Az articsóka áldásos hatásai: felpörgeti az anyagcserét, égeti a zsírt, eltelít
Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma kiváló diétás étellé teszi.

GettyImages-649441040 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az articsókát már az ókori görögök és rómaiak is használták emésztést segítő, májvédő és vizelethajtó hatásai miatt, de a különleges zöldséget afrodiziákumként is fogyasztották - bár ezt a hatását eddig nem sikerült tudományosan bizonyítani.

A benne található flavonoidok és a szeszkviterpén-laktonok elsősorban emésztési zavarok, például felfúvódás vagy gyomorpanaszok esetén segítenek, de magas antioxidáns-tartalma jól segíti a máj méregtelenítő munkáját, és meggátolja, hogy azon fölösleges zsírsejtek raktározódjanak el, lassítva az anyagcserét.

 Hogyan segíti a fogyást?

A bogáncshoz hasonló ínyenc zöldségféle nem terheli az emésztőrendszert és jótékonyan hat az epetermelésre, valamint az epeváladék kiválasztására. Mivel a szerv nagyban befolyásolja a zsíremésztést és a tápanyag-felszívódását, fontos, hogy megfelelően működjön: a rosszul funkcionáló szerv puffadáshoz, felső hasi fájdalmakhoz és székrekedéshez vezethet, amely a fogyókúrát is szabotálhatja.

GettyImages-950978824

A kutatások szerint az articsóka a káros LDL-koleszterintszint csökkenésében is szerepet játszik. A kísérletben 92 túlsúlyos alany vett rész. Az egyik csoportba véletlenszerűen kiválasztottak 48 embert, akik nyolc héten keresztül a zöldség leveléből készült kivonatot fogyasztották. A mérések azt mutatták, hogy a csoportban levő tagok LDL-szintje szignifikánsan csökkent a placebót szedő kontrollcsoporttal szemben.

Így fogyaszd az articsókát!

Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma kiváló fogyókúrás étellé teszi. Ellátja a szervezetet anyagcsere-pörgető B-vitaminnal, vassal, káliummal, magnéziummal. Mivel az articsóka cinarintartalma fokozza az édes íz érzését, ezért fordulhat elő, hogy fogyasztása után minden étel jóval édesebbnek tűnik, ezáltal a nassolnivalókat is kevésbé kívánja meg az ember a nap folyamán.

A cikk az ajánló után folytatódik

A húsos termés jellegzetes savanykás-édeskés ízét a citrom még markánsabbá teszi. Jól passzol húsokhoz, készülhet belőle mártás vagy szósz, rakott egytálétel, izgalmas tavaszi saláta. Az articsókából készült tea - amelyhez a gyökeret és a virágokat használják fel -, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a testben levő gyulladásokat.

GettyImages-1129108050

Az articsóka tisztítása

Az articsóka legfinomabb része a belseje, azaz a szíve. A zöldség tetejéből érdemes levágni 2-3 centit, majd óvatosan a kemény leveleitől is megszabadulni. A középső, szőrösebb része nem ehető, ezt is célszerű eltávolítani, mígnem egy teljesen sima felület marad, az articsóka szíve. Videót ide kattintva találsz róla.

A 10 legerősebb zsírégető zöldség

A zöldségek emellett igazi vitaminbombák, sőt, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban is bővelkednek. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük