Hogyan működik pontosan az anyagcsere, és miként lehet felturbózni? Ha fogyni akarsz, ezt kell róla tudni
Sokan összekeverik az emésztést és az anyagcserét.

has2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal hallottál már olyat, hogy valaki a lassú anyagcseréjét hibáztatja azért, mert nem tud lefogyni, míg mások az anyagcseréjük felpörgetésével próbálkoznak, hogy azzal gyorsabb súlyvesztést érjenek el. Érdemes azonban előbb röviden és egyszerűen átnézni a dolgok biológiai hátterét.

Az anyagcsere valóban összefüggésben áll a testsúllyal. A folyamatok lassúsága azonban ritkán a hízás elsődleges okozója vagy a fogyás akadálya. Mégis nagyon sok tévhit él az anyagcserét illetően a köztudatban.

Az anyagcsere gyorsítása

Az anyagcsere nem összekeverendő az emésztéssel. Gyorsaságát vagy lassúságát nem tudod azzal mérni, hogy milyen gyakorisággal jársz a mosdóba. Az anyagcsere ennél jóval több, ugyanis a fogalom magában foglalja a test energiatermelésének és -hasznosításának folyamatait. A komplex biokémiai történések során az étel és az ital felhasználható formára bomlik, majd oxigénnel kombinálódik, hogy biztosítsa a testi funkciók számára az energiát.

anyagcsere

Még pihenő állapotban, mozdulatlanul is használsz fel kalóriákat, hiszen ilyenkor is dobog a szíved, lélegzel, és sok más zajlik a szervezetedben. A létfenntartáshoz szükséges energia mennyiségét nevezik alapanyagcserének, mely igényt több tényező befolyásolja.

  • Életkor: az idő előrehaladtával jellemzően az emberi test egyre több izmot bont el, így fokozatosan lassul az anyagcsere.
  • Nem: a férfiak teste általában több izmot és kevesebb zsírt tart fenn, mint a nőké, ezért több kalóriát égetnek.
  • Testösszetétel: minél izmosabb valaki, és minél alacsonyabb a testzsírszázaléka, annál magasabb értéket vesz fel az alapanyagcseréje.

Az alapanyagcsere legnagyobb részét a belső szervek munkája teszi ki, így az agy, a máj, a tüdő és a bélrendszer is jelentős kalóriafelhasználó, ám az általuk fogyasztott energia mennyiségét szinte lehetetlen kívülről befolyásolni. Az egyetlen jelentős fogyasztó, amire hatni tudsz, az izomzatod, melynek tömegét erősítő mozgással növelheted. Ennek előnye, hogy az edzés maga azonnal is éget kalóriát, míg a megnőtt izomtömeggel együtt később hosszútávon is magasabb értékű lesz az alapanyagcsere.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alapanyagcserén túl két másik tényező járul még hozzá a napi kalóriaigényedhez.

  • A thermogenesis: az ételek feldolgozása - az emésztés, tápanyagfelvétel, -szállítás, -raktározás - mind kalóriát éget. Ez körülbelül a szénhidrátokból és fehérjékből nyert kalóriamennyiség 10%-át teszi ki. Noha egyes ételek, italok valóban kismértékben serkentőleg hatnak - például a kávé -, ezekre mégsem alapozható a fogyás, hiszen ez egy kisebb jelentőségű tényező. 
  • Fizikai aktivitás: a nap folyamán minden mozdulat kalóriát éget. Ez messze a leginkább változékony faktora a kalóriaigénynek, melyet rendszeres mozgással könnyen fokozhatsz.

Noha az anyagcserét kényelmes lenne hibáztatni a súlyfeleslegért, valójában ez a természetes folyamat számos módon képes szabályozni magát az egyedi igényekhez illeszkedően. Csak nagyon ritkán - például Cushing-szindróma esetén - áll valóban a lassú anyagcsere a zsírpárnák hátterében.

A hízás okozói sokkal inkább a rossz megszokások, a helytelenül megválogatott étrend, a környezeti hatások, a stressz, a mozgáshiány, valamint a túlzottan kevés alvás. Ez mind ahhoz vezethet, hogy több kalóriát vigyél be, mint amennyire a testednek szüksége van.

Noha látszólag van, aki könnyebben tud fogyni, valójában a zsírvesztés mindenkinél csak akkor indul be, ha kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit felhasznál. Sajnos ezt nem lehet étrend-kiegészítőkkel, csodaszerekkel megoldani. A fogyás legjobb módszere, ha egy jól összeállított, hosszútávon tartható, kielégítő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosító étrendre váltasz, és mellette az anyagcserédet rendszeres mozgással is serkented.

Kilenc étel, amiről csak hiszik, hogy hizlal

A következő ételeket sok fogyókúrázó nem meri enni, pedig okosan ezek is beilleszthetőek lennének az étrendbe. Nem kell róluk lemondanod!

Ezt is szeretjük