A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, amit diéta alatt is fogyaszthatsz

A gyümölcsök számos hasznos tápanyaggal látják el a szervezetet, rostjaik révén biztosítják a teltségérzetet, valamint az emésztés megfelelő működését.

GettyImages-1140099496
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyárban a napsütés és a meleg mellett az a jó, hogy számos ízletes gyümölcs közül válogathat az ember, amelyek hasznos tápanyagokkal - antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Sok fogyókúrázó mégis részben vagy teljesen kiiktatja őket cukortartalmuk miatt.

A cukrok nem véletlenül mumusai a fogyókúrának, hiszen számos egészségügyi kockázattal járnak: gyors felszívódású szénhidrátokról van szó, amelyek amellett, hogy megdobják a vércukorszintet, fogyasztásuk növeli a diabétesz, az elhízás, a vérrögképződés vagy a szívinfarktus veszélyét is. 

Finomított és természetesen előforduló cukrok

A finomított cukrok gyártási eljárása során elveszítik rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmukat, így ezeket valóban érdemes a diétából kiiktatni. Olyan ételeket kerülj, mint a péksütemények, gyümölcslevek, üdítőitalok, édességek, bolti szószok, öntetek, hiszen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. A természetesen előforduló cukrokkal, mint például a gyümölcsökkel azonban már más a helyzet.

GettyImages-529664572

A gyümölcsökben szukróz, glükóz - szőlőcukor - és fruktóz - gyümölcscukor - található, és bár ezek is gyors felszívódású szénhidrátok, nem kell, hogy kimaradjanak az étrendből. A gyümölcsök ugyanis számos hasznos tápanyaggal látják el a szervezetet, rostjaik révén biztosítják a teltségérzetet, valamint az emésztés megfelelő működését. A gyümölcsöket jó, ha valamivel kombinálva fogyasztod, például pár zabkorpás keksszel, magvakkal, puffasztott barna rizzsel vagy zabpehellyel, így lassú felszívódású szénhidrátokat és még több rostot juttatsz a szervezetedbe.  

Mennyi cukrot fogyaszthatsz?

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - ajánlása szerint a teljes napi kalóriabevitel 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ez nagyjából hat teáskanálnyi adagnak felel meg, ami napi szinten körülbelül 25 grammot jelent. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Milyen gyümölcsöt fogyassz a diéta alatt?

Ha a diéta során megválogatnád, milyen gyümölcsöket fogyassz cukortartalmuk szerint, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttük számodra a legideálisabbakat. 

Málna

A málna 100 grammja csupán 4,4 gramm cukrot és 52 kalóriát tartalmaz, így bátran fogyaszthatod reggeli müzlibe, turmixba vagy csak úgy magában. A málna gazdag C-vitaminban, ami nem csupán immunerősítő hatást kölcsönöz a gyümölcsnek, hanem a zsírégető folyamatokat is támogatja. 

Eper

Az ízletes eper 100 grammja 4,9 gramm cukrot és csupán 32 kalóriát tartalmaz, így tíz szemet bőven megehetsz belőle a nap folyamán. Az élénkpiros eper nemcsak finom, de vitaminokkal és antioxidánsokkal látja el a szervezetet, megtisztítja a vért, és nyugtatja a túlterhelt májat, így elősegíti a méregtelenítést, és újra beindítja a megfáradt zsíranyagcserét.

GettyImages-533580836

Vörös áfonya

A vörös áfonya 100 grammja 4,3 gramm cukrot tartalmaz, ellenben a feketével, amely 10 grammot. A vörös áfonya emellett  B-, C- és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket is tartalmaz. Magas flavonoidtartalommal rendelkezik, megköti a szabad gyököket, így gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. 

Citrusfélék

A citrusfélék a legkevesebb cukrokat tartalmazó gyümölcsökhöz tartoznak, miközben magas C-vitamin-tartalmukkal erősítik az immunrendszert. Egy közepes grépfrút 8,8 gramm cukrot, egy lime 0,7 grammot, egy közepes narancs 12,3 gramm cukrot, egy citrom pedig 1,8 gramm cukrot tartalmaz. A grépfrút vízhajtó hatása révén serkenti a vesék és húgyhólyag működését, a lime kiválóan fertőtleníti a tápcsatornát, a narancsnak és citromnak pedig kiemelkedő a C-vitamin-tartalma.  

GettyImages-596579219

Avokádó

Az avokádót is a gyümölcsök közé sorolják, semleges íze remekül passzol a sósabb ételekhez is. Egy darab - körülbelül 200 gramm - avokádóban 1,4 gramm cukor van, emellett pedig egészséges ómega-3 zsírsavakkal látja el a szervezetet. Kalóriatartalma viszont magas, 322 kcal van benne, így fogyasztása csak mértékkel ajánlott, figyelembe véve a napi össz-kalóriamennyiséget. 

Barack 

Egy darab sárgabarack 3,2 gramm cukrot és 17 kcal-t tartalmaz. Kiváló rostforrás, ami alapja az egészséges emésztésnek és a megfelelő anyagcserének, ezáltal elejét veheted a székrekedésnek vagy az elhízásnak. C-vitamin van benne, de magas a vas-, szelén-, valamint káliumtartalma is - utóbbi erőssége, hogy kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, de káliumra szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.

GettyImages-530185210

Görögdinnye

A görögdinnye 100 grammja 6,2 gramm cukrot és 30 kcal-t tartalmaz, valamint vízhajtó káliumban, magnéziumban, A- és C-vitaminban gazdag, így ideális fogyókúrás gyümölcsként tartjuk számon.

Ez a zöldség a legjobb, hogy eltűnjön a hasi zsír

 Bizonyos zöldségek olyan rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak tele, melyek segítenek az emlékek közé száműzni a hasi párnácskákat.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük