Miért jó a barna zsír a szervezetben, és hogyan növelhető a mennyisége? Íme a kutatók válasza
A barna zsírszövet támogatja a fogyási folyamatokat, természetesen megtalálható az ember szervezetében, de növelni is lehet a mennyiségét.

barna zsír nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testzsírszöveteknek több fajtája is megtalálható a szervezetben, megkülönböztetünk fehér és barna zsírt is. A fehér zsírok azok, amik a bőr alatt találhatóak meg, energiát raktároznak, és szemmel látható zsírpárnákat képeznek.

A barna zsír szintén energiaraktározásra is szolgál, de segít hasznosítani a vércukrot és a zsírmolekulákat, és sokkal kevesebb helyet foglal el, mint a másik fajta. Bővelkedik vasban gazdag mitokondriumban, és miközben felhasználja a szervezet, hőt termel, ez a termogenezis. Ennek köszönhetően a barna zsír pluszkalóriákat is eléget.

A barna zsír

Kutatók szerint a barna zsír a túlsúly és a hasi elhízással járó metabolikus szindróma kezelésében is segíthet. Korábban azt hitték, hogy csak csecsemőknél található meg ez a zsírszövet, felnőttkorra már eltűnik.

GettyImages-1254657858

Valójában még a felnőttek szervezete is tartalmaz barna zsírt, méghozzá általában a vállak és a nyak környékén. Minden emberben találhatóak vele született és szerzett barna zsírszövetek is, ez azt mutatja, hogy bizonyos körülmények között a barna zsírszövetek mennyisége növelhető. Ezek a szerzett B-zsírok az izmokban és a szervezet egészében megtalálhatóak.

A hőmérséklet csökkentése

Egy 2016-ban publikált tanulmány szerint a hőmérséklet csökkentése elősegíti a barna zsír termelődését. A kísérletben részt vevők egy héten keresztül naponta két órát töltöttek 19 fokos teremben, aminek hatására a szervezetükben bizonyos fehér zsírok szó szerint megbarnultak.

A hideg fokozhatja a jótékony zsír termelődését, akár az is beválhat, hogyha valaki egy hideg vizes kádfürdőt vesz, vagy ha a lakásban letekeri a hőmérsékletet, esetleg sétálni vagy futni megy hűvösebb időben.

A mozgás

Egy kutatás szerint az irizin nevű fehérje is serkenti a fehér zsírok átalakulását barnává. Észrevették, hogy azoknak az embereknek a szervezete kevesebb irizint termel, akik mozgásszegény életvitelt folytatnak, mint akik hetente többször edzenek. Sőt, minél intenzívebb mozgásfajtát végzett valaki, annál jobban megnőtt a barna zsír szintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hetente minimum 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív edzést javasolt beiktatni. A fehérjék közül még az Ebf2 is segíthet a B-típusú zsírszövet épülésében.

A barna zsír hátrányai

A barna zsír valóban pörgeti az anyagcserét, segíti a fogyást, és kalóriaégetést idéz elő. Azonban még egy jóval korábbi, 2009-es kutatásban arra figyelmeztetnek a szerzők, hogy a barna zsír túlzott megemelése olyan mértékű kalóriaégetéshez vezethet, ami már jelentősen növeli az étvágyat és a termogenezist, a hőtermelésből fakadóan pedig erősen fokozza az izzadást, kellemetlen testszagot okozhat.

GettyImages-1028292002

Mindenesetre ígéretesnek bizonyulnak a kísérletek eredményei. A barna zsír hatásait olyannyira elismerték már az egészségügyi berkekben, hogy olyan gyógyászati készítmények érhetőek el, amik elősegíthetik a termelődését - ezek a tiazolidindionok, amiket cukorbetegség esetén szoktak felírni az orvosok.

Tartós és egészséges fogyást hoz az IIFYM-étrend

Az IIFYM-étrend semmilyen ételcsoportot nem zár ki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük