Fehér vagy barna rizs? Heti 1 kilót fogyhatsz az egyszerű váltással
A magas rost- és ásványianyag-tartamú barna rizs hatékony társad lehet a diétában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára sok helyen hallottad már, hogy ha egészségtudatosabban szeretnél élni, illetve fogyókúrázol, többek között érdemes a szokásos krumpli-fehér rizs köreten variálnod egy kicsit.

Ha nem szeretnél rögtön kölessel vagy bulgurral kezdeni, érdemes első körben csak egy kicsit módosítani a menün: próbáld ki a barna rizst!

Mitől jobb a barna rizs, mint a fehér?

A rizsre, csakúgy, mint más gabonafélékre, jellemző, hogy minél nagyobb a feldolgozottság foka, annál kevesebb vitamin és ásványi anyag marad benne. Ennek oka, hogy a tápanyagok döntő többsége a rizskorpában, illetve -csírában található. Így azok, akik túlnyomórészt fehér rizsen élnek, gyakran szenvednek B1-vitamin-hiányban.

Más gabonafélékhez hasonlóan a rizsszem külső héja alatt úgynevezett aleuronréteg található, mely vitaminokat tartalmaz. A fényezett fehér rizsnél ezt a réteget eltávolítják, csak a barna rizsben marad meg.

Mi a helyzet a gyorsrizzsel?

Az előfőzött vagy gyorsrizst a koptatást, illetve fényezést megelőzően forró vízzel kezelik, így a vitaminok egy része a rizs belsejébe kerül, és főzés után is megmarad.

Az alábbi képgalériát érdemes átlapoznod, ha szeretnél megismerni néhány egészséges köretvariációt a barna rizsen kívül.

A barna rizs segíti a fogyókúrát

A barna rizs amellett, hogy a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van. Nem véletlen, hogy régóta használják különféle emésztőrendszeri zavarok kezelésére, illetve megelőzésére - a székrekedéstől kezdve egészen a vastagbél-megbetegedésekig.

Mivel a barna rizs alacsony glikémiás indexéből adódóan segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását, fogyasztásának köszönhetően elkerülheted a hirtelen jövő éhségrohamokat. Már azzal is beindíthatod a súlyvesztést, ha étrendedben lecseréled a szokásos krumpli-fehér rizs köretet barna rizsre, és igyekszel minél kevesebb cukros ételt fogyasztani - így a dietetikusok által ajánlott heti egy kilogrammos súlyvesztéssel számolhatsz.

Annak érdekében, hogy az anyagcsere-folyamatok valóban felgyorsuljanak a magasabb rostfogyasztásnak köszönhetően, érdemes napi két-két és fél liter folyadékot is magadhoz venni. A rizs mindemellett jó keményítőforrás, ráadásul gluténmentes szénhidrátját lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Mire ügyelj?

Az elmúlt években mind népszerűbbé váltak a barna rizsre alapozott makrobiotikus étrendek. Azt azonban tartsd szem előtt, ha rendszeres fogyasztóvá válsz, hogy a barna rizs korpája fitinsavat tartalmaz, ami gátolja a kalcium és a vas felszívódását.

Ezt is szeretjük