Alexandra vs. Norbi
Melyik program hatékonyabb?
Míg Alexandra és Norbi a képernyőn vérre menő harcot folytat, programjaikat több százezren követik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Béres Alexandra ismert, fitt, és népszerű életmódprogrammal rendelkezik. Schobert Norbert ismert, fitt, és népszerű életmódprogrammal rendelkezik. De így volt ez azelőtt is, hogy egy televíziós producer fejéből kipattant volna a zsírégető szikra, amikor is elhatározta, hogy a két fitneszgurut és programjait összeugrasztja egy híres-hírhedt fogyasztó-show keretében.

Nézettség, médiaőrület és üzleti érdek ide vagy oda, a két életmódprogram nagyon sok ducinak és kevésbé ducinak segített megváltoztatni az egészséges életmódról alkotott fogalmait. És bár a műsor nem egyszer kiélezi a programok és az „edzők” személyes ellentéteit – és nem egyszer arra épít –, mindkét program számos pozitívummal rendelkezik.

Ha gyökeres életmódváltásra szántad rá magad, válaszd azt, amelyik közelebb áll vérmérsékletedhez, és amiről úgy gondolod, hogy könnyebben végig tudod csinálni. Ebben próbálunk most segíteni. Viszont ha valóban fogyni szeretnél, az első és legfontosabb teendőd, hogy felkelsz a tévé elől, mert úgy biztos nem sikerül, ha egy tábla csokoládé mellett figyeled, hogy csinálják mások.

A piros sarokban: Béres Alexandra

A hatéves kora óta versenyszerűen sportoló, többszörös fitnesz Európa- és világbajnok Súlykontroll programja nemcsak abban segít, hogy eltüntesd a fölös kilókat, hanem abban is, hogy egészségesebben és boldogabban élhess. A program étrendje a GI-n, vagyis a glikémiás indexen alapszik, ami a táplálékok között vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján állít fel nulla és száz közötti sorrendet.

Alexandra - és az őt segítő dietetikus szakember - súlykontroll index táblázatokat hozott létre, melyek az élelmiszereket a glikémiás index, az energia-, a szénhidrát- és a zsiradéktartalom alapján csoportosítják. Alexandra programjának fő eleme továbbá a mozgás, valamint a kompenzáció, vagyis ha olykor megengedsz magadnak egy kis kilengést, azt másnap jóváteheted.

A Súlykontroll program három fő szakaszból áll:

  • Az előkészítő szakasz szigorú, gyors súlycsökkentést biztosít, hossza pedig súlyfeleslegedtől függ. Ebben a szakaszban csak alacsony súlykontroll indexű – 30 alatti – ételeket fogyaszthatsz.
  • A lassú, tartós fogyás szakaszában heti 0,5-1 kilótól szabadulhatsz meg, ha alacsony és közepes – 31-60 – súlykontroll indexű élelmiszereket fogyasztasz kettő az egyhez arányban.
  • A súlytartó szakasz célja pedig az elért súly megtartása, valamint az, hogy a fogyókúrás étrendet átállítsd súlymegtartó étrendre. Néha-néha fogyaszthatsz régi kedvenceidből is: az alacsony és a közepes súlykontroll indexű élelmiszerek aránya változatlan, de háromnaponta ehetsz magas súlykontroll indexű – 60 feletti – ételeket is.

A kék sarokban: Schobert Norbert

Norbi 1999-ben jelentette meg a Duci tréninget, azóta foglalkozik túlsúlyos emberekkel. Programja, az Update újragondolást, aktualizálást jelent, lényege pedig a bioritmus és az összetétel. Norbi feltett szándéka és életcélja, hogy a világot az egészséges életmód irányába terelje, ezzel könnyebbé, boldogabbá téve az emberek életét. Az Update módszert a 2006-os adatok alapján közel egymillió ember használja.

Ha az Update programot követed, nem kell megválnod kedvenc ételeidtől, mint ahogy éhezned sem, a napszakra és az ételek összetételére viszont figyelned kell. A táplálkozás mellett a mozgás is lényeges része a programnak. Norbi az élelmiszereket a tápanyag-összetétel szerint szintén osztályokba sorolta – kódolta –, emellett fontosnak tartja a következőket: a jódozott tengeri só használata, a hozzáadott gyorsan felszívódó cukor mellőzése a termékekből, a rosttartalom növelése, a transz-zsírok kiiktatása, az általános zsírtartalom csökkentése, a természetes tartalmak növelése, a tartósítók csökkentése, a mesterséges ízfokozók, étvágygerjesztők kiiktatása.

Norbi három programot hozott létre az Update-en belül:

  • Az elkötelezett súlyvesztő programot azoknak ajánlja, akiknek közepes vagy komolyabb súlyproblémái vannak, és készen állnak a radikális életmódváltásra.
  • A kímélő súlyvesztő program azoknak ajánlott, akiknek közepes vagy komolyabb súlyproblémái vannak, de nem éreznek késztetést radikális életmódváltásra.
  • A súlytartó programot pedig akkor kövesd, ha nincsenek jelentősebb súlyproblémáid, de alkalmanként felszedsz pár kilót, amit aztán nehezedre esik leadni.

Súlykontroll kontra Update

A két program közötti hasonlóságokat és különbségeket az alábbi táblázat foglalja össze:

Súlykontroll  Közös Update
  mozgás  
3 szakasz   3 program
a lényeg a GI   a lényeg az összetétel és az időzítés
   élelmiszerek csoportosítása  
az ételeket glikémiás index szerint osztályozza   az ételeket tápanyag-tartalom szerint osztályozza
kompenzáció   egyáltalán nem kell elhagynod kedvenceidet
  lelki támogatás  
individuális   kevésbé individuális


Mindkét program követhető, hasznos háttérinformációkat tartalmaz, és többéves tapasztalaton alapszik – Norbi esetében ez valamivel több. De bármelyik programot válaszd is, akkor lehetsz igazán eredményes, ha te magad döntöd el, hogy mi a jó neked, nem pedig a média.

Bővebben olvasnál a programokról?
Alexandra programjáról itt olvashatsz részletesen »
Norbi programjáról itt olvashatsz részletesen »

Ezt is szeretjük