8 szénhidrátban gazdag étel, ami erősen támogatja a fogyást: alacsony a glikémiás indexük
A szénhidrátban gazdag ételek között is akadnak olyanok, melyek alacsony glikémiás indexük miatt támogatják a fogyást.

GettyImages-637811130
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A glikémiás index (GI) mutatja meg, hogy az adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Minél hamarabb lezajlik a folyamat, annál magasabb ez az érték, és annál jobban megemelkedik a vércukorszint.

A GI szerinti besorolás függ attól, hogy az élelmiszer milyen cukrot, milyen szerkezetű keményítőt, mennyire finomított szénhidrátot tartalmaz, de a tápanyagai, az elkészítési módja és például gyümölcsök esetében az érettségi szintje is befolyásolja.

Alacsony glikémiás indexű szénhidrátok

Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása összefügg a fogyással, a stabil vércukorszinttel, a 2. típusú cukorbetegség rizikójának csökkenésével. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a szénhidrát egyáltalán nem egészségtelen, hanem energiával látja el a szervezetet, és támogatja a vérerek működését is. Lehet egy ételnek magas szénhidráttartalma úgy, hogy közben alacsony GI-je, mely érték 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, ahol a 100 a glükóz. Alacsony glikémiás indexűnek az számít, amelyik 55, vagy annál kisebb, közepesek az 56-69 közöttiek, a 70 fölöttiek pedig magasak. Mutatunk pár értékes szénhidrátforrást a Harvard Egyetem ajánlásával, amik hosszan laktatnak, feltöltik az energiaraktárakat, és elnyomják az éhségérzetet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük