyással. Ám a kettőnek a kombinálása tűnik a legeredményesebbnek.

GettyImages-1323159522

2012-ben az American Journal of Clinical Nutrition szaklap publikált egy tanulmányt, melyben a két tápanyag együttes hatását vizsgálták. A 16 héten keresztül tartó kísérlet során észrevették, hogy a kontrollcsoporthoz képest a kutatás többi résztvevőjénél jelentős hastájéki, zsigeri zsír redukálódása zajlott le. Ez a fajta zsír máskülönben megnöveli az érrendszeri betegségek kialakulását.

Mi tartalmaz sok kalciumot és D-vitamint?

Magas kalciumtartalmú ételek közé tartoznak a tejtermékek, a mák, a szezámmag, a tökmag, a szardínia és a gomba, ez utóbbi D-vitaminban is bővelkedik. Felnőtteknek naponta 1000 milligramm az ajánlott beviteli mennyiség.

Magas D-vitamin-tartalmú ételek közé az olajos halak, a máj és a tejtermékek, tojás tartoznak, ezeknek nagy része szintén kalciumban is bővelkedik. Naponta 1500-2000 NE (nemzetközi egység) bevitele szükséges ebből a tápanyagból.

Magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyaga a szervezetnek, mely az izmok és az idegek működését támogatja. Az izmok működésének segítésével pedig megnöveli az edzés hatékonyságát, az állóképességet, az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása pedig elősegíti a megfelelő alvást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alvászavar az egyik fő okozója az elhízásnak, a szervezet, az izomzat nem tud regenerálódni. 2012-ben idősebbek körében végeztek kutatást a magnézium hatásáról, ahol bebizonyították, hogy elősegíti a pihentető alvást, és akik rendszeresen szedik, könnyebben kelnek fel reggelente. Egy 2020-ban publikált tanulmány szerint jelentősen csökkenhet a BMI, azaz a testtömegindex magnézium fogyasztása esetén.

Mi tartalmaz sok magnéziumot?

Magnéziumban gazdag ételek közé tartozik a tökmag, a mandula, spenót, a mogyoróvaj, a fekete bab, melyekkel hatékonyan lehet fedezni a napi szükségletet, ami felnőtteknél 300-400 milligramm.

GettyImages-1284867171

Fontos észben tartani, hogy a zsírégetés, alakformálás folyamata nem indul el megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás nélkül. A fentebb felsorolt tápanyagok csupán mankóként szolgálhatnak a sikeres és tartós fogyáshoz vezető úton.

Vitamindús ételek a fogyókúrához

A vitamindús táplálkozás nemcsak egészséged szempontjából elengedhetetlenül fontos, de a diétában és alakod formálásban is szerepet kaphat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük