A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, amit diéta alatt is fogyaszthatsz
A gyümölcsök számos hasznos tápanyaggal látják el a szervezetet, rostjaik révén biztosítják a teltségérzetet, valamint az emésztés megfelelő működését.

GettyImages-1140099496
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyárban a napsütés és a meleg mellett az a jó, hogy számos ízletes gyümölcs közül válogathat az ember, amelyek hasznos tápanyagokkal - antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Sok fogyókúrázó mégis részben vagy teljesen kiiktatja őket cukortartalmuk miatt.

A cukrok nem véletlenül mumusai a fogyókúrának, hiszen számos egészségügyi kockázattal járnak: gyors felszívódású szénhidrátokról van szó, amelyek amellett, hogy megdobják a vércukorszintet, fogyasztásuk növeli a diabétesz, az elhízás, a vérrögképződés vagy a szívinfarktus veszélyét is. 

Finomított és természetesen előforduló cukrok

A finomított cukrok gyártási eljárása során elveszítik rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmukat, így ezeket valóban érdemes a diétából kiiktatni. Olyan ételeket kerülj, mint a péksütemények, gyümölcslevek, üdítőitalok, édességek, bolti szószok, öntetek, hiszen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. A természetesen előforduló cukrokkal, mint például a gyümölcsökkel azonban már más a helyzet.

GettyImages-529664572

A gyümölcsökben szukróz, glükóz - szőlőcukor - és fruktóz - gyümölcscukor - található, és bár ezek is gyors felszívódású szénhidrátok, nem kell, hogy kimaradjanak az étrendből. A gyümölcsök ugyanis számos hasznos tápanyaggal látják el a szervezetet, rostjaik révén biztosítják a teltségérzetet, valamint az emésztés megfelelő működését. A gyümölcsöket jó, ha valamivel kombinálva fogyasztod, például pár zabkorpás keksszel, magvakkal, puffasztott barna rizzsel vagy zabpehellyel, így lassú felszívódású szénhidrátokat és még több rostot juttatsz a szervezetedbe.  

Mennyi cukrot fogyaszthatsz?

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - ajánlása szerint a teljes napi kalóriabevitel 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ez nagyjából hat teáskanálnyi adagnak felel meg, ami napi szinten körülbelül 25 grammot jelent. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen gyümölcsöt fogyassz a diéta alatt?

Ha a diéta során megválogatnád, milyen gyümölcsöket fogyassz cukortartalmuk szerint, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttük számodra a legideálisabbakat. 

Málna

A málna 100 grammja csupán 4,4 gramm cukrot és 52 kalóriát tartalmaz, így bátran fogyaszthatod reggeli müzlibe, turmixba vagy csak úgy magában. A málna gazdag C-vitaminban, ami nem csupán immunerősítő hatást kölcsönöz a gyümölcsnek, hanem a zsírégető folyamatokat is támogatja. 

Eper

Az ízletes eper 100 grammja 4,9 gramm cukrot és csupán 32 kalóriát tartalmaz, így tíz szemet bőven megehetsz belőle a nap folyamán. Az élénkpiros eper nemcsak finom, de vitaminokkal és antioxidánsokkal látja el a szervezetet, megtisztítja a vért, és nyugtatja a túlterhelt májat, így elősegíti a méregtelenítést, és újra beindítja a megfáradt zsíranyagcserét.

GettyImages-533580836

Vörös áfonya

A vörös áfonya 100 grammja 4,3 gramm cukrot tartalmaz, ellenben a feketével, amely 10 grammot. A vörös áfonya emellett  B-, C- és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket is tartalmaz. Magas flavonoidtartalommal rendelkezik, megköti a szabad gyököket, így gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. 

Citrusfélék

A citrusfélék a legkevesebb cukrokat tartalmazó gyümölcsökhöz tartoznak, miközben magas C-vitamin-tartalmukkal erősítik az immunrendszert. Egy közepes grépfrút 8,8 gramm cukrot, egy lime 0,7 grammot, egy közepes narancs 12,3 gramm cukrot, egy citrom pedig 1,8 gramm cukrot tartalmaz. A grépfrút vízhajtó hatása révén serkenti a vesék és húgyhólyag működését, a lime kiválóan fertőtleníti a tápcsatornát, a narancsnak és citromnak pedig kiemelkedő a C-vitamin-tartalma.  

GettyImages-596579219

Avokádó

Az avokádót is a gyümölcsök közé sorolják, semleges íze remekül passzol a sósabb ételekhez is. Egy darab - körülbelül 200 gramm - avokádóban 1,4 gramm cukor van, emellett pedig egészséges ómega-3 zsírsavakkal látja el a szervezetet. Kalóriatartalma viszont magas, 322 kcal van benne, így fogyasztása csak mértékkel ajánlott, figyelembe véve a napi össz-kalóriamennyiséget. 

Barack 

Egy darab sárgabarack 3,2 gramm cukrot és 17 kcal-t tartalmaz. Kiváló rostforrás, ami alapja az egészséges emésztésnek és a megfelelő anyagcserének, ezáltal elejét veheted a székrekedésnek vagy az elhízásnak. C-vitamin van benne, de magas a vas-, szelén-, valamint káliumtartalma is - utóbbi erőssége, hogy kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, de káliumra szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.

GettyImages-530185210

Görögdinnye

A görögdinnye 100 grammja 6,2 gramm cukrot és 30 kcal-t tartalmaz, valamint vízhajtó káliumban, magnéziumban, A- és C-vitaminban gazdag, így ideális fogyókúrás gyümölcsként tartjuk számon.

Ez a zöldség a legjobb, hogy eltűnjön a hasi zsír

 Bizonyos zöldségek olyan rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak tele, melyek segítenek az emlékek közé száműzni a hasi párnácskákat.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük