Az Atkins-diéta buktatói: ezért nem szabad huzamosabb ideig így fogyókúrázni
Atkins szerint a szénhidrátok felelősek minden elhízásért, függetlenül attól, milyen típusba tartoznak.

Atkins-diéta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Atkins-diéta alatt három lépésben kell optimalizálni a bevitt szénhidrátok mennyiségét. Az első szakaszban csak 20 gramm szénhidrát fogyasztása engedélyezett, majd 30 gramm, ezután 70 gramm.

Furcsának tűnhet, hogy Atkins szerint a szénhidrátok miatt híznak az emberek, mégis szakaszosan emeli a beviteli mennyiséget. De ez nem véletlen, mintegy előkészítőként funkcionál a hosszú távú cél eléréséhez, ami egy 40-120 gramm közötti szénhidrátbevitelt jelent. Viszont ha egyszer ez beállt, nem szabad felrúgni.

Az Atkins-diéta alapjai

Atkins kétféle szénhidrátot definiált, melyeket a saját számításai szerint csoportosított. Megkülönböztet hasznosuló és nem hasznosuló szénhidrátokat. Ennek kiszámításához a teljes szénhidrátértékből ki kell vonni a cukoralkoholokat és a rostokat. 

Fogyókúra, Atkins-diéta
Fotó: TomFoldes / Getty Images Hungary

Ugyan a szénhidrát-bevitelben elég szigorú megkötései vannak a speciális fogyókúrának, egyáltalán nem tiltja a zsíros ételek és a húsok fogyasztását. Lényege, hogy a glükóz energiája helyett a szervezet saját elraktározott testzsírját alakítja át energiává, amit ketózisnak hívnak. Folyadékfogyasztás tekintetében pedig napi 1,8 liter az ajánlott, és a hagyományos kávét, teát le kell cserélni koffeinmentes verzióra.

Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség

Az "Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség" az, amikor a szervezet szénhidrátszüksége beáll az elvileg ideális mennyiségre, vagyis 40 és 120 gramm közé. Ennek mennyiségét befolyásolja az életkor, a nem, fizikai terhelhetőség és a napi aktivitás is. Atkins szerint viszont ettől már soha nem szabad eltérni, semmilyen családi ünnepség vagy alkalom nem indokolhatja a többletszénhidrát-fogyasztást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A módszerrel bizonyítottan lehet fogyni, ám életvitelszerű alkalmazása nem ajánlott. A legtöbb orvos által javasolt napi átlagos szénhidrátmennyiség ennek a többszöröse. Tanulmányok bebizonyították, milyen káros hatása lehet az egészségre nézve. 

Semmilyen ételből sem lehet bármennyit enni

A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, ráadásul kiegyensúlyozott arányban. Ez a diéta inkább fehérje- és zsíralapú, ami káros lehet a vesékre és a májra, ráadásul szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Nem beszélve Harper egy éven át tartó kutatásáról, melyből kiderül, hogy ez a fajta fogyókúra megnöveli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is, és jelentősen nő a HDL-koleszterin-szint a vérben.

Atkins-diéta bacon
Fotó: Ðððµðºñðµð¹ Ððððñð¾Ð² / Getty Images Hungary

Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek

Az Atkins-diétában rengeteg magas rost- és ásványianyag-tartalmú ételt kizárnak, éppen ezért könnyen kialakulhatnak hiányállapotok, hiánybetegségek. Többek között kelbimbót, cukkinit,  spárgát, káposztát, paradicsomot és tököt sem szabad fogyasztani.

A zsiradékok negatív hatása

A zsírok kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Nemcsak elhízáshoz vezethet a túlzott zsírfogyasztás, de a zsírban oldódó vitaminok hiányához is. Ilyen vitaminok többek között a D-, E-, A- és K-vitamin is.

Éppen ezért csak átmenetileg javallott kipróbálni ezt a diétát, hosszú távon veszélyes lehet. Érdekesség, hogy maga az orvos, Atkins is túlsúlyosan és betegen távozott az élők sorából. 

10 jó szénhidrátforrás, amit a diéta alatt is ehetsz: rendkívül laktatóak

Mutatunk egy sor jó szénhidrátforrást, melyet megfelelő körültekintéssel a súlyvesztés során is az étrended részévé tehetsz!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük