Alig eszel, mégis hízol?
Rejtett ok a háttérben
Minél jobban sanyargatod magad, tested annál inkább ellenáll a fogyásnak? Ne a céljaidat add fel, inkább ismerd meg az okokat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte kóvályogsz az éhségtől, már csak salátákon élsz, a tányérodat is csak félig szeded meg, mégsem indult be a fogyás? Esetleg még híztál is egy keveset? Ne ess kétségbe!

Mindez nem jelenti azt, hogy képtelen lennél a fogyásra, hogy ellened fordult a tested, vagy hogy fel kellene adnod a diétádat, azonban talán érdemes lenne elgondolkodnod, miért védekezik a szervezeted ennyire a súlyvesztés ellen, és ennek tükrében módosítani a diétádon.

Kevesebb kalória - lassuló anyagcsere?

Aki kalóriaszegény diétára adja a fejét, annak 15-20%-kal csökken az anyagcsererátája. Ezt azok a sejtekben lévő kis segédmolekulák okozzák, amelyek jelentést adnak a sejtmagban lévő géneknek, hogy túl kevés tápanyag van jelen. A gének ekkor visszaszorítják a sejtanyagcserét, nehogy a sejtek kiégjenek. Ennek következtében hétről hétre, hónapról hónapra nehezebb dolgod lesz, ha ily módon szeretnéd csökkenteni a testsúlyodat vagy a zsírpárnákat.

Ráadásul ez az alacsony anyagcsereráta azt is elősegíti, hogy a súly azonnal drámaian megnövekedjen, amint visszatérsz a normál étrendedre. Minél kevesebb kalória kerül a fogyókúra
idején a szervezetedbe, annál kedvezőtlenebb a folyamat kimenetele.

A szervezet tartalékokat halmoz fel

A minimalizált kalóriatartalmú fogyókúra után felborul a sejtek anyagcseréje a szövetekben, mindenekelőtt a zsírszövetben, az anyagcsere pedig kibillen egyensúlyából. A hasi területeken, a csípő, a fenék és a comb tájékán erősen felélénkül a zsírbeépítés.

A glükóz szövetekbe való szapora beépülése, valamint az inzulinreceptorok számának csökkenése miatt az erősen megemelkedett inzulinszint sokszor egészen viharos sebességre készteti ezt a rohamtempóban történő elzsírosodást.

Minél kevesebb az efféle kikötőhely, annál több inzulin kering ezentúl a vérben. Így az inzulinszint állandó jelleggel kórosan magas marad - ez a túlsúly és az elhízás egyik végzetes oka. Az egészséges izom- vagy zsírsejtek negyedmillió körüli ilyen inzulinkikötővel rendelkeznek.

Erősebb vágyódás az édességekre

A mindössze napi 1200 vagy még kevesebb kalóriát megengedő diéták valóban az elkövethető legrosszabb étkezési bűnök közé tartoznak. A még mindig széles körben elterjedt egyél-feleannyit javaslat tudományos szempontból tulajdonképpen teljesen megalapozatlan, sőt. Ez ugyanis még valami rettenetes dologgal jár: a vércukorszint egyszer csak egyre mélyebbre kezd süllyedni, ami kínzó vágyat ébreszt bizonyos élelmiszerek, leginkább az édességek iránt. Ez egy teljesen önkéntelen folyamat, a vegetatív idegrendszeren keresztül megy végbe, amely pedig akaratoddal és tudatoddal nem befolyásolható.

Rejtett okok

Tartós fogyást csak úgy érhetsz el, ha tudod, mi áll hízásod hátterében. Nézd meg videónkat, és ismerd a leggyakoribb okokat!

Nem születnek tartós eredmények

Ha rendkívül magas túlsúlytól szabadulsz meg, akkor sejtanyagcseréd is ennek megfelelően redukálódik. Ilyenkor hónapokon vagy akár éveken át is elég számára az alacsonyabb kalóriamennyiség, ám ne hidd, hogy mindez előnyös lenne: ha a fogyókúra után ismét elkezdesz rendesen enni, a szervezeted hirtelen jut többletkalóriához.

Tudományosan még nem megmagyarázott egy másik jelenség: a szervezeted megérzi, hogy a zsírsejtek milyen szinten vannak feltöltve trigliceridekkel. A kalóriaszegény fogyókúra után arra fog törekedni, hogy ismét eljuttassa a zsírsejtekhez az eredetileg raktározott mennyiséget.

Akkor hát mi a megoldás?

Ha biztos, tartós és egészséges fogyást szeretnél, akkor semmiképpen sem a drasztikus kalóriamegvonás. A több lépcsőből álló, átgondolt és fokozatosan felépített diéta és a fogyókúra után is megtartott tudatos étkezés azonban hozzásegíthetnek az álomalak eléréséhez.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

szusi
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

Lapos has koplalás és jojó nélkül

Ezt is szeretjük